Jak přežít kolaps systému? Pár praktických rad

Každou krizi provází kromě nejistoty, co bude, i otázka, jak jsme připraveni na nepohodu, na eventuální kolaps systému anebo rovnou na zhroucení civilizace. Ve výhodě jsou preppeři, kteří problematiku přežití v kolabující společnosti řeší preventivně, v časech prosperity a míru. Být prepperem je praktické hobby, zábava, která může zachránit život a v nejistých časech to může být i výnosná živnost. Populární preppery zpovídají média a štědře jim za konzultace platí boháči, kterým se v případě konce světa nechce zahynout s ostatními.

Jistý populární expert na přežití dostal od miliardářů překvapivou, nicméně logickou otázku, jak v luxusním protiatomovém krytu vyloučit riziko, že je o život připraví vlastní ochranka a služebnictvo. Prepper šokoval miliardáře radou, aby se s personálem spřátelili. Kdyby to šlo, svět by nebyl v maléru a boháči by nepotřebovali kryty ani ochranky.

Náš největší problém ohledně přežití v divočině je absence divočiny. Klasický prepper je romantik, který rozumí přírodě, zná prosté alternativy k civilizačním vymoženostem a je schopen se pružně adaptovat na nějaké starší století. Současný stupeň pokroku nás ale odstřihl od dovedností a kutilství našich předků, nebezpečně jsme zpohodlněli kvůli sofistikovaným technologiím. Divočinu, ve které bychom mohli najít azyl, jsme zlikvidovali obrazně i fyzicky.

Pokrok v praxi funguje tak, že v autě na spalovací motor v roce 2010 bylo 300 čipů, v autě na zelený bruselský spalovací motor v roce 2020 bylo 1000 čipů a v elektromobilu roku 2023 je 5000 čipů. Kde jsou časy, kdy ve filmu Dobrý Will Hunting opraví Ben Afflec s kamarády pro Matta Damona starý vehikl a darují mu ho k narozeninám s tím, že „má dobrý motor“… Pro dnešek platí, že jsme paralyzováni závislostí na tom, co nepotřebujeme, a současně nevíme, jak komplikovaný svět zjednodušit na cosi, co lze v nouzi opravit na koleně. A díky tomu přežít.

Něco nám říká, že mít filtr na vodu, petrolejku, elektrocentrálu, dřevo na zimu a brokovnici sice není marné, ale při pohledu na mapu je soudnému člověku jasné, že utéct není kam. Přežijí silnější, kteří se semknou v soudržné soběstačné odhodlané komunitě. A těch mnoho nebude.

Moderní prepper by měl hledat recept na přežití ve světě prošpikovaném elektronikou, ve kterém jsme on-line sledováni na každém kroku, ve kterém neexistuje soukromí a pro který je příznačná sílicí tendence k manipulaci, kontrole, cenzuře a dozoru. Co udělat, aby opět záleželo na schopnosti založit oheň? Možná dokonce otázka stojí, jak vrátit do hry člověka?!

Možná je pozdě, možná už svět patří těm, kteří mají chytřejší drony, víc munice, lépe zabezpečené satelity, a prst na atomové spoušti. Možná se už vyhlíží svět po katastrofě, ve kterém se začne od nuly. Evropský prepper-realista, který má život ještě před sebou, nepotřebuje filtr na vodu, ale platný pas do nějaké zastrčené divočiny, kde ještě lišky dávají dobrou noc. Už nejde o to, jak přežít, ale kde.

(Text vyšiel na ParlamentíListy.cz 4. februára 2023)

(Celkovo 527 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter