Eduard Chmelár: Cenzúra v TA3

Jeffrey Sachs je jedným z najprominentnejších svetových ekonómov. Časopis Time ho niekoľkokrát zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta, denník The New York Times ho v roku 1993 označil za „najdôležitejšieho ekonóma na svete“, prednáša na najprestížnejších univerzitách tejto planéty a je ovenčený množstvom cien. Prešiel zložitým vývojom. Na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia bol autorom tzv. šokovej terapie, zavádzal drastické neoliberálne reformy v strednej a východnej Európe a je fakticky zodpovedný za to, že milióny ľudí v Poľsku, Rusku či Bolívii skončili na ulici. Neskôr svoje názory radikálne prehodnotil a dnes patrí k najtvrdším kritikom ekonomickej globalizácie, medzinárodných finančných inštitúcií a neoliberálnej ideológie, je silným hlasom proti vojnám a zbrojeniu a v amerických prezidentských voľbách podporoval Bernieho Sandersa, dokonca bol jeho poradcom.

Uloviť rozhovor s takouto osobnosťou je preto nedostižným snom pre nejedného slovenského novinára. Redaktorke Anke Žitnej Lučaiovej z TA3 sa takýto bravúrny kúsok podaril, preto som si na poludnie so záujmom pozrel jej reláciu Tak takto. Profesor Sachs bol štandardne výborný, ale ničím ma neprekvapil, pretože hovoril veci, na ktoré mnohí z nás, vrátane renomovaných expertov svetového formátu (naposledy bývalý predseda Vojenského výboru NATO generálporučík Harald Kujat – prekvapenie: generál Pavel a generál Macko nie sú ani jedinými, ani najlepšími vojenskými odborníkmi) upozorňujú už dlhé mesiace, no naše médiá sú k týmto hlasom hluché a falošne ich označujú za kremeľskú propagandu. V každom prípade ma odvaha redaktorky prekvapila a keď som priateľov upozorňoval na reláciu, ktorá je vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti v slovenskom mainstreame naozaj prelomová, ešte som si zavtipkoval, že začínam mať o ňu obavy…

O to väčšie prekvapenie ma čakalo, keď tento výnimočný rozhovor, v ktorom po prvýkrát v našich mainstreamových médiách zaznela pravda o konflikte na Ukrajine, už o necelú hodinu stiahli z webstránky TA3 a pravidelnú večernú reprízu relácie zrušili. Zarazilo ma to o to viac, že profesor Sachs má tak ako väčšina ľudí, ktorých vo svojich článkoch citujem, veci overené, podložené a dokázané s úzkostlivou akademickou presnosťou. Keďže redaktorka na moje otázky, čo sa stalo, nereagovala, môžeme sa len dovtípiť, že vedenie TA3 podobne ako iné médiá hlavného prúdu už nielen zamlčiava najzávažnejšie skutočnosti, ale ich už aj cenzuruje a vymazáva tak, aby sa divák nemohol dozvedieť skutočnú pravdu. Otázka znie, na čí príkaz. Pamätám sa, ako po mojich vystúpeniach na TA3 chodili do redakcie telefonáty z americkej ambasády. V tom čase to televízia ešte ustála. Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa však už ani nesnaží predstierať objektivitu tak ako všetky ostatné mainstreamové médiá a slovenský divák, ktorý sa chce dozvedieť pravdu, je opäť ako počas normalizácie odkázaný na zahraničné zdroje. Je to hanebné a škandalózne o to viac, že profesor Jeffrey Sachs nie je nejaká vidiecka púťová atrakcia a pisálek okresného formátu z našich červených denníčkov, je to jeden z najväčších mozgov a najuznávanejších vedcov súčasného sveta. Ak ho scenzuruje nejaký mamľas z Borinky, ktorý v živote nevidel akademické diskusie vo veľkom svete, aký obraz to podáva o stave demokracie a verejnej diskusie zvlášť v tejto periférnej provincii? Neuveriteľná drzosť.

Pravdu však v dnešnom svete ťažko umlčíte. Nie som sám, ktorý si všimol túto bezprecedentnú cenzúru a celý záznam zakázanej relácie si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=OYBlT7PE9qI Šírte ju, nech má väčší dosah, ako by mala v samotnej televízii. Keď europoslanec Vladimír Bilčík za Dzurindovu Modrú koalíciu žiadal, aby ma nepustili na obrazovku RTVS, je to v demokraciách absolútne neprípustný politický nátlak. Ale keď scenzurujete Jeffreyho Sachsa, je to také hlúpe až škandalózne, akoby ste sa rozhodovali, či smie na TA3 prednášať o svetových problémoch profesor na Harvardskej a Kolumbijskej univerzite Jeffrey Sachs alebo radšej necháme o zdravotníctve hovoriť absolventku drevárskeho učilišťa pani Cigánikovú. Mohol to byť „meisterstück“ televízie TA3, jej najväčšia sláva. Stala sa z toho jej najväčšia hanba.

(Status na FB 6. februára 2023)

(Celkovo 288 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Eduard Chmelár: Cenzúra v TA3

  • 8. februára 2023 at 7:17
    Permalink

    Jednostranná hluchota a slepota médií pôsobiacich na Slovensku (zámerne nepoužívam slovo „našich“) a ich riadiacich orgánov v pozadí je strašná. Je zároveň výstrahou do budúcna, lebo v prostredí, ktoré takmer monopolne ovládajú, je minimálna nádej na zmenu domácich pomerov k lepšiemu a na budovanie vyvážených, rovnocenných a priateľských vzťahov s ostatnými štátmi.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter