Karol Farkašovský: Vážne faux pas

Prezidentka sa potkla. Aj pre ňu platí – dvakrát meraj a raz rež.

Alebo inak, nepredbiehaj, ponáhľaj sa pomaly a rozumne. Od človeka na poste hlavy štátu sa očakáva, po prvé – osobnostná zrelosť, prehľad, rozvážnosť, pokora a cit pre mieru. Po druhé, schopnosť vždy zohľadňovať celoštátny záujem a uprednostniť ho pred individuálnymi skutkami – aj akokoľvek dobre mienenými. A po tretie, samozrejme znalosť a dôsledné rešpektovanie spoločenského a diplomatického protokolu. A keď je náhodou s protokolom problém, prezidentka má okolo seba celý tím odborníkov, ktorí jej majú poradiť.

Tentoraz však zlyhal prezidentkin cit pre mieru, aj odborníci na protokol a dokonca aj dočasný minister zahraničných vecí Káčer. Mohol jej nenápadne pošepnúť, čo sa patrí a čo nie. Ten je však najnovšie zahltený „bojom proti dezinformáciám“ v slovenských regiónoch a v tomto našom – ako sám povedal – „mrdníku“.

Tak či onak, ako prezidentka iného štátu prekvapiť víťaza českých prezidentských volieb ešte pred vyhlásením oficiálnych výsledkov a dokonca na pôde jeho volebného štábu – je medzinárodný lapsus. Vážne diplomatické faux pas. Tak voči stále úradujúcemu českému prezidentovi Zemanovi, ako aj vo vzťahu k medzinárodnému imidžu Slovenska.

Vzťahy môžeme mať dobré, aj ich máme dobré, ale rýchlonohý treba byť aj pri riešení celospoločenských problémov Slovenska. A tých máme neúrekom.

Škoda, že hlava štátu sa v rýchlosti dokázala prekonať iba v takejto situácii, alebo pri expresne rýchlom podpise obrannej zmluvy s USA. Ale pri prešľapoch a výčinoch dočasnej vládnej garnitúry reaguje vlažne a komótne, čím ich vlastne toleruje.

Prezident má zastupovať a reprezentovať všetkých občanov, zastávať sa ich tobôž v takomto turbulentnom období. A keď sa im dejú krivdy, musí zasiahnuť do vývoja rýchlo, razantne a jednoznačne.

Prezident krajiny, akokoľvek dobre a štýlovo oblečený, má byť v prvom rade hlava štátu – nie vianočná ozdoba.

(Status na FB 29. januára 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 197 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter