11. september v aprílovom Petrohrade…

Nie, nezbláznil som sa! Mám mapy, dokonca aj glóbus. Viem, kde je sever, no aj kde a kto je „Západ“… A mám dokonca i pamäť. Preto som spozornel pri vodopáde správ o hlúpej politike slovenskej vládnej garnitúry, o totálnom, ale dobrovoľnom odzbrojení štátu, o ďalších a nových aktivitách „trnavského Borata“ s 500-eurovkou pre „záchranu demokracie“ na Slovensku, o postupnom krachu bánk už aj vo Švajčiarsku, o vražednej streľbe na ďalšej americkej škole, o hroznom vojnovom utrpení civilistov na Ukrajine a o ďalších zbytočných obetiach ruskej agresie. Otupený každodenným omieľaním propagandistického mainstreamového klišé predsa len som stuhol pri slovách o výbuchu v ruskom Petrohrade. Nebol to nechutný prvoaprílový žart, keďže explózia sa ozvala 2. apríla podvečer po 18. hodine. V petrohradskej kaviarni, ktorá je spájaná s majiteľom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, došlo v nedeľu k výbuchu. BBC informovala o jednom mŕtvom a o pätnástich zranených. Ruské médiá spresnili, že obeťou je vojnový bloger Vladlen Tatarskij (občianskym menom Maxim Fomin) s pol miliónom sledovateľov na Telegrame. Správy nespomínali, že by sa niekto k výbuchu prihlásil ani podrobnosti o „výbušnom zariadení“. Vraj bolo v soške, ktorú blogerovi priniesla návštevníčka kaviarne ako dar. Teda jasne vopred premyslený a dobre pripravený atentát!

Fotozdroj: Pervyj kanal

Všimol som si hneď i dvojaký meter v podávaní informácii. Ani jedno z mainstreamových médií nepoužilo výraz „teroristický útok“, ako to bolo pri výbuchoch či streľbe v Madride, v Paríži, vo Viedni alebo v Bratislave na Zámockej ulici… Dokonca sa z liberálnej kaviarne a šialených sociálnych médií ozval i oslavný pokrik, keďže išlo o zabitie kremeľského propagandistu… Vskutku bleskurýchla reakcia na prebiehajúcu informačnú vojnu v kontexte rusko-ukrajinského vojnového konfliktu, ktorou sa nedávno – 16. marca 2023 – zaoberali v Európskom parlamente i európski mediálni regulátori združení v skupine ERGA. A záver? „Aktuálne dianie v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom denne potvrdzuje, že vojenskú inváziu sprevádza intenzívna informačná vojna, ktorá si vyžaduje tvrdší boj proti dezinformáciám.“ Olej do ohňa prilieva aj americký prezident cez kamery počas virtuálneho zasadnutia druhého Summitu za demokraciu proti Číne a Rusku vo Washingtone. Joe Biden v príhovore z Bieleho domu na virtuálnom stretnutí 121 lídrov oficiálne oznámil novú sumu 690 miliónov dolárov na podporu demokracie po celom svete. Konkrétne spomenul že na „boj proti dezinformáciám, proti korupcii, za demokraciu  a za pluralitu médií. (Agentúra AP 29. marca 2023.)

Trepovová: Sošku s výbušninou som Tatarskému dala ja. Odkiaľ ju ale mala?

Cenzúru osobností s odlišným názorom a doterajšie blokovanie „škodlivého obsahu“ (čo poznáme aj na Slovensku) vystriedajú teda takéto násilné, vražedné praktiky? Po páde Dvojičiek Svetového obchodného centra v New Yorku rozpútali Spojené štáty americké po roku 2001 celosvetovú vojnu proti terorizmu. Aj tento síce oveľa menší výbuch s neporovnateľnými následkami v Petrohrade predsa len môže niekomu poslúžiť ako zámienka k rozbehu nekontrolovaného násilia s reťazením odvety za odvetu… Svet sa zbláznil! Politické elity nedokážu chápať súvislosti príčin a následkov, nevedia sa počúvať, zabudli na rokovania i na silu a pôvab diplomacie. Tak ako šikovne a umne preniesli Američania po 11. septembri všetky starosti strýčka Sama za oceán (čo najďalej od Bieleho domu), možno aj od Rusov očakávať odhodenie „horúceho zemiaka“ zo svojej dlane niekam do diaľky – až za plot. A dosť možné, že práve na to sa čaká…

Výbuch zásobníka plynu v Belgorode 1. apríla 2022, požiar vo výskumnom ústave ministerstva obrany v ruskom meste Tver na sever od Moskvy, požiar v muničnom sklade pri obci Staraja Nelidovka, potopenie ruského krížnika Moskva v Čiernom mori 14. apríla 2022, to boli udalosti, ktoré sa dali pripisovať aj nehodám či diverzným akciám ukrajinskej rozviedky vo vojnovom pohraničí. No ranný výbuch cisterny na jedinom moste smerujúcom na polostrov Krym 3. októbra 2022, explózie na predmestiach krymských miest Sevastopoľ a Jalta 1. marca 2023 už boli rozhodne z iného súdka. A teraz – výbuch v kaviarni v centre Petrohradu – to je už prisilná káva! To už nie je „brechot psa za dverami“… Pred Palmovou (u nás Kvetnou) nedeľou už prepustili pápeža Františka z nemocnice. Volodymyr Zelenskyj sa chce (podľa agentúry AFP) stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom po tom, čo Peking vyzval na naliehavé mierové rokovania s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Blížia sa najstaršie a najvýznamnejšie sviatky kresťanského sveta. Bolo by fajn, keby sa pri spomienke na ukrižovanie Vykupiteľa sveta, (povedzme po novom – v „Piatok utrpenia pána“), skončilo utrpenie civilného obyvateľstva Ukrajiny aj vojakov v bojových líniách. A keby tak zvony z Ríma – po rozviazaní – zvestovali svetu zázračný veľkonočný mier! Žiaľ, ako reálnejšie sa javí proroctvo Baby Vangy. Zosnulá jasnovidka (prezývaná aj ako Nostradamus z Balkánu) na rok 2023 predvídala až štyri desivé udalosti, medzi nimi aj jadrové výbuchy.

Ak by som si mohol vybrať medzi katastrofou a zázrakom, osobne by som si spolu s mojím obľúbeným autorom zo študentských čias vybral radšej to druhé. Erich Maria Remarque nám zo svojich skúseností odkazuje: V zúfalstve a v nebezpečenstve sa naučí človek veriť v zázrak, inak by to neprežil.“

(Celkovo 570 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “11. september v aprílovom Petrohrade…

  • 4. apríla 2023 at 10:33
    Permalink

    Pri čítaní všetkých vyjadrení západných politikov a komentárov médií tzv. hlavného prúdu je čoraz nápadnejšia podobnosť ich štylizácie a rétoriky s nacistickou protižidovskou propagandou z 30. a 40. rokov. K akým tragédiám to vtedy viedlo, je všeobecne známe. Obávam sa, že si niekto chce tento scenár zopakovať….

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter