Ako sa Bidenova administratíva postavila k štrajku uhoľných baníkov

Joe Biden sľúbil, že bude robiť najproľudovejšiu politiku v histórii USA. Neposkytol však nijakú podporu uhoľným baníkom v Alabame, ktorí boli v štrajku takmer dva roky.

Na Sviatok práce v roku 2021 prezident Joe Biden vyhlásil: „Mám v úmysle stať sa prezidentom najviac nakloneným odborom a ich predákom v celej americkej histórii.“

Povedzte to takmer jedenástim stovkám odborárov v Brookwoode v Alabame, ktorí sa po takmer dvojročnom štrajku vracajú pracovať pre Warrior Met Coal (spoločnosť ťažiacu metalurgické uhlie – pozn. Slovo). Títo robotníci čelili zamestnávateľovi, vlastníkmi ktorého sú silné investičné spoločnosti, v štáte republikánskej strany nie veľmi priateľskej k pracujúcim a príliš horlivej polície. V štáte, kde Donald Trump porazil Joea Bidena o dvadsaťpäť bodov. A počas ich hrdinského boja nebolo nikde vidieť „najľudovejšieho“ prezidenta v americkej histórii. Ak chcel Biden zvrátiť straty voličov z robotníckej triedy, mal na to skvelú príležitosť. Ale jeho administratíva túto príležitosť premrhala.

Trpkou realitou je, že pracujúci sa nemuseli postaviť len firmám. Museli zápasiť aj s nenaklonenými vládami a právnemu systému. Ak ich systém aj v niečom podporuje, len zriedka to robí tak razantne, aby odradil protizamestnanecké správanie korporácií. Ak mocní odmietnu stáť v ich boji za nimi, robotníci sú odsúdení na prehru.

Štrajk vo Warrior Met Coal

Štrajk vo Warrior Met bol inšpiratívnym príkladom solidarity a húževnatosti. Okrem protestov v samotnej bani sa baníci odborového zväzu United Mine Workers of America (UMWA) viackrát vydali do New Yorku, aby protestovali pred sídlom BlackRock, najväčším akcionárom Warrior Met Coal. Šéfovia finančných inštitúcií nezohľadňujú ľudské dopady svojich rozhodnutí, čím sa životy a živobytie pracujúcich redukujú na abstraktné „problémy“, ktoré treba riešiť. Baníci sa odhodlane postavili neľudským podmienkam a odhalili, v akých pomeroch žijú oni a ich rodiny. Ako štrajk pokračoval, odbory, baníci, ich rodiny a miestna komunita sa spojili a organizovali potravinové zbierky a dopravu pre baníkov – ukázali krásny príklad južanskej solidarity.

Baňa mala problémy za bývalého vlastníka, firmy Walter Energy. Aby zostala v prevádzke aj v roku 2016, baníci súhlasili so znížením miezd, benefitov a dávok zdravotnej starostlivosti. Obeť, ktorú priniesli, bola obrovská, UMWA v roku 2021 tvrdila, že zníženie miezd, výhod, bezpečnosti a zdravotnej starostlivosti stálo baníkov 1,1 miliardy dolárov. V dôsledku obetí robotníkov a ich každodennej práce sa baňa opäť stala ziskovou. Walter Energy však napriek tomu skrachovala a Warrior Met Coal prevzali traja akcionári, najväčším z nich je BlackRock. Robotníci sa pokúsili s novými vlastníkmi vyjednávať v nádeji, že ich obeť bude uznaná a dosiahnu pôvodné podmienky, no neuspeli (zvýraznený text Slovo).

Prečítajte si aj: Neokoloniálni supi od BlackRock až po Európsku úniu si už brúsia pazúry na to, ako si Ukrajinu po skončení vojny rozparcelujú.

Rovnako ako železničiari, ktorých štrajk bol odvrátený začiatkom tohto roka, aj baníci pracujú v neľudských podmienkach, ktoré vážne narúšajú možnosť venovať sa rodine a osobnému životu. Často pracujú v dvanásťhodinových zmenách šesť dní v týždni (!). Zmluva z roku 2016 zaviedla drastickú politiku štyroch absencií: ak baník vynechal jeden deň bez toho, aby podal výpoveď, dostal absenciu. Za štyri absencie hrozilo prepustenie z práce. Ak do práce prišiel s minútovým meškaním, musel odpracovať celú smenu a aj tak mal absenciu. Jeden z baníkov, Braxton Wright, opísal, čo to znamenalo preňho a pre jeho rodinu, v písomnom svedectve na vypočutí v Senáte, ktoré zorganizoval Bernie Sanders: „Keď mi ochorela dcéra a museli ju odviezť do nemocnice, pracoval som v 12-hodinovej nočnej zmene. Moja žena sa mi to bála oznámiť, pretože ak by som odišiel z práce skôr ako o 7.00 ráno, kedy mi zmena končila, dostal by som absenciu.“

Baníci v Alabame chcú späť svojich 1,1 miliardy dolárov. Foto: UMWA

Počas štrajku robotníkov Warrior Met Coal ťažil z vysokých cien uhlia a z práce štrajkokazov, ako uviedla Kim Kelly. Aby to bolo ešte zložitejšie, Warrior Met Coal uspel u sudcu z okresu Tuscaloosa, ktorý zakázal baníkom vykonávať ich ústavné právo na demonštráciu v okruhu troch stoviek metrov od zariadení Warrior Met. Polícia za osemnásť minút rozohnala modlitebné zhromaždenie a bdenie pred domom jedného z manažérov Warrior Met Coal.

Guvernér Alabamy Kay Ivey vyslal proti ľuďom vojakov. To bol jasný odkaz štrajkujúcim baníkom: Ste v tom sami! Bohužiaľ, svojou nečinnosťou vyslala rovnakú správu aj Bidenova administratíva.

Jasné posolstvo

Po víťazstve v prezidentských voľbách Joe Biden prisľúbil: „Budem prezidentom pre všetkých Američanov – či už ste za mňa hlasovali alebo nie!“ Zrejme to nezahŕňalo uhoľných baníkov z Alabamy, takzvanej Trumpovej krajiny. Štrajkujúcim baníkom v Alabame nepreukázali verejnú podporu ani Biden, ani minister práce Marty Walsh.

Nie je to tak, že by sa Bidenova administratíva nezapájala do pracovných sporov: Walsh pomáhal pri rokovaniach, ktoré ukončili 9-mesačný štrajk sestier v nemocnici St Vincent. Prečo sa rovnaké úsilie nevynaložilo aj v prípade štrajkujúcich baníkov z Alabamy?

Senátor Chuck Schumer vyhlásil: „Za každého robotníckeho demokrata, ktorého stratíme v západnej Pensylvánii, získame dvoch umiernených republikánov na predmestí Philadelphie a taktiež v Ohiu, Illinois a Wisconsine.“ No pre každého, kto chce v tejto krajine vidieť silné hnutie robotníckej triedy, je veľkým problémom, že Demokratická strana je prinajmenšom selektívna, pokiaľ ide o robotnícku triedu – pričasto prehliada robotníkov v „červených“ štátoch. Minulý rok v decembri Joe Biden, demokrati a republikáni v Kongrese uzatvorili prímerie, čím zablokovali potenciálny štrajk na železnici. Zdá sa, že nemohli urobiť nič lepšie na urýchlenie triedneho boja.

Súčasná podpora odborov je najvyššia od šesťdesiatych rokov 20. storočia; podľa nedávneho prieskumu Gallupovho inštitútu odbory podporuje 71 percent Američanov. Napriek tejto podpore verejnosti je organizovanie a získanie jednoty v krajine príliš ťažké. Robotníci, organizovaní v odboroch, majú vratkú pozíciu, čelia nielen nepriateľským korporáciám, ale aj oslabenému pracovnému právu a dvom politickým stranám, z ktorých žiadna nemá záujem za nich bojovať. Anti-odborové spoločnosti dokážu naplno využiť právny systém vytvorený v prospech korporácií, ktoré sú voči pracujúcim buď nepriateľské alebo ľahostajné. Demokrati sa pred voľbami oháňajú heslom, že „odbory vybudovali strednú triedu“, ale tým sa to pre nich končí.

Mali by sme sa inšpirovať dosiahnutými výsledkami baníkov počas štrajku, akokoľvek sklamaním môže byť jeho záver, a podporiť ich, keď vstúpia do novej fázy vyjednávania. Ale ak chceme, aby sa veci zmenili, musíme to brať vážne s budovaním organizovaného hnutia robotníckej triedy, ktoré môže bojovať a víťaziť na celoštátnej úrovni len jeden za druhého a jeden za všetkých. Ak nás Bidenova nečinnosť niečo naučila, tak to, že potrebná podpora neprichádza zhora.

* * *

Článok bol uverejnený na americkom ľavicovom webe Jacobin 3. marca 2023 pod titulkom The Biden Administration Sat Out the Warrior Met Coal Miners’ Strike.

David Griscom je prispievateľ Jacobinu, žije v texaskom Austine a je poluorganizátorom podcastu Left Reckoning.

(Celkovo 217 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter