Miroslav Radačovský: Pokrytectvo alebo pragmatizmus predsedníčky EK Ursuly von der Leyen

Ešte pred niekoľkými mesiacmi bola Čína pre EÚ a USA štát autokratický, nedemokratický, pod diktátom komunistickej strany, kde sa porušujú základné ľudské práva a slobody, pácha sa, podľa vyjadrenia Európskej komisie, genocída na Urgujoch a prijímali sa opatrenia a sankcie proti dovozu čínskych výrobkov a blahorečil sa Taiwan.

Ešte prednedávnom Európsky parlament udeľoval Sacharovovu cenu urgujskému aktivistovi Tolti Ilhamovi a pani von der Leyen nešetrila slovami na zlú, nedemokratickú Čínu pod vedením jej komunistickej strany.

Stačila len jedna nedávna návšteva komunistickej Číny v Rusku, stačilo, že Čína vypracovala 12-bodový mierový plán na ukončenie bojov na Ukrajine, a EÚ alebo skôr USA, dostali strach.

Dostali strach, že na Ukrajine sa nebude bojovať, že sa bude rokovať o mieri. Dostali strach z toho, že sa ich zbraňami prestanú zabíjať nešťastní Slovania, Ukrajinci a Rusi a že NATO definitívne príde o Krym.

Pani von der Leyen doslova v priebehu niekoľkých hodín zmenila svoj názor na Čínu a vo svojom rozsiahlom vyjadrení zo dňa 30. 3. 2023, pred návštevou Číny, okrem akýchsi už miernych chválospevov na Čínu, ktorá, podľa jej názoru, sa mení k lepšiemu aj s komunistickou stranou, doslovne uviedla: „Čína je fascinujúca a zložitá zmes histórie, pokroku a výziev.“

A v utorok, 18. 4. 2023, do programu rokovania EP nebol zaradený bod porušovania demokratických a ľudských práv v komunistickej Číne tak, ako to bolo doposiaľ zvykom, ale ako hlavný rokovací bod je zaradené vyhlásenie EÚ, Rady a Komisie, čuduj sa svete, pod názvom „Potreba kohorentnej stratégie pre vzťahy medzi EÚ a Čínou.“

Pokrytectvo pani von der Leyen alebo pragmatická služba Spojeným štátom americkým v ich úsilí ovládnuť polostrov Krym ako jeden z najvýznamnejších obchodno-strategických bodov pre Európu, Áziu a Afriku? Veď v podstate od r. 2014 ide o Krym, pod zámienkou, že patrí Ukrajine, ale s podmienkou, že tam musia byť umiestnené vojenské základne NATO.

Mám v EP priateľa, španielskeho europoslanca, Carlesa Puigdemonta, žijúceho v exile v Belgicku, ktorému stále hrozí trest väzenia až na 8 rokov, pôvodne až na 15, za tzv. neposlušnosť, pretože zorganizoval úspešné referendum za nezávislosť Katalánska.

Nedávno som mu povedal: „Priateľ môj, máš smolu, že Katalánsko je ďaleko od Ruska. Keby USA mali záujem umiestniť v Katalánsku vojenskú základňu NATO, tak dnes by bolo Katalánsko samostatný štát, ty by si bol jeho prezidentom a určite by ti bola prinajmenšom udelená Sacharovova cena mieru. Ale keďže USA nemajú takýto záujem, tak ti hrozí väzenie.“ On mi na to neodpovedal, pravdepodobne nevedel, ako, ale priateľmi sme stále.

A pokiaľ sa týka Čínskej ľudovej republiky, jedno sa musí uznať: Tí čínski komunisti sú skutočne šikovní diplomati. Možno by sme sa mohli od nich niečo naučiť. Ale my komunistov v Národnej rade SR ani vo vláde nemáme. Máme však dostatok plagiátorov. Tak by mohli niektoré múdre veci aspoň od tých čínskych komunistov odpozerať a odpísať.

(Status na FB 14. apríla 2023)

(Celkovo 185 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter