Donald a Joe s listinami Top Secret…

Joe Biden a spol. sa tešili predčasne. Keď začiatkom jesene minulého roku vpadli agenti tajnej služby FBI do letného sídla Donalda Trumpa v Mar-a-Lago na Foride a objavili tam množstvo tajných dokumentov, ktoré odviezol z Bieleho domu, malo ísť o záverečný úder proti bývalému prezidentovi.

Lenže netrvalo dlho a advokáti, a teraz už aj agenti FBI, našli dokumenty s nápismi prísne tajné v garáži Joea Bidena uskladnené vedľa jeho športovej Corvetty, ale aj na ďalších miestach. Ide o dokumenty, keď bol viceprezidentom po boku Baracka Obamu a niektoré si ponechal ešte z čias, keď bol len senátorom.

A tak útoky proti Trumpovi teraz ochabli. Predtým vytiahli proti nemu najnebezpečnejšiu kartu súvisiacu s útokom jeho prívržencov na budovu Kongresu vo Washingtone. Obvinenie zo spoluúčasti na násilnú akciu proti bašte US demokracie malo byť posledným tromfom na jeho budúcu politickú likvidáciu. Aký pokoj zavial vtedy v Bielom dome a rovnako v Kongrese, ale aj v sídle Demokratickej strany. Ako sa len tešili: Joe Biden, Barack Obama a, pravdaže, stará garda Bill a Hillary Clintonovci, ktorých vplyv na stranu naďalej pokračuje. Trochu v úzadí či skôr v tichosti sa usmievali skúsení stranícki borci ako Bernie Sanders či Elisabeth Warrenová, no v Kongrese žiarili od vytrženia také esá, ako Nancy Pelosiová či Chuck Schummer.

Na Trumpa však zatiaľ nestačilo ani vyšetrovanie z možných daňových únikov, nestačili ani útoky mnohých žien, obviňujúce ho zo sexuálneho obťažovania a nestačili ani dva impeachmenty /ústavná obžaloba prezidenta, keď bol ešte stále vo funkcii, aj keď druhý pokus pred koncom jeho úradovania pre krátkosť času nestihli/. 

Ale aj to sa zdalo poniektorým politikom Demokratickej strany málo na jeho konečné potrestanie.

A naraz prišiel nevídaný darček v podobe únosu tajných vládnych dokumentov na Floridu. Témy sa hneď chytil prezident Joe Biden a jeho minister spravodlivosti vymenoval zvláštneho prokurátora, aby Trumpa vyšetril, čím mohlo byť jeho politické stíhanie zakončené a bolo viac či menej jasné, že s takýmto znakom na chrbte už nebude môcť predstúpiť o dva roky pred voličov a znovu sa uchádzať o prezidentský úrad. Pravdaže, Donald Trump urobil veľkú chybu, lebo podľa zákona musí prezident po opustení úradu odovzdať všetky písomnosti a najmä prísne tajné dokumenty do Národného archívu. Trump si však značnú časť dokumentov dal odviezť na Floridu a nie je jasné, čo mienil s nimi robiť. Keď sa zistilo, že dokumenty má vo svojom letnom sídle, agenti tajnej služby FBI vtrhli do usadlosti a zdesenej manželke Melanii /Donald nebol doma/ ledva povedali pár slov a škatule plné dokumentov odviezli do Washingtonu. Podľa zákona má prezident USA ako jediná osoba aj prísne tajné materiály právo odtajniť, ale aj tak majú skončiť v Národnom archíve. Trump ich ani neodtajnil a ani sa ich nechcel vzdať. Preto si ich štátna moc vynútil násilím.

Lenže dosiaľ nie je jasné a zrejme ani známe, kto úradom prezradil, že tajné dokumenty má aj Joe Biden. Nevzal síce prísne tajné listiny teraz, teda vo funkcii prezidenta, ale si ich prisvojil ako Barackov viceprezident, čo je z hľadiska porovnania nebezpečnosti takého konania oveľa horšie. Viceprezident USA nemá právo dostať sa k tajným dokumentom, pokým s tým nesúhlasí prezident a nieže si ich dokonca uschová na rôznych miestach: jednak v bývalom úrade Pen Centra Pennsylvánskej univerzity, kde občas pôsobil ako čestný profesor či vo svojom dome vo Wilmingtone /jeho domovský štát Delaware/ a tam ich uskladnil v garáži, ale aj na inom mieste v dome. Aj v tom je navyše rozdiel: prezident Donald Trump ich mal uskladnené v dome na Floride a keďže ako bývalý najvyšší šéf Bieleho domu má pridelenú ochranku tajnej Secret Service a teda dokumenty boli akože pod ochranou štátu. Joe Biden ich mal však v garáži, ku ktorej sa mohol dostať hocikto a z jedného laptopu, ktorý musel úradom odovzdať jeho syn Hunter /toho vyšetrujú aj v súvislosti s jeho podnikaním na Ukrajine/ sa usudzuje, že sa v listinách mohol prehrabávať. V tejto súvislosti nie je bez zaujímavosti, že Bidenove tajné dokumenty boli objavené už začiatkom novembra minulého , lenže blížil sa termín volieb do Kongresu a tak „ktosi“ zariadil, že ich objavenie sa predložilo verejnosti až po voľbách…

Nuž, , prečo asi…

Joe Biden sa však dlho zdráhal o dokumentoch hovoriť. Neodpovedal na novinárske otázky a len pred niekoľkými dňami sa konečne zmohol na pár slov a vyhlásil, že objavením tajných dokumentov bol veľmi prekvapený a že o nich nevedel… Žeby mu ich tam niekto podstrčil…? Nuž nie je tajomstvom, že časť vplyvných demokratov si už neželá, aby sa o dva roky znovu uchádzal o najvyššiu funkciu, pretože sa čoraz viac ukazuje, že jeho zdravotný stav nie je vzhľadom na jeho vek /veď už teraz ako 80-ročný patrí medzi najstarších US prezidentov v histórii/ na výkon najvyššej funkcie vhodný. Minister spravodlivosti vymenoval ďalšieho špeciálneho prokurátora, aby posúdil Bidenovu vinu za privlastnenie si prísne tajných štátnych dokumentov.

Bidena teda znovu raz dobehla politická minulosť. Keďže celý život sedel v Senáte, novinári si spomenuli na jeho postoj k zámeru prezidenta Jimmyho Cartera v roku 1977 navrhnúť poradcu pre národnú bezpečnosť Teda Sorensena za riaditeľa tajnej služby CIA. Sorensenovi sa v roku 1964 podarilo dostať k tajným vládnym dokumentom pod zámienkou ich štúdia. Išlo najmä o listiny týkajúce sa vyšetrovania vraždy Johna Kenendyho v Dallase. Sorensen na základe týchto informácii napísal veľmi dôležitú knihu o Kennedyho zastrelení, ktorá bola na dlhé roky zdrojom informácií pre iných politických spisovateľov a novinárov. Joe Biden sa vtedy počas „počúvania“ v Senáte ohradil voči vymenovaniu Sorensena za riaditeľa CIA práve kvôli tomu, že sa prišlo na jeho akciu s tajnými dokumentmi. A dokonca vyhlásil, že prípad hraničí až s porušením Espionage Act, teda so zákonom o špionáži, a vieme si predstaviť, čo mohlo také obvinenie na prípadnom súde znamenať… Sorensen napokon v Senáte neprešiel.

Nuž Joe Biden zatiaľ o tejto minulosti mlčí.

Ak prehovorí, možno sa vyhovorí, že si na celú „aféru“ už nevie spomenúť, rovnako ako donedávna nevedel, čo má doma v garáži. Ale aspoň mu ku cti patrí, že po odhalení tajných spisov začal hneď s úradmi spolupracovať a bez slov ich aj úradom na rozdiel od Trumpa odovzdal. Ten ich vydať nechcel a dokonca teraz, keď ich už nemá, vraj ich žiada späť…

Lenže zásadná otázka znie: komu  aféry s listinami Top Secret a najmä po posúdení obsahu, ktorý môže súvisieť až s bezpečnosťou štátu, pomôžu a  komu zlomia krk!

(Úvodná ilustrácia: publicdomainpictures)

(Celkovo 187 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter