Ovládanie, manipulácia más a predčasné voľby – 2. časť (Noam Chomsky)

V prvej časti článku, ktorý bol venovaný 10 trikom ako ovládnuť masy (od profesora Chomského, lingvistu, filozofa, sociálneho aktivistu, spisovateľa a politického analytika), som písal o dopadoch prvých štyroch na našu spoločnosť: 1. Odvádzanie pozornosti, 2. Problém – reakcia – riešenie, 3. Postupnosť, 4. Oddialenie realizácie.

V tejto časti článku sa venujem zostávajúcim trikom: 5. Infantilizácia ľudí, 6. Kladenie dôrazu na emócie, 7. Propagácia módy priemernosti, 8. Pestovanie pocitu viny, 9. Vynikajúca znalosť ľudskej povahy, 10. Debilizácia“ obyvateľstva.  

Noam Chomsky. Snímka: www.wikimedia.org

Chomského metódy ovládania, manipulácie más a masírovania mozgov voličov sa u nás uplatňujú dlhodobo od prevratu v Novembri 89. V súčasnosti sú ich nositeľmi najmä politické kreatúry,  psychopati a hochštapleri okolo Igora Matoviča z OĽaNO, ako i  lídri bývalej koalície a ich nohsledi.

Ústavu si zmenili na svoj obraz a podarilo sa im oddialiť parlamentné voľby na posledný možný termín, a to až 92 hlasmi. Tí, čo sa vydávajú za demokratov, v parlamente demokraciu v priamom prenose popravili a vzali občanom možnosť zasahovať do vecí verejných. Čaká nás tak dlhých desať mesiacov nepredstaviteľného chaosu, pri ktorom budú občania až na poslednom mieste a všetky strany sa ich budú snažiť manipulovať vo svoj prospech. Až do volieb budeme svedkami politického kanibalizmu a možno predpokladať, že morálka a úpadok spoločnosti prerazí ďalšie dno.

Vráťme sa však k ďalším metódam ovládania más.

5. Infantilizácia ľudí

„Vo väčšine propagandistických prejavov určených širokej verejnosti sa používajú také argumenty, symboly, slová a intonácia, ako keby išlo o deti školského veku s oneskoreným vývojom alebo mentálne postihnuté osoby.“

Táto metóda nadväzuje na goebbelsovskú propagandu a takmer do dokonalosti ju doviedol a úspešne využíva Igor Matovič. On i väčšina pôvodnej koalície, najmä ministri ako Naď, Mikulec, Remišová a poslanci Kollár, Šeliga, Dostál, Osuský, Krupa a ďalší, si myslia a neraz to i vyhlasujú, že ľudia sú hlúpa, tupá masa, ovce ktoré im zhltnú úplne všetko. Sľubujú nerealizovateľné, až nezmyselné veci a napriek tomu im mnohí ľudia naletia tak, ako pri voľbách v roku 2020.

Osobitne Matovič vyťahuje obvinenia ako z rukáva, bez akýchkoľvek faktov a dôkazov. Milióny len tak lietajú, koľko mu chcel dať Procházka, koľko má Fico na účte, kde a za čo dovolenkuje Sulík. Hovorí o zlodejoch a mafii, ktorá podľa neho rozkradla miliardy , no on sám sa zabúda pozrieť do zrkadla. Sype špinu na všetkých okolo seba a väčšina „obvinených“ sa nestíha brániť a vyvracať bohapusté lži. Pravda totiž vždy zaostáva za klamstvom, či podvodom, a tak si ľudia pamätajú len to, čo je prvé a najhlasnejšie vyslovené. Nemožno sa preto čudovať výsledkom prieskumu, podľa ktorého až 54 percent pociťuje zvýšenie agresivity v spoločnosti.

Základom tejto metódy je podceňovanie ľudí, zneužívanie naivity mnohých a využívanie toho, že väčšina nemá čas či možnosti dopátrať sa k pravde, kriticky prehodnocovať tú záľahu informačného smogu, čo nás obklopuje.

6. Kladenie dôrazu na emócie

„Mechanizmus emocionálnej manipulácie je klasickou technikou neurolingvistického programovania, ktoré má za cieľ zablokovať schopnosť ľudí racionálne analyzovať a v konečnom dôsledku aj kriticky posudzovať okolité dianie“.

Vyťahujú sa rôzne obvinenia, kauzy, či len obyčajné škandály, ktoré majú vybičovať emócie obyvateľov. Palcové titulky novín a televíznych relácií hovoria o nešťastiach  ľudí vo svete a o prírodných katastrofách. Ukazujú nám, aká je moc nespravodlivá, ako ľudia trpia hladom, ako sú ponižovaní. Zároveň všetci títo propagandisti nechávajú v pozadí skutočné príčiny toho, čo sa deje vo svete i u nás. Vedú ľudí k tomu, že u nás je vlastne dobre a môžeme byť radi, že sme na tom lepšie. Pritom k objektívnym informáciám sa dá dostať len veľmi ťažko. Občan je nútený hľadať ich na rôznych konšpiračných weboch. Nie sú však práve informácie vlády a mainstreamových médií hoaxami a konšpiráciami? 

Skorumpované provládne médiá nám opakovane ukazujú hrôzy vojny na Ukrajine, hovoria o utrpení ľudí a hrdinstve ukrajinských vojakov. Drastické zábery sa však často opakujú a sú mnohokrát len akousi fotomontážou skutočnosti. Cieľom je vyvolať strach z vojny, negatívne emócie a najmä nenávisť k Rusku, akoby to bol jediný vinník. Hovoria napríklad o 70 raketách, ktoré údajne dopadli na civilné ciele a zabili dvoch-troch ľudí. Kde boli ostatní civilisti; alebo boli rakety len detské prskavky? Na konci takejto správy sa ospravedlňujúcim dôvetkom uvádza: „Tieto  informácie nie je možné overiť.“

Je známe, že emócie sú nepriateľom logiky a všetka tá ideologická goebbelsovská propaganda sa nám dostáva pod kožu, mnohí jej bez kritického prehodnotenia a získavania i ďalších informácií veria a následne sa podľa toho i správajú.

7. Propagácia módy priemernosti

„Vládnuce kruhy sa snažia presadiť myšlienku, že je moderné byť hlúpy, vulgárny a nevychovaný. Tento prístup je neoddeliteľný od predchádzajúceho, pretože všetko priemerné v dnešnom svete sa vyskytuje v obrovskom množstve vo všetkých spoločenských sférach, počnúc náboženstvom a vedou a končiac umením a politikou.“

Táto metóda je akoby vytrhnutá z portfólia vládnej propagandy a dokonca je ňou i propagovaná. Vzdelanie je podľa nej nepodstatné a aj priemerný človek sa môže stať vynikajúcim manažérom a v našom prípade dokonca ústavným činiteľom. Plagiátori bez reálneho vysokoškolského vzdelania ako bývalý predseda vlády a minister financií Matovič,  predseda parlamentu Kollár, či bývalý minister školstva Gröhling  a ďalší sa k tomu viac-menej priznávajú, niektorí sa vyhovárajú, iní sa tým dokonca chvália. Aj pani prezidentka Čaputová zavádzala ľudí o svojej advokátskej praxi a tí, čo s ňou ako právničkou prišli do kontaktu, hovorili o jej odbornej podpriemernosti. Mnohí ľudia sa do funkcií nedostali zásluhou svojho vzdelania, praxe, životného príbehu. Stačili im na to peniaze, klamstvo a podvody, ako aj správne marketingové agentúry. Nuž a my sa dnes čudujeme, ako to vyzerá v našej spoločnosti!

Vláda, rovnako ako bulvárna tlač a televízie propagujú americký spôsob neobmedzených možností, kde záleží len na vašej „šikovnosti“, priebojnosti a bezohľadnosti ísť za svojim cieľom a nie na tom, čo viete a čo dokážete. Autorita, morálne i finančné oceňovanie učiteľov, vedcov, ale i poctivých remeselníkov, je v úzadí. Trendom sú bezduché celebrity, často bez vzdelania a morálky.

Takýto príklad dávame našej mladej generácii a tá si ho, žiaľ, často osvojuje. Je to pre ňu pohodlnejšie a oveľa ľahšie. Ešteže máme veľa dobrých príkladov z oblasti vedy, hospodárskeho života, podnikania, kultúry a športu, ktoré nás držia ako-tak  nad vodou.

8. Pestovanie pocitu viny

„Ďalšou úlohou je presvedčiť človeka, že on sám je zodpovedný za svoje neúspechy a problémy, ktoré pramenia z nedostatku duševných schopností, zručností alebo vynaloženého úsilia.“

V duchu tejto metódy sú zodpovední všetci, len súčasná vláda nie. To len bývalí politici a vládni predstavitelia sú neschopní a ich vinou tu máme dnes problémy. Túto metódu aplikujú aj na občanov, keď tvrdia, že napr. lekári, ambulancie, mestá, obce, firmy vraj včas nežiadali o pomoc v energetickej kríze pri zvyšovaní cien tovarov a služieb. Problémy máme lebo…, Fico, či predtým lebo Mečiar. Sebareflexia vlády je nulová a jej členovia bez hanby hovoria o svojich úspechoch a pomoci občanom.

Známe sú vyhlásenia Naďa, ale i Matoviča, Remišovej a ďalších politických kreatúr o akejsi tupej mase, nechápavých ľuďoch, neschopných si pomôcť. Podľa nich by si mal s cenami energií a potravín pomôcť každý sám, mal by šetriť, vypínať kúrenie, vytočiť žiarovky alebo znížiť konzumáciu potravín. Viacerí ľudia potom mylne vinia za svoj sociálny status a zlé životné podmienky svojej rodiny samých seba. To vedie k nečinnosti, depresiám, apatii a neraz i k stúpajúcemu počtu samovrážd.

Odvádza to pozornosť od ľudí zodpovedných za riadenie štátu, za výsledky hospodárstva, za sociálnu pomoc biednym. Občan namiesto vzbury proti politickému a ekonomickému systému začne obviňovať a znevažovať sám seba, začne pochybovať o svojich schopnostiach namiesto toho, aby hľadal pravé príčiny toho, v akom stave sa nachádza on, jeho rodina i celá spoločnosť.

V kapitalizme je sústavný tlak na obmedzovanie funkcií štátu a presun zodpovednosti za všetko na jednotlivca v duchu hesla – pomôž si, človeče, aj pán Boh ti pomôže. Štát určite nie.

9. Vynikajúca znalosť ľudskej povahy

„Pokroky vo vývoji vedy za posledných 50 rokov viedli k vzniku rastúcej priepasti medzi znalosťami bežných ľudí a informáciami, ktoré vlastnia a využívajú vládnuce triedy. Vďaka biológii, neurobiológii a aplikovanej psychológii má systém k dispozícii pokročilé vedomosti o človeku v oblasti fyziológie a psychiky. Systém sa dokázal dozvedieť viac o bežnom človeku, ako on sám o sebe vie.“

Dnes je pôsobenie reklamy, ale i politického marketingu natoľko prepracované, že človek nemá šancu posúdiť, čo mu je alebo nie je prospešné. Pod vplyvom toho kupuje to, čo sa mu ponúka ako lacný a údajne kvalitný tovar, nuž a v politike neraz volí volov. Až po rozbalení tovaru, resp. po voľbách zistí, ako bol oklamaný. Žiaľ, ľudia radi a dokonca i opakovane naletia na pozlátko, pekné reči a ľúbivé sľuby.

Dnes má štát, banky, reklamné firmy, marketingové agentúry takmer úplne všetky informácie o občanovi, o jeho financiách, nákupoch, záujmoch i o kultúrnych, športových a osobných aktivitách. Sme pod kontrolou, aká tu nikdy nebola, a preto je možné s veľkou časťou občanov manipulovať. To vyhovuje všetkým vládam a občan sa tomu môže len veľmi ťažko brániť.

10. „Debilizácia“ obyvateľstva

„Dôležitou stratégiou je zabezpečiť, aby ľudia neboli schopní porozumieť technikám a metódam používaným na ich riadenie a manipuláciu a podriadiť ich svojej vôli.“

Ukážkou „debilizácie“ národa boli okrem iného aj voľby v roku 2020. Ako inak možno nazvať voľbu psychopata a podvodníka s jeho OĽaNO, či Sme rodinu na čele s človekom s pochybnou morálkou, alebo nič nehovoriacu stranu Za ľudí so skompromitovaným Kiskom a prostoduchou Remišovou. Tieto strany tak ohlúpli národ, že ľudia uverili ich nezmyselným, neúprimným a najmä nesplniteľným sľubom o väčšej demokracii, o zachovaní sociálnych opatrení, pomoci rodinám, o boji proti korupcii, či výstavbe 25 tisíc bytov a množstvu ďalších zámerov, ktoré boli len úbohými reklamnými sloganmi.

Vlády sa obracajú najmä na tých menej vzdelaných, menej informovaných. Nik z nich nechce mať múdry národ, potrebujú totiž len slepo dôverčivých, nepremýšľajúcich a poslušných ľudí, ktorých možno poľahky ovládať. Vlády uplatňujú metóda cukru a biča, ktorá sa osvedčila a zaviedol ju Otto Eduard Leopold von Bismarck. Ak im to my, slobodní občania, dovolíme, bude na Slovensku platiť „Ako bolo na počiatku, tak nech je i teraz i vždycky i na veky vekov. Amen.“

Namiesto záveru

Bývala koalícia je zase spolu v duchu známeho výroku z rozprávky: „Odvolávam, čo som odvolal a sľubujem, čo som sľúbil.“ Najskôr odvolajú vládu a potom predlžujú jej agóniu  o ďalších desať mesiacov. Počas nich budú využité všetky Chomského metódy ovládania ľudí, až po tú poslednú. Budeme tak svedkami neobyčajne špinavej predvolebnej kampane, závalu populistických a nerealizovateľných nápadov a celkom iste dnes ešte nepredstaviteľných Matovičových atómoviek. Vláda v demisii sa správa arogantne a pokrytecky napriek tomu, že je a bude prakticky paralyzovaná, podobne ako parlament. Občania, firmy, obce zostanú bez adekvátnej pomoci, čo budú vládnuci lúzri prekrývať rôznymi kauzami, kriminalizáciou opozície a pokusmi o spájanie bývalých politických kreatúr a nových bezohľadných dravcov, ženúcich sa za mocou. Všetkým pôjde o prosperitu, pravda, nie však občanov, ale len tú ich. Uvedomme si, že nestačí doma alebo v krčme nadávať, ticho protestovať, ale rázne robiť niečo pre seba a spoločnosť.

Na úplný záver pesimistický citát na zamyslenie: „Keby mali voľby nejaký zmysel, nenechali by nás voliť“ – Mark Twain. Nedajme sa však odradiť a konajme.

Prvá časť príspevku

(Celkovo 360 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Ovládanie, manipulácia más a predčasné voľby – 2. časť (Noam Chomsky)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter