Proti hlúposti a zlobe

Dnešného sveta – a nielen u nás doma – sa zmocnila hlúposť a zloba „v jednom”. Odveké spojenie hlúposti a zloby, to je „dvojička”, ktorá sa navzájom priťahuje ako opačné póly magnetov. Je to kombinácia, ktorej súčasti sa živia až tak, že vzniká super-toxická nálož, ktorá ohrozuje všetkých a všetko.

Alebo ste už videli hlúpeho človeka, ktorý by vedel o sebe samom, že je hlúpy? Ktorý by si priznal svoju hlúposť ako prvý krok k tomu, aby sa jej začal zbavovať? Alebo ste už videli hlúpeho človeka, ktorý by vedel, čo je dobro? Nielen pre neho, ale aj pre tých druhých? Ako na to vôbec mohol prísť v rámci svojej hlúposti?

Nie, hlupák sa zatne a začne všetkým – a tým aj sám sebe – dokazovať, že hlúpi a zlí sú tí druhí! Tí, čo ho z hlúposti obviňujú alebo mu ju dokazujú. Bohužiaľ, hlúposť sa nevyvracia sama, naopak, sama seba upevňuje. Až potiaľ, pokiaľ naozaj nenarazí „nosom” na tvrdú realitu. Hlupák musí jednoducho doplatiť na svoju hlúposť! Iba tak mu ju možno dokázať.

Alebo ste už videli zlého človeka, ktorý by nebol zároveň hlúpy? Ktorý by si uvedomoval súvislosti sveta, v ktorom žije a ktorý by zvažoval svoje kroky tak, aby to nespôsobovalo zlo? Tým druhým aj jemu samému? Videli ste už zloducha, ktorý by bol žičlivý voči tým druhým? Ktorý by v druhých nehľadal iba zlo a zlé úmysly?

Samozrejme, môžeme sa sporiť o tom, čo je to hlúposť a kto je vlastne hlúpy. Rovnako, ba ešte viac, sa môžeme sporiť o tom, čo je to zloba a kto je zloduch? Každý si isto bude dosadzovať do týchto kategórií – jednej alebo druhej – iných ľudí. Každý podľa vlastného „gusta” a vlastnej hlúposti/múdrosti či vlastnej zloby/dobroty.

Ilustračná snímka: www.pixabay.com

U nás na Slovensku sa akosi oddávna zakorenili také „múdrosti” ako: „S hlupákom sa nehádaj!” Alebo: „Múdrejší ustúpi!” Naše vlastné dejiny nám najmä dnes jasne ukazujú, ako sa nám tieto naše národné „múdrosti” vypomstili! Len sa nechajme „opiť rožkom” v našej naivnosti a krátkozrakosti, a máme to! Len nechajme vládnuť hlupákov a zloduchov v jednej osobe (či osobách) a strane (či stranách) a uvidíme!

Videli sme a vidíme! Len prenechajme moc hlupákom, nevzdelancom, ignorantom! Alebo zloduchom, zlomyseľníkom a obludám v ľudskej koži! Ba ešte lepšie, ich nerozlučnému spojeniu v tých istých osobách a stranách!

Potrebujeme niečo úplne iné – spojenie múdrosti a dobra! Spojenie inteligencie a zodpovednosti! Potrebujeme, aby si Slovensko otvorilo oči a myslelo vlastnou hlavou! Stálo na vlastných nohách! Videlo a vedelo, kde je „sever” a prestalo posluhovať akýmkoľvek falošným modlám a pozlátkam!

Nikto nepotrebuje veľkú odvahu, aby sa 21. 1. 2023 zúčastnil na referende, pretože na to bola vytvorená zákonná možnosť a je to výsostné zákonné právo občana. To, čo každý potrebuje, je len múdrosť a mravnosť. Teda opak hlúposti a zloby! Hlupákov a zloduchov treba jednoducho odstaviť a prestať im ustupovať!

(Celkovo 305 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter