Konec státu noční můry

Anglický spisovatel John Le Carré kdysi napsal, že o výsledku studené války nerozhodli stratégové v Pentagonu, Washingtonu či Bruselu, ale statisíce obyvatel střední a východní Evropy, kteří navzdory pendrekům a vodním dělům vyšli do ulic a prohlásili: Dost! Dost bylo rozdělené Evropy, persekuce, špiclování, zákazu cestování a nedůstojného života! Ukončeme to! Chceme být svobodným politickým národem, který bude rozvíjet a ochraňovat hodnoty, jež učinily západní civilizaci nejlepším místem k životu v dějinách lidstva. Je možné, že mnozí účastníci demonstrací v roce 1989 byli naivní a nepochopili skutečnou povahu událostí, které nápadně připomínaly scénáře inscenovaných barevných revolucí. Vypjatý emocionální prožitek davového nadšení mohl oslabit jejich racionalitu a realismus. Neporozumění zákulisním intrikám však nesnižuje autentické odhodlání a idealismus, který z nás činí svobodné tvůrce dějin.

Ivo T. Budil, foto FB stránka autora

V roce 1989 jsme netoužili po tom, abychom se stali politickým protektorátem a ekonomickou periférií. Nevěděli jsme, že směs militarismu, hysterického šovinismu a protiruského rasismu bude mít na nezávislé a kritické myšlení více devastující dopad než marxistická ideologie. Nevěřili bychom, že naše hodnota bude spočívat v potravě pro děla v zájmu zbrojařských koncernů a odpudivého oligarchicko-banderovského režimu. Připadalo by nám nemyslitelné, že se školství změní v mašinérii indoktrinace stavící děti proti rodičům a znemožňující sdílení mezigenerační zkušenosti. Nežijeme v liberální utopii „konce dějin“, ale v dystopii propadající se stále hlouběji do nitra noční můry.

Ukončeme to! Ne dnes nebo zítra, protože na to nemáme sílu, ale prostřednictvím soustavné drobné práce, občanského odporu a veřejných vystoupení. Demonstrace pořádaná 11. března pravděpodobně nepovede ke změně politických poměrů, ale bude důležitým vzkazem nejhorší a nejnebezpečnější vládě po roce 1989: Vás už soud dějin odepsal jako prodejné, zlé a omezené posluhovače cizích zájmů, ale my si chceme svoji historickou velikost a úctu budoucích generací teprve vydobýt! A dosáhneme ji prostřednictvím vaší porážky!

Status na FB 26. februára 2023

Prof. RNDr. Ivo T. Budil, Ph.D., DSc.

Ivo T. Budil vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe. Pôsobí na Metropolitnej univerzite Praha. Vedecky sa profiloval ako antropológ a vedecká rada Akadémie vied Českej republiky mu udelila v roku 2006 vedeckú hodnosť doktora historických vied. Je emeritným dekanom Filozofickej fakulty Západočeskej univerzity v Plzni, kde dvadsať rokov pôsobil ako vedúci katedry, prodekan a prorektor. Je autorom pätnástich odborných kníh a dvoch románov. Za knihu Obzor Západu dostal Výročnú cenu Nadácie Jozefa Hlávku. V roku 2022 mu vyšla kniha Globální dějiny a postliberální společnost. Recenzentom knihy bol aj profesor Ján Keller.

(Celkovo 389 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

2 thoughts on “Konec státu noční můry

  • 3. marca 2023 at 11:03
    Permalink

    Vynikajúci článok. Ďakujem autorovi za odvážne a veľmi pravdivé slová.

    Reply
  • 7. marca 2023 at 22:25
    Permalink

    Díky za silná slova plná naděje.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter