Gabriela Rothmayerová: Kto a kedy začal pripravovať generála Pavla

Na voľbách prezidenta ČR by sme si mali všimnúť iba to, kedy, kto a ako začal pripravovať na túto misiu Petra Pavla. Babiš má veľa peňazí, ale treba mať ešte aj iné krytie.

Via Pavel Šik: Projekt generál se připravoval doložitelně nejméně od 17. listopadu 2019. I jeho syn to v rozhovoru přiznává. Ale pravděpodobně se s přípravami začalo již dříve. Každopádně v ten den se založil spolek „Pro bezpečnou budoucnost“, známý jako iniciativa „Spolu silnější“, kde mimo generála figurují diplomat Petr Kolář, datový analytik a šéf společnosti Semantic Visions František Vrabel a zakladatel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský právě na podporu generála (zdroj Seznam a justice). Dále dle zdrojů generála od začátku podporují bývalý diplomat Daniel Koštoval, dnes bezpečnostní analytik, finančník, a výkonný šéf investiční skupiny RSJ Libor Winkler (který aktuálně investuje čtvrt miliardy na Ukrajině), nebo zakladatel raketově rostoucí sázkářské firmy Livesport Martin Hájek aj. Generál roky před volbou objížděl zemi, ale tehdy tvrdil, že oficiálně „nikam nekandiduje“.

Radko Hokovský, který se nechal slyšet, že „v určité fázi bude potřeba vstoupit do politiky, ale vidím to až ve vzdálenější budoucnosti“, zakládal think-tank Evropské hodnoty v roce 2005 prý dle vlastních slov jako reakci na útok na WTC. Dlouhá léta se o think-tanku moc nemluvilo a jeho financování bylo ryze z evropských zdrojů. Tehdy se ještě zabýval bojem s islamismem, citát Hokovský: „Jsme v boji s islamismem. Je třeba si to přiznat a přímo to pojmenovat.“ Kritizoval Unii, že si politici málo uvědomují „bezpečnostní hrozby!.

Mezi donátory think-tanku se nově v roce 2016 dle výročních zpráv objevuje GLOBSEC Policy Institute, American Friends of the Czech, U.S. Embassy in the Czech Republic, Embassy of the United Kingdom, NATO Public Diplomacy Division, Open Society Foundation a privátní dary (Hana Callaghan, Duda Family Foundation, Prince, Jeffrey A.) etc, asi protože think tank nově organizuje mj. HOMEAFFAIRS – Internal Security Forum Prague.

O think-tanku se začalo masivně mluvit v roce 2017 v souvislosti s ruským narativem. Organizace se totiž začala věnovat nejen tématu uprchlické krize, ale především sledovat ruskou propagandu a dezinformace v českém prostředí. Již tehdy byl po boku Hokovského při diskuzích v regionech Petr Kolář. V roce 2017 psal Irozhlas: „Think tank Evropské hodnoty má za sebou raketový vzestup. Zatímco ještě nedávno ho téměř nikdo neznal, za loňský rok se o něm objevilo v médiích přes tisíc zmínek.“ Atď., a kto to nevidí, tak nevidí.

(Status na FB 26. januára 2023)

(Celkovo 478 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter