Za pádom Silicon Valley Bank je „chamtivosť a lakomstvo“

V Spojených štátoch v piatok skrachovala banka Silicon Valley Bank (SVB) a jej úpadok bol druhým najväčším pádom banky v histórii USA. SVB bola 16. najväčšia banka v USA, fungovala 40 rokov a bola považovaná za spoľahlivý zdroj financovania pre technologické startupy a firmy s rizikovým kapitálom. V utorok oficiálne oznámila určité problémy, nasledovala panika a v priebehu 48 hodín si zákazníci zo svojich vkladov vybrali 42 miliárd dolárov. „Unáhlené výbery vkladov spôsobili, že banka nie je schopná splácať svoje záväzky v čase ich splatnosti,“ uviedol kalifornský finančný regulátor.

Budova banky v meste Tempe, Arizona. Snímka: www.wikimedia.org

Jej pád rozkýval finančné trhy na celom svete, ale podľa odborníkov by nemal vyvolať niečo podobné, ako bola finančná kríza po krachu Lehman Brothers v roku 2008. Cez víkend regulačné orgány taktiež zatvorili Signature Bank, ktorá bola jednou z hlavných bánk v odvetví kryptomien a sú možné aj ďalšie problémy vo finančnom systéme. Podľa niektorých analytikov to nie je až tak vina bánk, ale kolaps je skôr produktom chybného systému.

To bude, samozrejme, predmetom mnohých analýz, ale tieto problémy majú aj širší kontext, o ktorých píše renomovaný americký portál CNBC. Podľa riaditeľa finančnej spoločnosti Keitha Fitz-Geralda je za pádom SVB „chamtivosť a lakomstvo“, ktoré sa tam udomácnili. Známy investor Michael Burry hovoril podobne: „Ľudia plní arogancie a chamtivosti hlúpo riskujú a zlyhajú. Potom sa vytlačia peniaze. Pretože to tak dobre funguje…. 2000, 2008, 2023, vždy je to rovnaké.”

Je zaujímavé, že zamestnanci SVB dostali svoje ročné odmeny v piatok len niekoľko hodín predtým, ako regulačný orgán zastavil činnosť banky. Presná výška odmien nie je známa, ale podľa niektorých informácií sa bonusy SVB pohybujú približne od 12 000 USD pre zamestnancov do 140 000 USD pre výkonných riaditeľov. Podľa agentúry Bloomberg dostali v roku 2018 zamestnanci SVB v priemere 250 683 dolárov.

Generálny riaditeľ banky, Greg Becker, predal akcie spoločnosti za 3,6 milióna dolárov, len necelé dva týždne predtým, ako SVB priznala obrovské straty, ktoré podľa regulačných pravidiel viedli k jej kolapsu.

Situáciu výrazne dramatický nevidí ani komentátor New York Times Paul Krugman. Upozorňuje ale: „V skutočnosti by sa pravdepodobne nič z toho nestalo, keby SVB a ďalší v tomto odvetví úspešne nelobovali v Trumpovej administratíve a Kongrese za uvoľnenie bankových regulácií.“ Podľa Fox News má odlišný názor Robert Kiyosaki, analytik a investor z Wall Street, ktorý predpovedal pád Lehman Brothers v roku 2008. Kiyosaki očakáva pád ďalšej významnej banky – americkej Credit Suisse.

V každom prípade bude mať krach SVB značné priame aj nepriame dopady aj v globálnom rozsahu. Prezident Biden upokojuje verejnosť, že americký bankový systém je stabilný a veľa odborníkov s ním súhlasí s poznámkou, že v prípade týchto bánk išlo o špecifickú situáciu. Na zamyslenie je ale aj to, ako málo stačí na to, aby sa v priebehu niekoľko desiatok hodín vytvorila situácia vedúca k pádu významnej banky.

Článok z portálu CNBC

(Status na FB 14. marca 2023)

(Celkovo 385 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter