Juraj Draxler: Poľný maršal Naď sa snaží zrušiť Kutuzova

Náš „poľný maršal“ navrhuje premenovanie Kutuzovovej ulice v Bratislave, kde sídli ministerstvo obrany.

Asi nie je ťažké dovtípiť sa, prečo:

1. Kutuzov mal kľúčovú úlohu v bojoch Ruska s Osmanskou ríšou. Za jeho éry impérium dokončilo projekt „Novorusko“ získaním Krymu a dnešnej Odesy. Táto historická pripomienka, kto vlastne tvoril hranice toho, čo je dnes Ukrajina, zo zjavných dôvodov prekáža nielen haličským nacionalistom.

2. Kutuzov bol, na rozdiel od nášho „poľného maršala“ reálny vojak, stratég a taktik, rešpektovaný svojimi jednotkami a oceňovaný protivníkmi.

3. Bol to zároveň človek pevných zásad. Kariéru si nezabezpečil tým, že sa líškal mocným (napríklad cár Alexander ho nemal rád), ale reálnymi výsledkami.

Počas tureckých vojen takmer zahynul, keď pri útoku viedol svoje jednotky v prvej línii a hlavou mu preletela guľka. Ale zotavil sa.

Svoju kariéru zavŕšil porážkou Napoleona, keď ten vtrhol do Ruska.

Zjavne to nie je postava vyhovujúca kaviarni a karieristom.

Historická vsuvka: Málo sa dnes vie, že Napoleon zrejme na sto rokov predĺžil život Osmanskej ríše. Rusi totiž mali zálusk na „oslobodenie Konštantinopolu“, ako to oni vnímali, a obnovenie Byzantskej ríše. Katarína II. už spriadala plány, koho na obnovený byzantský trón dosadí (pre Rusko mala Byzancia zásadný kultúrny a duchovný význam).

Rakúsko nebolo úplne proti zapojiť sa do tohto plánu, a tak ešte pár rokov žil. Ale po napoleonských vojnách už na to ani jedna z dvoch ríš dlho nemala chuť a ani kapacity. A neskôr sa proti prílišnej sile rýchlo expandujúceho Ruska začali stavať veľmoci zo Západu, Francúzsko a Británia.

To len na okraj.

Samozrejme, to, že Naď navrhuje vytvoriť ulicu generála Viesta, by bolo za iných okolností veľmi vítané. SNP si v dnešnej dobe pripomíname veľmi málo.

Ale sám Naď pre toto pripomínanie neurobil tiež nič. Až doteraz, keď potrebuje výhovorku, prečo vytlačiť ruské meno z kolektívnej pamäti.

Ale obávam sa, že Kutuzov bude v tej pamäti dávno po tom, ako zmizne nákupca zbraní Naď.

(Status na FB 9. apríla 2023, titulok autor a SLOVO)

(Celkovo 189 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

2 thoughts on “Juraj Draxler: Poľný maršal Naď sa snaží zrušiť Kutuzova

  • 11. apríla 2023 at 7:10
    Permalink

    Poľný maršal Naď je nebezpečnejší než covid. Možno, že on spolu s Matovičom sú
    kontaminovaní a priniesli ho do Európy.

    Reply
  • 12. apríla 2023 at 11:12
    Permalink

    Pán Draxler, výborný text, dobre som sa pobavil! Akurát Naď ako „poľný maršál“, aj keď v úvodzovkách. Možno tak frajter, alebo ešte lepšie frajtrík :-)))

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter