Bojovník 1 | 2023

Noviny antifašistov Bojovník prechádzajú v novom roku na mesačnú periodicitu, budú však vychádzať v rozšírenej, 16-stranovej verzii. V čísle 1/2023 sa predstavuje nová šéfredaktorka, známa novinárka Lýdia Kokavcová príhovorom o metamorfózach extrémistickej strany Mariana Kotlebu a jej mutantoch v hnutí Republika. Predseda SZPB Pavol Sečkár sa zamýšľa nad výzvami, ktoré stoja pred členmi Zväzu v roku jeho 18. zjazdu.

Martin Krno ponúka reportáž s titulom A čo na to neznámy vojak? o pračudesných praktikách ministra obrany Jaroslava Naďa pri organizovaní odhalenia Hrobu neznámeho vojaka na nevhodnom mieste v centre Bratislavy. Ako sa to rieši v iných hlavných mestách vo svete, rozvádza Branislav Balogh. Z ďalšieho článku sa dozviete, že medzi prezidentkou Zuzanou Čaputovou ocenenými osobnosťami sa objavili aj dvaja odbojári Karol Strmeň a už nebohý Ján Paľovský.

Pod názvom Husák si zaslúži objektívne zhodnotenie prinášame informácie o dvoch podujatiach venovaných 110. výročiu narodenia významného predstaviteľa antifašistického hnutia a niekdajšieho prezidenta ČSSR, ako aj o spomienkovom stretnutí k Vianočnej dohode.

Generálny tajomník FIR-u Ulrich Schneider sa zaoberá jednou z najväčších bitiek Španielskej občianskej vojny o Teruel, ktorej 85. výročie si pripomíname. Rudolf Wittenberg, 1. podpredseda ČSBS, inak rodák z Bratislavy, sa venuje Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu. Ján Rohár píše o tom, ako Poľsko protestovalo proti oslavám Stepana Banderu na západnej Ukrajine. Grécky publicista Ioannis Sideropoulos tvrdí, že pred 80 rokmi sa v Stalingrade bojovalo aj za Prahu.

Zabudnutá obeť 50. rokov, tak nazval publicista Ján Bábik príbeh účastníka SNP, výtvarníka chorvátskeho pôvodu Štefana M. Krakera, ktorý skonal v Leopoldove pri výkone trestu na základe vykonštruovaného procesu. Reportáž z poslednej rozlúčky s národnou umelkyňou Máriou Kráľovičovou má titulok Odchádza od nás slnečná generácia. V decembri nás navždy opustila aj dcéra hrdinu generála Ludvíka Svobodu Zoe Klusáková-Svobodová.

Ani v tomto čísle Bojovníka nechýbajú informácie o zväčša decembrových podujatiach členov SZPB z Bratislavy, Košíc, Veľkropu, Galanty, Starej Kremničky, Strážskeho, Stropkova, Dobrej Nivy, Topoľčian a Banskej Bystrice.

Na poslednej strane je okrem tradičnej krížovky recenzia Gustáva Murína, hodnotiaca román Renáty Pôbišovej Čakáreň na smrť o väzenkyni nacistického koncentračného tábora Auschwitz.

Viac informácií  na www.bojovnik.eu

(Celkovo 101 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter