Po 20 rokoch opúšťajú Guantánamo

Dvoch pakistanských bratov po dvadsiatich rokoch strávených v neslávne známej väznici Guantánamo na základni amerického námorníctva na Kube bez akéhokoľvek obvinenia alebo súdu 23. februára 2023 konečne poslali americké úrady domov.

Abdula Rabbaniho (55) a Mohammeda Rabbaniho (53) zatkli pakistanské úrady v roku 2002 v Karáčí a previezli do väzby CIA. Väzenský tábor v zálive Guantánamo bol zriadený – nelegálne v okupovanej časti Kuby – za vlády bývalého prezidenta USA Georgea W. Busha ako súčasť takzvanej „globálnej vojny proti terorizmu“ po útokoch z 11. septembra 2001 s cieľom obísť právne záväzky týkajúce sa zadržaných osôb .

Bratov obvinili z pomoci agentom Al-Káidy, že im poskytli prístrešie a ďalšiu logistickú podporu. Nikdy však neboli obvinení ani formálne súdení.

Bratia obvinili CIA, že ich mučila vo väzbe predtým, ako ich previezli na Guantánamo.

V tábore Guantánamo bolo od jeho zriadenia v januári 2002 väznených najmenej 779 ľudí. V priebehu rokov mnohých previezli do tretích krajín alebo repatriovali, najmä po tom, čo sa celosvetová pozornosť upriamila na porušovanie ľudských práv, ku ktorým dochádza vo väznici, po zverejnení súborov Gitmo WikiLeaks.

Podľa agentúry Associated Press je na Guantáname ďalších 32 väzňov, z ktorých 18 je „spôsobilých na prevoz“, čo znamená, že nečelia žiadnemu obvineniu ani súdnemu procesu a budú prevezení, keď sa nájdu krajiny ochotné ich prijať.

Správa sprostredkovaná od: Peoples Dispatch / Globetrotter News Service

Väzni na Guantanáme, január 2002. Foto: Wikipedia.org
(Celkovo 138 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter