Roman Laml: Americké banky chcú socializmus pre seba – a kapitalizmus pre všetkých ostatných

Bývalý americký minister práce Robert Reich, ktorý je v súčasnosti profesorom verejnej politiky na Kalifornskej univerzite v Berkeley, píše o širšom kontexte nedávneho krachu Silicon Valley Bank.

Uvádza, že finančná kríza v roku 2008 vyvolala obrovský presun aktív do najväčších bánk na Wall Street. Výsledkom toho bolo, že JPMorgan a ďalší giganti sa stali oveľa väčšími. Začiatkom 90. rokov 20. storočia malo päť najväčších bánk len 12 % vkladov, po kríze mali takmer polovicu vkladov a súčasné problémy toto číslo ešte zvýši. Vkladatelia z malých a stredných bankách utekajú do bezpečia k najväčším bankám. Považujú ich za príliš veľké na to, aby zlyhali, pretože ich vláda v roku 2008 zachránila. Reich píše: „Ich obrovská veľkosť im poskytuje obrovskú, ale skrytú efektívnu federálnu dotáciu, odhadovanú na 83 miliárd dolárov ročne – prémiu, ktorú investori a vkladatelia ochotne platia týmto obrovským bankám vo forme vyšších poplatkov a nižších výnosov práve preto, že sú považované za príliš veľké na to, aby zlyhali.“ Dodáva, že časť tejto skrytej federálnej dotácie ide do vreciek manažérov a napríklad Jamie Dimon, predseda a generálny riaditeľ JPMorgan Chase, najväčšej banky na Wall Street, len minulý rok zarobil 34,5 milióna dolárov.

Dimon viedol banku aj v roku 2008, keď JPMorgan dostala 25 miliárd dolárov od federálnej vlády, aby pomohla zastaviť finančnú krízu. Dimon v tom roku zarobil 20 miliónov dolárov. Daňoví poplatníci zachraňovali banky a generálni riaditelia bánk dostávali tučné výplaty. Kríza znamenala, že 8,7 milióna Američanov prišlo o prácu, celková čistá hodnota amerických domácností klesla o 11,1 bilióna dolárov a približne 10 miliónov ľudí prišlo o svoje domovy.

Pred voľbami v roku 2020 Dimon varoval pred politikou, ktorú vtedy obhajovali Bernie Sanders a Alexandria Ocasio-Cortez. Platená práceneschopnosť, Medicare for All a bezplatné verejné vysokoškolské vzdelávanie podľa Dimona predstavovali „socializmus“, čo by bola „katastrofa pre našu krajinu“.

Dimon tiež varoval pred „prílišnou reguláciou“ bankovníctva, ktorá môže negatívne pôsobiť na ich fungovanie. Reich na margo tohto postoja uvádza: „Výsledkom je socializmus pre bohatých, zatiaľ čo všetci ostatní sú vystavení tvrdým trestom: bankári dostanú záchranu a najväčšie banky a bankári sú na tom ešte lepšie. Priemerní ľudia, ktorí nedokážu splácať hypotéky, však prídu o svoje domovy.“

Mnohí Američania preto považujú tento systém za zmanipulovaný a niektorí sú náchylní počúvať demagógov, ktorí bažia po moci, končí svoju úvahu Reich.

(Status na FB 19. marca 2023)

(Celkovo 82 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter