Bruselská kvadratura kruhu. Ne každý vynález je pokrok

Neznalost zákona neomlouvá. Latinsky Ignorantia iuris non excusat – pro ty, kteří by snad zmíněnou zásadu měli za momentální nepovinný výmysl. Důležité je si to připomínat především tehdy, když se uzákoňuje něco nesmyslné, co nám rozum nebere.

Čerstvě schválený kompromis, dle kterého se po roce 2035 zakážou i nezakážou automobilům spalovací motory, spočívá v tom, že místo na normální palivo poběží motor na e-palivo. Ze zemí EU hlasovalo proti tomuto nerozumu pouze Polsko, a poloviční rozum použily zdržením se hlasování Rumunsko, Bulharsko a Itálie.

Zákon mohli politici přijmout pouze při neznalosti problematiky související s e-palivem – a namístě je otázka, zda je tato neznalost politicky omlouvá.

E-palivo je dnes šestkrát dražší než předražený benzín či nafta, a dražší vždy bude. Aby člověk napodobil přírodu a místo z ropy vytvořil palivo z CO2 polapeného ze vzduchu a z vodíku získaného z mořské vody, reaktory poháněnými elektřinou z obřích solárních elektráren, a aby pak v dalších reaktorech míchal vodík s polapeným uhlíkem a získal tak e- benzín a e-naftu, které po spálení vyloučí do ovzduší uhlík, který se předtím podařilo polapit, bude nezbytné vybudovat mohutnou infrastrukturu.

Pro e-palivo se politici nadchli, aniž by měli představu, na kolik biliónů eur přijde výstavba nezbytných lapačů, reaktorů, solárů, větrníků a potrubí, která míní dotovat. Navíc rozhodli, že si Evropa zakáže palivo a energii z fosilních zdrojů za situace, kdy na fosilní paliva bude jezdit a fungovat zbytek světa a EU nemá jak tuto konkurenci zakázat.

Celý „kompromis“ s e-palivem je německou reakcí na poznanou neschopnost EU konkurovat Číně ve výrobě elektromobilů, kvůli čínskému monopolu na výrobu lithia, a na neschopnost konkurovat USA s jejich miliardovými dotacemi na podporu výroby elektromobilů v Americe. Jenomže ekonomicky nedává e-palivo smysl stejně, jako nedává smysl výlučná elektromobilita.

Pokrok sice zastavit nelze, ale ne všechny nové vynálezy jsou lepší než ty staré. Pokud nový vynález nesvede konkurovat starému, člověk nemusí být génius, aby věděl, jak to dopadne. Naivní představa Bruselu, že e-palivem zachrání planetu, je mesianismem, který něco bude stát. Dotace toho, co na sebe nemůže vydělat, budou na dluh. Drahé energie nasměrují EU na globální periferii, zmasakrují evropský průmysl i evropské zemědělství a sníží Evropanům životní úroveň. Drahé energie si nakonec odskáče i životní prostředí, kvůli kterému se v Bruselu řeší tato kvadratura kruhu…

Je zvláštní jak v debatách o politických systémech, které se hlásí k parlamentní, zastupitelské demokracii, nikdo nezpochybňuje víru, že neschopné politické elity dokáže eliminovat volební mechanismus. Že o sobě občané rozhodují ve volbách. Možná je to tím, že politici, kteří stát kompletně zruinují, už na jeho troskách nemají zájem kandidovat. Voličovi nezbývá, než zvolit někoho jiného, kdo pak společnost vyvede z bláta. Bohužel to notoricky bývá do louže, anebo pod okap.

(Komentár vyšiel na ParlamentníListy.cz 1. apríla 2023)

(Celkovo 331 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter