Sedem najväčších odhalení…

Americký portál „The Hill“ priniesol prehľad siedmich najväčších odhalení z doterajších únikov z tajných dokumentov

Autor článku Brad Dress upozorňuje, že ide o najväčší únik utajovaných dokumentov za posledné desaťročie a únik vyvolal rozsiahlu krízu vo Washingtone, pretože napriek určitým podozreniam o úplnej relevantnosti dokumentov, odhaľuje množstvo citlivých informácii s dopadom aj na spojencov USA.

Podľa The Hill je toto sedem najväčších odhalení v dokumentoch:

1) Systémy protivzdušnej obrany Ukrajiny sú v ohrození.

Približne 90 % ukrajinskej protivzdušnej obrany tvoria systémy S300 a SA-11 Gadfly (Buk). Očakáva sa, že systému S300 dôjde munícia do mája a systému SA-11 Gadfly koncom marca. Dokumenty Pentagónu naznačovali, že Ukrajina vydrží len niekoľko ďalších vĺn ruských raketových útokov.

2) Pentagón spochybňuje jarnú protiofenzívu Ukrajiny.

Očakáva sa, že Ukrajina onedlho spustí veľkú protiofenzívu. Podľa uniknutých dokumentov, ale USA pochybujú o schopnosti Kyjeva znovu dobyť významné územie.

3) Americké spravodajstvo o Rusku by teraz mohlo byť kompromitované.

Dokumenty obsahujú aj spravodajské informácie o ruských silách na Ukrajine. Zverejnenie týchto informácii pravdepodobne vyvolá protiopatrenia Moskvy na zabránení týmto únikom. Niektorí analytici uviedli, že Rusko vie o amerických metódach zhromažďovania spravodajských informácií a už pracuje na zaplátaní dier.

4) Izraelská špionážna agentúra podporila domáce protesty.

Niektoré z uniknutých dokumentov naznačujú, že izraelská spravodajská agentúra Mossad podporovala celoštátne protesty proti navrhovanej reforme súdnictva premiéra Benjamina Netanjahua. Podľa dokumentov Mossad nabádal zamestnancov agentúry, aby protestovali proti reformám súdnictva. Úniky Pentagónu o aktivitách Mossadu tiež naznačujú, že USA špehovali hlavného spojenca na Blízkom východe.

5) Južná Kórea mala obavy z dodávok munície do USA.

Podľa uniknutých dokumentov sa Južná Kórea obávala, že jej dodávky delostreleckých granátov na doplnenie amerických zásob môžu byť presmerované na Ukrajinu. Dokumenty taktiež vyvolávajú podozrenie z možného špehovania USA voči Južnej Kórey. Situácia už má dopad na vnútropolitickú situáciu v krajine

6) Egypt tajne plánoval zásobovať Rusko raketami.

Egypt tajne plánoval podporiť Rusko v jeho vojne proti Ukrajine. Podľa jedného z dokumentov egyptský prezident Abdel Fattah El-Sisi nariadil až 40 000 rakiet poslať do Moskvy. Tento obchod mal byť utajený pred západnými spojencami. Egypt je kľúčovým spojencom USA v regióne Blízkeho východu a USA mu poskytujú viac ako 1 miliardu dolárov ročne. Egypt tieto obvinenia popiera.

7) Spojené arabské emiráty súhlasili so spoluprácou s ruskými špiónmi proti USA a Veľkej Británii.

Spojené arabské emiráty (SAE) plánovali spolupracovať s ruskými špiónmi proti spravodajským agentúram USA a Spojeného kráľovstva. Tieto informácie USA pravdepodobne získali prostredníctvom elektronických správ alebo odpočúvania telefonických hovorov. Washington podľa AP zrejme prichytil FSB, ako sa dohodou chváli. SAE toto obvinenie odmietli.

(Status na FB 2. apríla 2023)

THEHILL.COM

Here are the 7 biggest revelations from the US leaks so far

(Celkovo 142 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter