Roman Laml: Nielen Mikulec, máme nedoriešené aj problémy z minulosti…

Juraj Krúpa hovorí: „Kauza neoprávneného oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami ministrom Mikulcom nie je z tých, ktoré môžu jej aktéri odkopnúť pod koberec.“ Má v tomto smere pravdu, ale spod koberca by bolo dobré vytiahnuť aj iné staršie resty…

– Veľmi by prospelo, aby už konečne bola objasnená aj situácia s poslancom OĽaNO Lukášom Kyselicom. Bol, alebo nebol počas volebnej kampane príslušníkom Vojenského spravodajstva? Konkrétne otázky už dávno formuloval poslanec Valášek: „Čo presne pán Kyselica pre Vojenské spravodajstvo počas kampane robil, po druhé, či bol v tom čase profesionálnym vojakom a po tretie, čo plánuje nové vedenie Vojenského spravodajstva robiť, aby sa podobné ohýbanie demokratického procesu neudialo v budúcnosti.“ Minister obrany Jaroslav Naď hovoril, že zbaví údajného bývalého príslušníka Vojenského spravodajstva a koaličného poslanca Lukáša Kyselicu mlčanlivosti, ak ho o to požiada relevantný orgán, teda orgán činný v trestnom konaní… Stalo sa tak? Nestalo? Stále nič nevieme.

– Otvorená je aj otázka, či Daniel Lipšic získal previerku v súlade so zákonom. Pochybnosti súvisiace s dodržaním procesného postupu pri udelení bezpečnostnej previerky špeciálnemu prokurátorovi taktiež stále pretrvávajú a máme tu paradoxnú situáciu, keď cesta na post strážcu zákonnosti je spochybňovaná pre jej nezákonnosť.

– A pán poslanec Krúpa by nemal zabúdať ani na seba. Aj on prispel k poškodeniu mena Slovenska vo svete. V novembri 2022 povedal, že naše spravodajské služby sú nedôveryhodné a partnerské služby obchádzajú štandardný spôsob komunikácie s nimi a svoje informácie neposkytujú im, ale priamo našim politikom alebo médiám. Ani tento prípad nemal žiadnu koncovku a po týždni mediálnej pozornosti vyšumel. Ani dnes nevieme, či mal Juraj Krúpa pravdu a aké boli v takom prípade prijaté riešenia. Alebo či pán poslanec klamal a nepodložene spochybnil dôveryhodnosť našich spravodajských služieb. A aj v takom prípade bolo potrebné prijať zásadné riešenie. Ale ako zvyčajne, nestalo sa nič! Akú dôveru môžu mať naše spravodajské služby u svojich partnerov, keď predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť sám spochybní ich kredibilitu, ale v krajine to nikomu nevadí, každý strčí hlavu do piesku a celý problém sa prejde mlčaním?

Všetky tieto prípady majú jedno spoločné východisko, a tým je katastrofálna úroveň našich politických elít. Uvedené príklady sú výsledkom len a len ich neschopnosti robiť politiku ako racionálnu správu vecí verejných. Ukazujú, že ich zaujíma najmä to, ako robiť veci z hľadiska vlastného záujmu a prospechu. Chcem sa tam dostať, kašlem na pravidlá. Chcem niekoho niekam dostať, nájdeme cestu, ako pravidlá obísť. Chcem politicky poškodiť súpera, poviem čokoľvek, bez ohľadu na záujmy štátu. A to všetko za maskou morálky, hodnôt, charakteru a podobných floskúl, ktoré majú rovnakú hodnotu, ako ich pôvodcovia.

(Status na FB 31. marca 2023)

(Celkovo 160 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter