Stratení v horách

Choďte do hôr, odporúča nejeden lekár svojmu pacientovi, aby nazbieral sily, energiu a konečne urobil niečo pre svoje zdravie. Ale ak pred výletom či turistikou zoberiete do rúk knihu Stratení v horách, už nikdy nebudete pozerať na romantickú zeleň, nebotyčnosť štítov a nevinnú bielobu končiarov tak ako dovtedy. Ľadové bystriny sa pretransformujú do vašich zimomriavok. Každý zvuk, zašumenie či prasknutie totiž môže priniesť nebezpečenstvo, ktoré skutočne chodí po horách i po ľuďoch.

Miloš Jesenský, Robert K. Lesniakiewicz,
Naše vojsko 2023, 284 strán

Slovensko-poľská autorská dvojica, ktorá má na svojom konte už viacero knižných zaujímavostí, sa tentokrát pozrela na Vysoké Tatry a beskydskú Babiu Horu. Veď na obyčajnej vychádzke by nebolo nič zaujímavé, keby sa autori nezamerali na samé nešťastné udalosti, záhadné úmrtia, prírodné živly i mimozemské záležitosti. A veru ich tam za uplynulé roky i storočia bolo, až si čitateľ pomyslí, že našťastie sa o všetkých nezachovali písomné zmienky. Ale nevinné obete hôr také šťastie nemali a neraz platili cenu najvyššiu bez toho, aby si niečo objednali, aby niečo zapríčinili alebo aby si zaslúžili trpký koniec. Mnohé osudy nie sú známe doteraz, ani telá tatranské horstvo ešte nevydalo všetky. Chceme to vôbec vedieť?

Obávam sa, že po začítaní sa do tejto knihy už nedokážete odtrhnúť oči od ďalších a ďalších stránok tajne dúfajúc, že sa všetko na dobré obráti. Ale tu sa nedočítate žiadne rozprávky, preto dobro zvíťaziť nemusí. A ani nezvíťazí. Po stratených v horách ostávajú len slzy, zranenia, smútky a mŕtvoly. Okrem nich aj tajomné chodby, nepreniknuteľné jaskyne, podivné úkazy na oblohe a možné návštevy mimozemských civilizácií. Ak napriek tomu stále máte dostatok odvahy, aby ste sa začítali, možno by ste sa mohli prekonať a zabaliť si túto knihu do ruksaku, ak sa vyberiete poznávať na vlastnej koži Tatry a Beskydy zo slovenskej či poľskej strany. A nech vás nevystrašia niektoré zemepisné názvy ako Diablov trón, Čierne oko či Ťažký štít, lebo dobrodružstvo sa ešte len začína. Záhadné prípady a paranormálne javy v týchto horstvách možno čakajú práve na vás, je len otázkou, či si chcú pripísať ďalšiu obeť alebo odhaliť niektoré zo svojich temných, hrôzostrašných tajomstiev.

(Celkovo 328 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter