Miloš Čikovský: Školácke chyby alebo hanebné taktizovanie v parlamente

Národná rada SR má v utorok rozhodnúť o termíne predčasných volieb. Poslanci rozpadnutej koalície sa dohodli, že budú hlasovať za schválenie termínu parlamentných volieb na koniec septembra. A toto sa stalo predmetom polemiky, do ktorej sa prirodzene zapojila opozícia a na prekvapenie aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Otázka znie: Kde sa stala chyba a ako ju napraviť?

Prvú vecnú chybu alebo ústupok urobila prezidentka Zuzana Čaputová v tom, že na rozdiel od svojho prvého vyhlásenia nepochopiteľne pripustila aj septembrový termín volieb.

Druhú vecnú chybu urobil predseda Národnej rady SR Boris Kollár, ktorý o termíne volieb rokoval len s vybranými poslancami, pričom vynechal zástupcov opozície. Na takomto rokovaní mala byť zastúpená reprezentácia všetkých politických strán alebo zástupcovia všetkých klubov v parlamente.

Z takejto porady vzišla pochybná jednostranná dohoda tých politických strán, ktoré chcú opustiť poslanecké lavice čo najneskôr bez toho, aby rešpektovali poslanecké zvyklosti, záujem opozičných poslancov a najmä záujem občanov.

Čo teraz? Je to v podstate patová situácia a tým prezidentka republiky môže vymenovať úradnícku vládu. Určitej časti bývalých koaličných poslancov to bude vyhovovať, lebo si predĺžia svoj poslanecký mandát, inej časti poslancov a najmä voličov to nebude po vôli.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár by sa mal pokúsiť zvolať poradu celej reprezentácie Národnej rady podľa politických strán, aby sa rozhodlo v záujme občanov Slovenskej republiky.

(Status na FB 29. januára 2023)

(Celkovo 110 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter