Robert Hajšel: Štiavnici musí pomôcť aj EÚ, škody sú obrovské

S následkami takého ničivého požiaru, aký včera zažila Banská Štiavnica, si nemôže poradiť žiadne mesto samé. Pomôcť mu musí nielen slovenská vláda, ale aj EÚ. Práve preto som hneď po stretnutí s primátorkou Štiavnice Nadeždou Babiakovou inicioval list poslancov Európskeho parlamentu na komisárku EÚ pre kohéziu a reformy Elisu Ferreirovú s urgentnou žiadosťou o pomoc pri financovaní následkov tohto devastačného živlu. Škody, ktoré som v srdci čarovnej Štiavnice osobne videl, neprajem naozaj žiadnemu mestu.

V liste žiadam, aby v súčinnosti i s kompetentnými orgánmi SR Európska komisia urgentne preskúmala možnosti využitia existujúcich finančných nástrojov EÚ – ako sú štrukturálne fondy – pri nevyhnutnej obnove zničených historických a kultúrnych pamiatok mesta Banská Štiavnica, ktoré je od roku 1993 zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Som presvedčený, že žiadosť o pomoc a finančnú podporu z EÚ sa nemôže stretnúť s negatívnou reakciou, lebo práve v takýchto prípadoch musí EÚ demonštrovať svoju solidaritu s mestom, ktoré poškodil takýto ničivý požiar. Čas, ktorý je spojený s povinnou administratívou, musia slovenské orgány využiť na vypracovanie dobrých projektov.

Okolo polnoci sa hasičom podarilo uhasiť posledné nebezpečné plamene a vyhrať tak nad nespútaným živlom, ale teraz nastupuje síce menej nebezpečná, ale o to náročnejšia etapa odstraňovania škôd a odbornej prípravy na obnovu zničených budov historického významu. O formách možnej pomoci z európskych zdrojov budem osobne v Bruseli rokovať už v nasledujúcich dňoch s komisármi EÚ a europoslancami z ďalších štátov.

Ešte raz zdôrazňujem, že najväčšia vďaka popri primátorke, ktorá veľmi účinne zmobilizovala pomoc zo všetkých strán, patrí vďaka tým, ktorí naše historické jadro mesta zachránili. Profesionálnym, ale aj dobrovoľným hasičom, policajtom a desiatkam dobrovoľníkov. Nechýbalo veľa, aby sa požiar rozširoval ďalej a zhorelo by celé Trojičné námestie, z čoho by sa perla našich miest už asi ťažko spamätala.

Preto prosím o pokoru všetkých tých, ktorým v súčasnosti prekážajú rôzne obmedzenia v centre mesta. V tomto nešťastí sme mali aj veľa šťastia, a to najmä v ľuďoch, ktorí Štiavnicu zachraňovali.

(Status na FB 19. marca 2023)

(Celkovo 47 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter