ROBERT HAJŠEL: Komisárka EÚ už Štiavnici prisľúbila finančnú pomoc

Možnosti finančnej pomoci Európskej únie pri obnove historických budov Banskej Štiavnice, zničených nedávnym veľkým požiarom, som dnes v Bruseli prerokoval s komisárkou EÚ pre kohéziu a reformy Elisou Ferreirou a podpredsedom EK Marošom Šefčovičom.

Vidiac fotografie, ktoré som jej osobne ukázal, vyjadrila komisárka Ferreira mestu Banská Štiavnica a jej občanom hlbokú solidaritu. Zjavne bola škodami veľmi dotknutá.

Odporúča mestu, aby v spolupráci s kompetentnými orgánmi vypracovalo projekty obnovy poškodených historických objektov, pričom tak technická príprava, ako aj samotná rekonštrukcia bude môcť byť preplatená z eurofondov. Je to pre Štiavnicu vynikajúca správa,  svedčiaca o tom, že Európe na perle slovenských miest záleží.

Do úvahy pripadá, aby peniaze, o ktoré môže Slovensko už čoskoro prísť, ak ich nevyčerpá, išli na technickú prípravu obnovy a samotná rekonštrukcia sa už platila z nového programovacieho obdobia. Slovensko patrí totiž medzi krajiny, ktorým sa stále nepodarilo vyčerpať miliardy eur z predchádzajúceho obdobia a hrozí mu, že veľká časť týchto peňazí po skončení tohto roku prepadne. Rozhodnutie musí ale urobiť vláda a musí ho urobiť rýchlo a správne.

Chcem len dodať, že si veľmi vážim gesto komisárky, ktorá ma prijala iba dva dni po tom, ako som jej poslal list so žiadosťou o preskúmanie možnosti finančnej pomoci pre Štiavnicu. K tomuto môjmu listu sa pripojilo aj ďalších 11 slovenských europoslancov zo všetkých politických skupín. Som veľmi rád, že na dnešné stretnutie s komisárkou Ferreirou prišiel aj náš slovenský komisár a podpredseda EK Maroš Šefčovič, ktorému tiež na Štiavnici veľmi záleží.

(Status na FB 22. marca 2023)

(Celkovo 34 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter