Kniháreň 2023 – marec

Eric J. Evans: Thatcherová a thatcherizmus | Juraj Lepiš a kol.: Nacistická politika voči slovanským národom | Václav Smil: Ako naozaj svet funguje | Radim Marada: Co je nového v sociologii | Michael Pollan: Dilema všežravca. Príbehy štyroch jedál | Marián Pauer: Most cez rieku času

Eric J. Evans: Thatcherová a thatcherizmus

„O koľko lepším miestom by bola Británia, ak by barónka Thatcherová nikdy neexistovala! Jej politika by bola menej znetvorená, spoločnosť menej nerovná, verejné služby menej zanedbané a konzervatívne médiá menej zúrivé. Bola by viac zmierená s Európou aj sama so sebou. Thatcherová bola veľkňažkou predsudkov, zlomila chrbticu svojej vlastnej strane a rovnako aj princípy Labouristickej strany.“ Tento citát z diela Willa Huttona je len jedným pohľadov na Margaret Thatcherovú a jej politické dedičstvo. Britský akademik Eric J. Evans sa pozrel na základné oblasti jej pôsobenia a vplyv na britskú aj svetovú politiku, pričom sa snaží nájsť aj pozitívne stránky jej politiky.
Autor sa zameriava na kariéru Margaret Thatcherovej, spochybňuje originalitu aj ideologickú súdržnosť toho, čo sa začalo nazývať thatcherizmus a zvažuje, do akej miery splnila alebo nesplnila svoje hlavné ciele. Medzi kľúčové témy knihy patria privatizačná politika a útok na moc odborov; zmena a ovládnutie Konzervatívnej strany; dedičstvo vojny o Falklandy; vzťahy Thatcherovej s Európou, Východom a Západom; zmeny v školstve či zdravotníctve; vplyv thatcherizmu na nasledujúce vlády vrátane „nových labouristov“; neoliberalizmus a jeho vplyv na Thatcherovú. Kniha je neoceniteľným sprievodcom zložitosťou a paradoxmi Británie od konca 70. rokov do druhého desaťročia 21. storočia.
Premedia 21. 3. 2023, 288 strán

Juraj Lepiš a kol.: Nacistická politika voči slovanským národom

Téma rasovej ideológie v histórii rezonuje až do dnešných dní a miestami podlieha aj nesprávnej či nekompletnej interpretácii. Táto práca slúži na priblíženie tejto problematiky verejnosti a má motivovať k poznaniu histórie 2. svetovej vojny.
Múzeum SNP 2022, 112 strán

Václav Smil: Ako naozaj svet funguje

Nikdy sme nemali na dosah ruky toľko informácií, a napriek tomu väčšina z nás nevie, ako svet skutočne funguje. Oceňovaný vedec českého pôvodu Václav Smil popisuje a objasňuje zložité procesy s neuveriteľnou ľahkosťou. Zaoberá sa siedmimi základnými skutočnosťami, ktorými sa riadi naše prežitie a prosperita. Ponúka vecný a kritický pohľad na témy, ako je výroba energie a potravín, cez náš materiálny svet a jeho globalizáciu až po riziká, naše životné prostredie a jeho budúcnosť.
Premedia november 2022, 336 strán

Radim Marada: Co je nového v sociologii

Na otázku „co je nového ve společnosti“ odpovídají novináři, zvědaví sousedé, nebo sociologové. Poslední jmenovaní se během 20. století snažili vysvětlit třídy, elity či problémy měst. Co však tyto velké teorie říkají o nás? Žijeme v době, ve které se často skloňují slova krize a rozpad společnosti. Je zřejmé, že dnes nám klíče k vlastní identitě poskytují drobnější věci – například taková molekula adrenalinu. Ten se stal biochemickou celebritou, pojítkem kmenů těch, kteří vyhledávají extrémní zážitky a jdou za hranu všednosti. Jak dnešní sociologie zkoumá podobné kulturní fenomény? Co se můžeme dozvědět o společnosti díky studiu materiality či sítí?
Nová beseda 2023, 128 strán

Michael Pollan: Dilema všežravca. Príbehy štyroch jedál

Čo si dáme na večeru? Táto otázka sa týka každého všežravca a vždy to tak bolo. Keď môžete skonzumovať prakticky hocičo, čo vám príroda ponúka, rozhodovanie o tom, čo by ste mali jesť, nutne vyvolá úzkosť. Najmä ak vám niektoré z potenciálne ponúkaných jedál môžu spôsobiť chorobu či dokonca smrť.
Človek ako všežravec má na výber rozličné druhy potravín. Michael Pollan skúma ich vplyv na životné prostredie a dosah na podmienky, v akých žijú zvieratá. Tvrdí, že pred vznikom moderných technológií uchovávania potravín a spôsobov prepravy kultúrne a lokálne obmedzenia jednoduchým spôsobom vyriešili dilemy v stravovaní. Časy sa však zmenili. Vďaka technológiám sú sezónne či regionálne potraviny dostupné celoročne a na celom svete. Vzťah medzi jedlom a spoločnosťou, ktorú kedysi formovali kultúrne návyky, sa skomplikoval.
Pollan v knihe sleduje rôzne potravinové reťazce, ktoré nás živia, od pôdy na tanier – až po malé množstvo skutočných jedál. Naša schopnosť zásadne modifikovať potravinové reťazce, od ktorých závisíme, nám otvorila nové možnosti požívateľnosti. No dôsledky tejto revolúcie na naše zdravie a zdravie prírodného sveta ešte stále celkom nechápeme.
Mnohí dnes pôsobia úplne spokojní s jedením na konci priemyselného potravinového reťazca, akoby nad tým ani nerozmýšľali. Táto kniha asi nie je pre nich. Sú v nej veci, ktoré by im pokazili chuť. Zároveň však je o potešení z jedla, o takom uspokojení, ktoré sa vedomosťami len prehlbuje. Kniha Dilema všežravca sa čitateľne a s humorom snaží zodpovedať otázku, čo si dať na večeru, no súčasne opisuje, ako naše stravovacie návyky menia environmentálnu povahu krajín, ľudské zdravie a v neposlednom rade život zvierat na Zemi.
N Press s.r.o., február 2023, 408 strán

Marián Pauer: Most cez rieku času

Knihu reportáží, reflexií a esejí ako voľné pokračovanie knihy Čas strapatého slnka. Marián Pauer v nej píše o fotografoch M. Martinčekovi, K. Kállayovi, P. Kornissovi, A. Reiserovi, J. Klimovi, D. LaChapellovi, J. Klamarovi, R. Uhliarovi, akad. maliarke Ester M. Šimerovej, prof. J. Jankovičovi, doc. P. Lehockom, akad. sochárke M. Uchytilovej, ale aj o legendárnom brankárovi F. Pláničkovi, dvadsaťnásobných majstroch sveta v bicyklebale bratoch Pospíšilovcoch, poslednom človekovi na Mesiaci – astronautovi E. A. Cernanovi a iných. Spomína aj príbehy zo zahraničných ciest.
Kniha nie je v kníhkupectvách, záujemcovia sa o jej dostupnosti môžu informovať na Facebookovej stránke autora.

(Celkovo 266 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter