Ivan David: Papež František: Integrální odzbrojení není utopie

Na Velký pátek papež František prostřednictvím italského týdeníku l’Espresso zveřejnil velikonoční požehnání „Pokoj Vám!“ V něm upozornil na to, že 3. světová válka již prakticky probíhá, a že válka na Ukrajině je jednou z jejích ohnisek. Připomněl, že i když západní média opomíjí jiné probíhající války, mají i ony společné jmenovatele v soupeření vojenských bloků. Ve svém poselství připomněl encykliku Mír na zemi (latinsky „Pacem in terris“), kterou krátce po Kubánské raketové krizi, jež byla nejnapjatějším momentu 1. studené války, vydal 11. 4. 1963 papež Jan XXIII.

V ní před šedesáti lety tehdejší papež varoval před závody ve zbrojení a upozornil, že utrácení čím dál větších částek peněz za zbraně není cesta, jak vybudovat spolehlivě fungující mír.

Text papežova velikonočního požehnání považuji za natolik inspirativní nejen pro katolíky a ostatní křesťany, ale i pro ateisty, že si vám jej dovoluji předložit k přečtení v plném znění, jak jej do češtiny přeložili redaktoři Rádia Vatikán:

Papež František: Integrální odzbrojení není utopie

V co můžeme doufat ve světě tak poznamenaném válkou a násilím? Stále máme před očima hrůzné obrazy, které k nám doléhají z trýzněné Ukrajiny, ale příliš často si nevzpomínáme na další zapomenuté konflikty, na další ohniska násilí, na mnohé „části“ třetí světové války, kterou,  bohužel, prožíváme.

Dnes jsou Velikonoce, dnes pro nás křesťany znovu povstává Kníže pokoje, ten Ježíš z Nazareta, který, když vstoupil do horní místnosti, kde byli shromážděni jeho apoštolové, kteří se ještě báli, protože ho viděli umírat na kříži, jim řekl: „Pokoj vám!“

Pokoj vám je přání, které si v tento den vyměňujeme. Abychom skutečně řekli „ne“ válce a násilí, nestačí jen umlčet zbraně a zastavit agresory. Je třeba vytrhnout kořeny válek a násilí, kterými jsou zášť, závist a chamtivost. Líbí se mi, že v dnešní době existují média, jako je váš týdeník, která se rozhodla dát prostor a hlas tvůrcům míru. Protože člověk musí mít odvahu „odzbrojit“ srdce, „demilitarizovat“ je, odstranit jed a zášť.

A musíme mít také odvahu říci „ne“ přezbrojování, jehož jsme, bohužel, svědky, protože skutečný mír se nemůže zrodit ze strachu. Potřebujeme to, co před šedesáti lety svatý Jan XXIII. ve své encyklice Pacem in terris nazval „integrálním odzbrojením“: kritérium neexistence války, které je založeno na bilanci zbrojení, musí být nahrazeno zásadou, že skutečný mír lze budovat pouze ve vzájemné důvěře.

Uvědomuji si, že některým uším mohou tato slova znít utopicky, zejména v této době. Nejsou však utopická, je to zdravý realismus: pouze zastavením závodů ve zbrojení, které ubírají zdroje na boj s hladem a žízní a na zajištění lékařské péče pro ty, kteří ji nemají, můžeme odvrátit sebezničení našeho lidstva.

Proto spolu s přáním šťastných Velikonoc opakuji slovy zmrtvýchvstalého Nazaretského: Pokoj vám!

(Status na FB 9. apríla 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 86 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Ivan David: Papež František: Integrální odzbrojení není utopie

  • 10. apríla 2023 at 11:42
    Permalink

    Hm, utopia to nie je…. Kiež by to tak bolo. Ale ako dlho sa o odzbrojení hovorí a márne. Ak to môže nebyť utopia, keď celá EÚ („mierový projekt“) a väčšina slovenských, českých i poľských politikov a ďalších nehovorí o ničom inom, len o zvýšení výdavkov na zbrojenie a posielaní zbraní do konfliktu vedeného uaoceánskym hegemónom, ktorý už okrem vojny, zbraní a zabíjania nič iného svetu ani dať nevie a hovorí už aj o vojne s Čínou

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter