Juraj Draxler: The Times: Ukrajinci v októbri ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň

Trochu prekvapivo to teraz naplno potvrdil článok v londýnskych Timesoch. Možno si na tie dni spomínate. Ukrajinská vláda vtedy do sveta posielala správy o tom, ako nezodpovední Rusi ostreľujú jadrovú elektráreň a riskujú tak jadrovú katastrofu. Do červena nahnevaní Rusi kričali, akú logiku by malo ostreľovať elektráreň, ktorú majú dávno obsadenú. Zabrali ju v rámci obsadzovania ľavého brehu Dnepra.

Pokoj nastal až po odvážnom zásahu šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Raffaela Grossiho. Ten si vymohol inšpekčnú návštevu zariadenia, v ktorom potom nechal časť tímu a oznámil, že organizácia tam od daného momentu bude vždy mať svojich pracovníkov, aby pre svet monitorovali situáciu.

Článok v londýnskom denníku teraz opísal, že Ukrajinci sa naozaj v októbri pokúsili o rozsiahly útok priamo na elektráreň. Použili pritom aj americké delostrelecké systémy HIMARS. „Záhada“ toho, odkiaľ na elektráreň dopadali delostrelecké granáty, je tak vyriešená.

Zaujímavé pritom je, ako na jeseň svetové médiá vrcholne nezmyselnú teóriu o ruskom „samoostreľovaní“ podporovali.

Článok aj teraz propagandisticky dodáva tvrdenie ukrajinských predstaviteľov, že Rusi priamo v centre elektrárne skladujú vojenskú techniku, hoci medzinárodní inšpektori nič také nepotvrdzujú.

Znovu, po tisíci raz: vojna je vždy zároveň aj propagandistickou vojnou. Rozumný človek to vie a informácie podrobuje aspoň základnému logickému rozboru.

Nerozumný človek, naopak, radostne propagandu konzumuje. A platí to pre obe strany – aj u nás máme okrem zdravo skeptických ľudí takých, ktorí pomerne fanaticky berú za pravdu hocičo, aj veľmi podozrivé, čo vyjde z Kyjeva a iných, ktorí takto veria pre zmenu Moskve. Ale fakty sú fakty, pravda je pravda. A po čase vyjde najavo. Niekedy aj dosť rýchlo.

(Status na FB 13. apríla 2023)

(Celkovo 170 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter