Atlas neuveriteľných miest

Atlas sveta patril v mojom detstve k literatúre na úrovni sci-fi. Bolo nepredstaviteľné, že by som v polarizovanom a silne rozdelenom svete mohol voľne cestovať kamkoľvek, kam by som si zažiadal. Ani len podať žiadosť o cestovnú doložku neprichádzalo do úvahy. Dostať sa hoci len do susedného Poľska sa dalo po dramatickom zháňaní „zaprošenia“, pozvania niekoho od nášho severného suseda. Ak sme napriek tomu nechceli obmedzovať našu fantáziu, museli sme sa uspokojiť s tým povestným cestovaním prstom po mape. Prešlo viac ako 30 rokov slobody, či ak chcete „slobody“, a obmedzenia v cestovaní prišli zas. Tentokrát však údajne v záujme nášho zdravia. Veľká vďaka za toľkú starostlivosť, a preto prišli človeku vhod knihy, ktoré ponúkali mapy.

Travis Elborough a Alan Horsfield:
Atlas neuveriteľných miest,
IKAR 2021, 224 strán

Atlasy rôzneho zamerania sú opäť v kurze, a tak predminulý rok popri Atlasoch miznúcich alebo temných miest sa mi do rúk dostal aj Atlas neuveriteľných miest. O niektorých zákutiach tohto nášho svetíka som síce počul, no väčšina bola pre mňa veľkou neznámou i lákadlom. Aspoň sa začítať. Veď všetky obmedzenia sa snáď raz skončia a my sa budeme môcť opäť slobodne vybrať na potulky svetom bez strachu, že nás budú ohrozovať teroristi, vojnové konflikty, prírodné živly alebo pandemické opatrenia. S autorom textu T. Elboroughom a jeho spolupracovníkom A. Horsfieldom, ktorý vytvoril mapové podklady, sa môžeme vybrať na ktorejkoľvek strane kamkoľvek na celom svete. A to nielen po povrchu matky Zeme, ale aj v jej útrobách, či už v podzemných ríšach, jaskyniach alebo pod vodou. I nad ňou je to mimoriadne zaujímavé a pútavé, a je len na nás, či sa knihou necháme inšpirovať na nejakú cestu alebo si len rozšírime obzor našich vedomostí.

Je to kniha, ktorú by ste si so sebou pokojne mohli zobrať aj na opustený ostrov, aby ste mohli o to ľahšie snívať o tom, kde by ste chceli byť. Myslím si, že práve v ťažkých časoch sa ukazuje sila písaného slova, ktoré nás dokáže spoľahlivo sprevádzať po miestach, na ktoré by sme možno ani nenašli odvahu, aby sme si ich pozreli zblízka, ako je najstrašidelnejšie sídlo sveta – hrad Leap alebo kráter Darvaza, inak nazývaný aj Brána do pekla. Dokopy ich je 51, ale nech sa rozhodnete hoci len pre jedno z nich, s chuťou sa dajú prečítať podrobnosti o každom z nich.

(Celkovo 159 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter