ECHO ČITATEĽOV

Komentáre pod článkom

Peter Holka: Prvý jarný deň

Raz sa ozvalo z Čadce okresné pero glasnosti, v bystrickom Smere niektorí ideológovia usmievavého oportunistu s odznakom Gorbačova a s tromi ľúbeznými dievčatami celkom nechápali, zazerali, rýchlejšie osobáky na Západ nechceli.
A tak sa aj potešili, keď dolu Hronom, dolu Váhom odišla naša redakčná glasnosť do vysnívanej redakcie vo vysnívanom meste.
A bolo po spoločnom pive na Mýte a tlačenke s cibuľou na Alvegu.
Čadčanec Peťo zdrhol aj s dievčenskou múzou a pribuchol dvere…
A potom sa to všetko roztratilo, odcudzilo, navzájom okydalo. Zaštrngali kľúčikmi, cenzori sa rekvalifikovali, zahodili ideologické knižky a schovali sa pod pseudonymami písať jalové články do nových rozkvitnutých straníckych médií.
Holka sa rozglasnil a rozvinul glasnost do vlastnej tvorby, bo ani tá Pravda nie je všeliek…
Čítam, sledujem, ako trochu bývalý kolega, aj medzi riadkami. Ale to je už iná profilácia, Peter medziriadky, ako niekedy, nepotrebuje.
Občas sa zamyslí, sem tam niekde zablúdi, niečo napíše, urobí si autogramiádu. Ale predpokladám na Vysokú chodí denne…
MIV, 2. apríla 2023
(Redakcia pozná meno aj e-mail pisateľa)

Pán Holka, ďakujem. Čítanie tohto textu ma v myšlienkach prenieslo do roku 1988, keď som na jar spolu s vašim bývalým kolegom Ľubomírom Krížom mapoval a prinášal reportáže v Pravde, ako sa Gorbačovova glasnosť a perestrojka odrazili v činnosti straníckych organizácií. Môžem konštatovať, že skúsenosti a čas optiku vtedajšieho hodnotenia výrazne zmenil.
V každom prípade z vášho pera vyšiel výborný, myšlienkovo bohatý text, blízky môjmu naturelu.
Jozef Tomek, 4. apríla 2023

Komentáre na Facebooku

Mária Gogová
Nedeľa sa začala čítaním neuveriteľne pútavej reportáže. Vrátila som sa do leta 1975 a 1976, kedy som celé prázdniny robila sprievodkyňu na Picunde a skoro každý týždeň bola v Suchumi, Tbilisi a aj na Stalinovej chate na jazere Rica…
Krásy Abcházie sú dych berúce.

Alžbeta Slováková Spáčilová
Peter, ďakujeme. Človek v dnešnej príšernej dobe so záľahou úbožiakov vo verejnom priestore a povrchnými textami v médiách pomaly zabúda, že existuje aj pekné a zmysluplné slovo. Mal by si učiť mladých, ako sa píše reportáž.

Veronika Bahnová
Pekné čítanie, vďaka. Tieto slová sú veru aktuálne. Len nám chýba Svätopluk, aj s prútmi, aby vyšibal našu rozhádanosť. „Synovia moji, ak budete žiť svorne a vzájomne si pomáhať, budete silní a nijaký nepriateľ vás nepremôže. Tak, ako ste ani vy nemohli zlomiť tie tri prúty, keď boli zviazané spolu. Ak však budete nesvorní, budete sa hádať a ríšu si podelíte na kúsky, nepriateľ vás poľahky ako ten prút premôže a vy zahyniete.“

Soňa Tomašových
Naozaj paráda. Čítala som to ako scenár k filmu, ktorý už niekto natočil… Škoda tej pásky s Hrabalom. No asi nielen ja by som bola rada, keby existovala stolička, na ktorú, keď si sadne mizerný politik, aspoň do roka zmizne. teda z tej politiky.

Ľubica Šestáková
V r.1984 som navštívila Rusko. Mam na to rovnaké spomienky, ako opisuje p. Holka. Aj s pilotom, čo predtým lietal asi so stíhačkou. Krajina sa zmenila, škoda, že okolnosti nám už nedovolia to porovnať.

Zuzana Gábrišková
„Nehnevajte sa, ale znie mi to tak trocha ako rozprávka… Žije takýto cit k vlasti aj medzi mládežou a ešte, môže spisovateľ nejakým spôsobom v tomto smere vplývať na vedomie mladých?
„Aj u nás sa hovorí, že vlastenectvo sa z detí a mládeže akosi vytráca. Ale mám na to svoj názor, a najmä mám vieru a nádej. Aj nám naši otcovia ako deťom hovorili, že nie sme dobrí vlastenci, že neľúbime rodnú zem ako oni. Teraz sme prevzali štafetu, prevzali sme úlohu svojich otcov a starých otcov. Verím, že takto to bude neskôr s našimi deťmi, ony prevezmú štafetu od nás. Všetko závisí od nás dospelých, od rodičov, ba aj od spisovateľov. Keď len na okamih poľavíme vo výchove, veľmi veľa stratíme. Pre dieťa sú zrkadlom jeho rodičia. Ak je to zrkadlo krivé, deti majú skreslený obraz, a ak sa dieťa pozerá dlho do takéhoto zrkadla, aj duša a srdce sa mu skrivia.“
Vybrala som z rozhovoru s pánom Šalodiom Adžindžalom len túto jednu otázku a odpoveď, lebo slová vyrieknuté tým múdrym mužom platia stále a všade.

Peter Stachovič
Parádny text, plynie ako voda, vynikajúce!

(Celkovo 62 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter