Anton Hrnko: Pani prezidentka, to nemyslíte vážne

Igor Matovič je studnicou stupídnych nápadov, ktoré už zachádzajú za hranu akejkoľvek slušnej kritiky. Avšak posledná reakcia pani prezidentky na nápad zmeniť Ústavu SR tak, aby prezidentka mohla rozhodovať o poskytnutí stíhačiek Ukrajine (úplne zbytočný, lebo to je tak aj v zmysle platnej Ústavy SR), ma – slušne povedané – zaskočil. Prezidentka to okomentovala, že sa niekto chce skrývať za sukňu krehkej ženy.

Pani prezidentka, to nemyslíte vážne! Vo vašom postavení nie ste žiadna krehká žena, ste rovnaký prezident ako všetci vaši mužskí predchodcovia. Vaša sukňa musí zakrývať slovenský národ a všetkých občanov Slovenskej republiky rovnako ako saká Kováča, Schustera i Gašparoviča. Ak si to nemyslíte, nemáte v tom úrade čo robiť. Prezident má svoje kompetencie rovnaké, či je mužom alebo či je ženou! Emancipácia žien v našom priestore sa počíta už od vzniku prvej republiky! Ak si myslíte, že úlohou prezidentky je dať sa fotiť na koberci prezidentského paláca, ste v hlbokom omyle.

Ale poďme teraz vecne. Slovenská republika má podobne ako s inými štátmi podpísanú zmluvu o priateľských vzťahoch. Túto zmluvu zatiaľ nikto nevypovedal, takže je nadriadená zákonom Slovenskej republiky v zmysle Ústavy SR. Na túto zmluvu nadväzujú ďalšie dohody. A predpokladám, že máme s Ruskom aj dohodu o obrannej spolupráci. Na základe toho nám Rusko dodalo určité zbrojné systémy, samozrejme, tiež na základe dohôd.

Obligátnou súčasťou dohôd o predaji zbrojného materiálu medzi dvoma štátmi, ktoré si ctia medzinárodné právo, je ustanovenie o účele zbrojnej dodávky a zákaz jej poskytnutia tretej strane. Štát, ktorý si ctí svoje záväzky, tieto obmedzenia, najmä v stave mieru s dodávateľskou stranou, dodržuje. Ich porušenie by znamenalo porušenie dohôd i základnej zmluvy, teda v tomto konkrétnom prípade porušenie zákona! To všetci na ministerstve obrany vrátane ministra vedia.

Nečudujem sa, že zodpovednosť za takéto kroky, ktoré by boli porušením našej vnútornej legislatívy i medzinárodných zmlúv, zrazu nikto nechce prevziať. Najradšej by to hodili na parlament, kde by sa zodpovednosť rozptýlila medzi 150 poslancov.

Parlament však v tejto veci vôbec nie je kompetentný. Bol by to zásah zákonodarnej moci do kompetencie výkonnej moci. Parlament by mohol v tejto veci urobiť tak maximálne to, že by vypovedal základnú zmluvu s Ruskom, ak je to v aktuálnom záujme Slovenskej republiky?!

Takže zákony sú nastavené, úloha parlamentu je v tejto otázke skončená (ak nechceme vypovedať zmluvu s RF). Podľa Ústavy záležitosť patrí vláde. Keď je vláda v demisii, tak patrí prezidentke. Prezidentka sa nemôže skrývať za to, že nenosí tesiláky, sako a viazanku, ale že má len sukňu. Kompetencie prezidenta sú rovnaké, či má sako alebo sukňu. Ak Slovensko chce pošliapať doterajšie vzťahy s Ruskom a zaťažiť ich pre nasledujúce generácie, môže tak urobiť. Ale jediný, kto to môže urobiť a prevziať za to zodpovednosť pred súčasnou generáciou i pred históriou, je prezident republiky. Nezávisí to od toho, aké šaty občan/ianka prezident/ka nosí!

(Status na FB 10. marca 2023)

(Celkovo 324 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter