Ako naozaj funguje svet

Ak by niekto povedal, že si prečítal knihu ekonóma, tak by nám hneď napadlo, že išlo o čísla, samé čísla a nič než len čísla. Po knihe energetika by dokonca siahlo asi ešte menej čitateľov. A čo kniha nekonformného mysliteľa, ktorý sa zamýšľa nad naším pôvodom i dôvodom samotnej existencie, nad tým, ako čo funguje, prípadne nefunguje v dnešných časoch?

Václav Smil: Ako naozaj funguje svet,
Premedia 2022, 320 strán

Václav Smil spája vo svojom najnovšom knižnom diele viaceré úrovne našich vedomostí, ale nepozerá sa na ne jednotlivo, ako zvyknú rôzni odborníci obmedzujúci sa iba na svoju oblasť, ale dáva do súvislostí našu dávnovekú históriu s nevyhnutnou budúcnosťou. Jeho koncept rozbíjania sveta na atómy, v ktorých sú ukryté rozmanité fakty, údaje a štatistiky, zásadným spôsobom obohacuje naše vnímanie bezprostredného i celosvetového prostredia. Dokáže zaujať aj čitateľa, ktorý by inak nesiahol po literatúre z oblasti hospodárstva či energetiky. Jeho pútavý rozprávačský štýl mení doterajšie vnímanie literatúry faktu na plnokrvný výtvor, s ktorým sa dá polemizovať, nesúhlasiť, ale predsa len väčšinovo pritakávať.

Václav Smil má talent na spracovanie veľkého objemu informácií, no ak by ich publikoval iba prostredníctvom tabuliek a grafov, unudil by nejedného čitateľa. Jemu sa však podarilo, a všeobecne v jeho dielach sa darí (naposledy som čítal jeho knihu v českom preklade Čísla nelžou, a priznávam, že ide o autora, ktorého myšlienky si veľmi rád prečítam aj v budúcnosti.) spájať takmer až nespojiteľné do ľahko stráviteľného čítania neraz o ťažkých a komplikovaných veciach. Presne o tých, z ktorých sa skladá náš život.

Čitateľský zážitok umocňuje fakt, že sa kniha dá čítať aj ako príbeh našej Zeme, našej civilizácie. Nemali by sme si namýšľať, že sme nenahraditeľní či nesmrteľní, ale o to viac by sme sa mali zaujímať o naše prostredie, aby sme mali čo zanechať našim nasledovníkom. A týka sa to fosílnych palív, fungujúceho hospodárstva či zachovanej biodiverzity. Len tak bude mať svet zmysel aj v budúcnosti, pričom bude môcť nadväzovať na to, čomu hovoríme naša súčasnosť. Václav Smil je veľmi duchaplným a premýšľajúcim sprievodcom po nej.

(Celkovo 316 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter