Mestská rada Frankurtu podkopáva zrušením koncertu Rogera Watersa ľudské práva

Po vysoko oceňovanom „kole“ vystúpení v Severnej Amerike absolvuje Roger Waters svoje turné s názvom This Is Not a Drill aj po Európe. Dlhšia šnúra zahŕňa vystúpenia v Nemecku, pričom posledný koncert v krajine sa pôvodne mal konať vo Frankfurte 28. mája. Napriek tomu však už 24. februára frankfurtská mestská rada a hesenská krajinská vláda oznámili zrušenie frankfurtského koncertu, a to kvôli „pretrvávajúcemu protiizraelskému správaniu,“ a označil Watersa za antisemitu.

Roger Waters pri vystúpení na národnom štadióne v Chile v roku 2018. Snímka: www.wikimedia.commons

Zrušenie Watersovho koncertu je hrozbou pre slobodu prejavu a umeleckú slobodu. Je motivovaný cieľom umlčať legitímnu kritiku izraelskej vlády, ktorá zaznieva zo svetového spoločenstva pre ľudské práva a zvnútra samotného Izraela. Watersova hudba uchvacuje svet už viac ako päť desaťročí. Za ten čas sa z neho stal aj rešpektovaný obhajca ľudských práv. V reakcii na rozhodnutie frankfurtskej mestskej rady podpísali umelci a lídri v oblasti ľudských práv vrátane Petra Gabriela, Julie Christie, Noama Chomského, Susan Sarandon, Alia Shawkat a Glenna Greenwalda petíciu, v ktorej vyzývajú nemeckú vládu,  aby odvolanie koncertu zrušila.

V civilizovanejšom svete by mu Frankfurt udelil cenu za odvahu a nepokúšal sa ho umlčať štátnou cenzúrou.

Aby bolo jasné, postoj Watersa, pokiaľ ide o rozdielne zaobchádzanie izraelskej vlády so Židmi a Palestínčanmi – s početnými politikami a zákonmi, ktoré uprednostňujú Židov pred Palestínčanmi – patrí medzi hlavné prúdy medzinárodného spoločenstva pre ľudské práva.

Celý rad prominentných ľudskoprávnych organizácií vrátane Human Rights Watch a Amnesty International, ako aj agentúr OSN a experti, ako je osobitný spravodajca OSN, tvrdia, že izraelská politika vytvorila v Izraeli prostredníctvom okupácie palestínskych území „apartheid“. V roku 2021 skutočne rešpektovaná izraelská skupina pre ľudské práva B’Tselem vydala rázne vyhlásenie, v ktorom označila izraelskú vládu za „režim židovskej nadradenosti od rieky Jordán po Stredozemné more“ so záverom „Toto je apartheid“. Watersove vyhlásenia o Izraeli sú v úplnom súlade s kritikou týchto rešpektovaných organizácií a inštitúcií.

Spájanie kritiky Izraela a antisemitizmu je nebezpečné a posilňuje spoločnú antisemitskú perspektívu, že všetci Židia jednoliato podporujú Izrael. Vzhľadom na to, že antisemitizmus je skutočný problém, jeho vyhrocovanie a prekrúcanie na potlačenie legitímnej kritiky Izraela je bezohľadné a podkopáva boj proti antisemitizmu.

Vyhlásenie Frankfurtskej mestskej rady neposkytlo žiadne dôkazy pre svoje tvrdenie okrem toho, že Waters „opakovane vyzýval na kultúrny bojkot Izraela a prirovnával ho k režimu apartheidu v Južnej Afrike“. Vyhlásenie o „kultúrnom bojkote Izraela“ je odkazom na hnutie Boycott, Divestment, Sanctions (BDS; v doslovnom preklade Bojkot, stiahnutie investícií a sankcie),  vedené Palestínčanmi a spustené v roku 2005, ktoré odvtedy získalo významnú podporu na celom svete.

Požiadali sme Watersa o jeho reakciu na kampaň proti nemu a povedal nám: „Moja platforma je jednoduchá: je to implementácia Všeobecnej deklarácie ľudských práv z roku 1948 pre všetkých našich bratov a sestry na svete vrátane tých medzi riekou Jordán a Stredozemným morom. Moja podpora univerzálnych ľudských práv je univerzálna. Nie je to antisemitizmus, ktorý je odporný a rasistický a ktorý, ako všetky formy rasizmu, bezvýhradne odsudzujem.

Oficiálne rovnítko medzi kritikou izraelskej politiky a antisemitizmu je problematické, no v súčasnom Nemecku nie je novinkou. V máji 2019 prijal nemecký parlament nezáväzné uznesenie , ktoré spájalo BDS s antisemitizmom. Táto rezolúcia nasledovala po sérii útokov na organizácie vrátane početných židovských skupín (ako je skupina Židovský hlas za spravodlivý mier na Blízkom Východe so sídlom v Nemecku – Jewish Voice for Just Peace in the Middle East) , ktorých obhajobu Palestínčanov v tom istom momente izraelská vláda klasifikovala ako antisemitskú.

V reakcii na tento útok na kritikov izraelskej vlády za jej zlé zaobchádzanie s Palestínčanmi viac ako 90 židovských vzdelancov a intelektuálov podpísalo otvorený list na obranu Židovského hlasu za spravodlivý mier na Blízkom východe. Posledný riadok tohto listu vyzýval „členov nemeckej občianskej spoločnosti, aby neúnavne bojovali proti antisemitizmu a zároveň zachovávali jasný rozdiel medzi kritikou štátu Izrael, nech je akokoľvek krutá, a antisemitizmom, a aby zachovali slobodu prejavu pre tých, ktorí odmietajú izraelskú represiu voči palestínskemu ľudu a trvajú na tom, aby sa skončila.

Palestínčania. Ilustračná snímka: www-pixabay.com

Frankfurtská mestská rada vo svojom útoku na Watersa prakticky napodobnila súčasné extrémne uvažovanie izraelskej vlády pri znásobovaní nebezpečenstva antisemitizmu s cieľom, aby sa pokúsila podkopať kritikov jej oficiálnych naratívov.

Útok na Watersa je súčasťou znepokojujúceho prístupu v súčasnom Nemecku. Židovský fotograf Adam Broomberg z Berlína, známy svojou prácou na tému krutosti a iracionality násilia, sa stal terčom hamburského komisára pre antisemitizmus Stefana Hensela.

Hensel použil svoje sociálne siete a rôzne médiá na útoky proti každému, kto podporuje hnutie BDS. Jeho kampaň proti Broombergovi vychádza z hnevu na fotografa, ktorý sa narodil v Južnej Afrike a ktorý chápe apartheid citlivo a veľmi osobne. Broomberg pre umelecký časopis Hyperallergic povedal, že bol ohromený: „Je úplná irónia, ak komisár pre antisemitizmus útočí vehementne a silno na Žida, na jeho život či povolanie… Práve som pochoval svoju matku, ktorá poznala holokaust, vraciam sa späť a obviňujú ma, že som nenávistný antisemita obhajujúci terorizmus proti Židom. Nemohol som byť viac židovský,“ povedal. „Hlboko ma to zasiahlo.“

Začiatkom marca 2023 zverejnil na Instagrame Hensel fotografiu Rogera Watersa z filmovej verzie jeho koncertného turné „The Wall“ v rokoch 2010 až 2013. K obrázku Hensel napísal: „Motto by malo znieť: ‚Roger Waters nie je v Hamburgu vítaný‘.“ Adam Broomberg na Twitteri odpovedal, že Henselov obraz Watersa, ktorý sa objavuje v postave fašistického darebáka, bol vytrhnutý z kontextu „nepopierateľne protivojnového filmu Watersa a [Seana] Evansa s názvom ‚The Wall‘, len aby ho – úsilí zrušiť jeho koncert – zobrazil ako nacistu.” Toto skreslenie, napísal Broomberg, je príkladom „nemeckej propagandy“.

V júli 2022 juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandor pri prejave na stretnutí vedúcich palestínskych zastúpení v Afrike povedala, že „palestínsky príbeh evokuje skúsenosti z vlastnej histórie Juhoafrickej republiky o rasovej segregácii a útlaku“. V súvislosti so zisteniami správ o ľudských právach a dokumentmi OSN Pandor dodala: „Tieto správy sú významné pre zvyšovanie globálneho povedomia o podmienkach, ktorým sú Palestínčania vystavení. Dodávajú dôveryhodnosť obrovskému množstvu faktických dôkazov a podporujú ich, pričom všetky poukazujú na skutočnosť, že Štát Izrael pácha zločiny apartheidu a prenasledovania Palestínčanov.“

Nič z toho, čo povedali významní medzinárodní umelci Waters alebo Broomberg sa nelíši od toho, čo povedala Naledi Pandor na stretnutí v Pretórii. Všetko, čo vyhlásila, odráža „knižnicu“ rezolúcií OSN, ktoré demonštrujú nezákonnosť izraelskej okupácie Palestíny a podmienky apartheidu, ktorým čelia Palestínčania v Izraeli a na palestínskych územiach. Útok mestskej rady Frankfurtu nad Mohanom na Watersa nie je v skutočnosti snahou vyvolať antisemitizmus; je to skôr útok na ľudské práva Palestínčanov.

Tento článok sprostredkoval Globetrotter

Vijay Prashad je indický historik, redaktor a novinár a hlavný korešpondent spoločnosti Globetrotter. Je editorom  a riaditeľom Tricontinental: Institute for Social Research, spolupracuje s Chongyang Institute for Financial Studies v Číne. Napísal viac ako 20 kníh, napr. The Darker Nations a The Poorer Nations. Posledná kniha je Struggle Makes Us Human: Learning from Movements for Socialism a The Withdrawal: Iraq, Libya, Afghanistan, and the Fragility of U.S. Power napísaná spolu s Noamom Chomskym.

Katie Halper  je spisovateľka, filmárka a moderátorka relácie  na YouTube „Katie Halper Show“,  podcastov a relácií na rádiu WBAI. Je spoluhostiteľkou podcastu  Useful Idiots a režisérkou pripravovaného dokumentu „Commie Camp“. Publikuje v rôznych médiách, napr. Guardian, The Nation, New York magazine a Comedy Central a objavila sa na MSNBC, Fox, Rising a ďalších. Je členkou Židovského hlasu za mier.

(Celkovo 270 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter