„Standing ovation“ nevyjadruje názory občanov

Pred niekoľkými dňami som dostal zo Slovenska otázku, či a ako vnímajú „bežní“ ľudia v mojom okolí tému Ukrajiny. Moja odpoveď možno sklame, ale:

Žijeme v Issaquah, moji známi a priatelia sú predovšetkým z branže, teda IT.  Posledné mesiace sa tu brutálne prepúšťa a prácu práve v IT oblasti stratilo tisíce ľudí. Issaquah je v oblasti Seattle; Microsoft, Amazon, Boeing, Google (má tu zastúpenie) prepúšťajú vo veľkom a to je to, čo ľudí straší a zaujíma. Ukrajina nezaujíma prakticky nikoho.

Joe Biden reprezentuje Demokratov, ktorí sú, samozrejme, v Senáte aj Kongrese najväčší vojnoví štváči. Seattle má iný uhol pohľadu. City Council, „vláda“ mesta (volení predstavitelia miest a obcí, obdoba našich mestských a obecných zastupiteľstiev, pozn. red.) dramaticky znížila podporu polície.  Stará šéfka rezignovala.  Výsledok?  Stred mesta Seattle (downtown) sa stáva veľmi nebezpečný. Až natoľko, že Amazon presúva kancelárie do Bellevue a zrušil stavbu novej budovy v Seattle. Niektoré budovy sú prázdne, nik sa nechce sťahovať do drahého bytu, ktorého charakteristika je to, že ak vyjdete na ulicu, môžu vás zastreliť. Tento stav jednoznačne priniesla aktivita Demokratov – ich podpora teda rapídne klesá, ale opäť, Ukrajina v tom nie je, pretože praktická stránka života ľudí tému vzdialeného rusko-ukrajinského konfliktu prekrýva.

„Standing ovation“ pre V. Zelenského v Kongrese USA 21. decembra 2022. Snímka: www.wikimedia.org

Prirodzene, bábky v Kongrese a Senáte venovali Zelenskému „standing ovation“. Lenže to divadlo nebolo pre voličov.  Na tých predsa nezáleží. Bolo to pre zbrojársku lobby, ktorá týchto šašov platí. A bohužiaľ, platia prírodné zákony: Ak dáte do skúmavky zinok a skúmavka nie je špeciálne silná a nalejete naň koncentrovanú kyselinu sírovú, no tak vám to skúmavku roztrhne. (Viem, pretože som si to v laboratóriu na strednej škole vyskúšal.) Môže sa to niekomu páčiť, môže byt z toho rozhorčený, ale skúmavku roztrhne v oboch prípadoch. Vo voľbách vyhráva kandidát s väčšou peňaženkou – v 80 % prípadov. A preto je dôležité mať peniaze, voliči sa už pri voľbách nájdu. Môže sa nám to páčiť, môže sa nám to nepáčiť, ale je to ako s tým zinkom… Preto „standing ovation“ tých, ktorých podporuje zbrojárska lobby. Že Kongres majú Republikáni, to je výsledok nespokojnosti verejnosti, ale Ukrajina s tým má máločo spoločné.

Keď sa niekoho opýtate na Ukrajinu, väčšinou odpovie, ale spravidla ide o povrchný postoj bez znalostí, vo veľmi všeobecnej rovine, bez akejkoľvek analýzy, skôr ide o zdvorilostnú reakciu na otázku. Ukrajina teda v našich končinách nie je témou.

V jednej oblasti však, vidí sa mi, predsa len Ukrajina na vplyve získava, a to sú signály zmeny „volebnej nálady“ u niektorých ľudí – aj tí, čo boli odporcami Donalda Trumpa, sa teraz práve kvôli jeho postoju k Ukrajine prikláňajú k tomu, že mu dajú svoj hlas. Ale mnohí ľudia sa chystajú voliť ho v reakcii nie na Bidenovu zahraničnú politiku, ale v reakcii na jeho vnútornú politiku.

V každom prípade v mojom okruhu téma rusko-ukrajinského konfliktu nezohráva takú dôležitú rolu, aby delila priateľov, ľudí, rodiny…

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

(Celkovo 502 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter