Robert Hajšel: Zimu sme prežili, ale tá nasledujúca môže byť ťažšia

Tie najčernejšie scenáre sa nenaplnili. Cez zimu sme nezmrzli, ale cena, ktorú bolo treba zaplatiť za oveľa drahší plyn, elektriku a ropu, bola vysoká a premietla sa do rastu cien takmer všetkých tovarov, a tým aj do dávno nevídanej vysokej inflácie.

Ak teraz nechám bokom obrovskú finančnú záťaž, ktorú kvôli tomu niesli podniky, ale aj domácnosti, treba uznať, že samotného plynu na vykurovanie, ako aj na výrobu elektriny, bolo nakoniec dosť, hoci pred zimou to vôbec nebolo isté.

Treba ale zdôrazniť, že sme zimou „preplávali“ aj vďaka tomu, že táto zima bola naozaj mierna a kúrilo sa menej a že Čína takmer absentovala na trhu s LNG plynom, a tak ho bolo dosť aj pre Európu.

Už teraz ale treba myslieť na ďalšiu zimu, ktorá môže byť chladnejšia a disponibilného LNG bude pre Európu iste menej, keďže Čína sa ho chystá vo veľkom vykupovať. A ak sa v minulom novembri podarilo naplniť zásobníky plynu na 90 percent, tak treba zdôrazniť, že viac ako z polovice to bolo vďaka ruskému plynu, ktorý sa počas celého prvého polroka priamo stáčal do zásobníkov.

Upozornil som preto dnes aj komisárku pre energetiku Kadri Simson, aby sa tlmil prehnaný optimizmus, že plynu je dosť. Vzhľadom na všetky vyššie spomínané okolnosti treba preto v tomto roku ešte viac tlačiť na to, aby boli zásobníky plynu pred nasledujúcou zimou opätovne naplnené aspoň na 90 percent a za čo najlepšiu cenu.

Preto je v tejto súvislosti dobrou správou, že sa podpredsedovi EK Marošovi Šefčovičovi darí formovať schému spoločného zaobstarania plynu, čo by mohlo nielen pomôcť zabezpečiť naplnenie zásobníkov plynu, ale aj prispieť k stláčaniu jeho ceny smerom nadol.

(Status na FB 9. marca 2023)

(Celkovo 86 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter