Otvorený list predsedu SZPB P. Sečkára poverenému ministrovi J. Naďovi

Vážený pán minister obrany Jaroslav Naď,

dovoľte mi na úvod tohto otvoreného listu skonštatovať, že Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (ďalej len SZPB) je mimoriadne pobúrený Vašimi vyjadreniami v uplynulých dňoch. Dehonestovali ste prácu našich členov, sympatizantov a antifašistickej verejnosti. Vaše vulgárne slová pripisujeme Vašej stúpajúcej nervozite a prepracovanosti v pozícii člena nedávno odvolanej vlády.

V prvom rade Vám chcem pripomenúť fakt, že SZPB hneď na druhý deň po začatí ruskej invázie na Ukrajinu (t.j. 25. februára 2022) odsúdil počínanie vojsk Ruskej federácie v susednom štáte. Naša pozícia zostáva v tejto veci nemenná. Už vyše 75 rokov staviame na hodnotách antifašizmu a pravdivom obraze historických udalostí. Našimi členmi boli a sú skutoční hrdinovia, ktorí vybojovali mier a slobodu a ich nasledovníci, priatelíme sa s mnohými federáciami účastníkov odboja vo svete. Pozorne sledujeme súčasnú zahraničnopolitickú situáciu, no nebudeme pritom ignorovať historické fakty.

Spomínanú oslavu oslobodenia organizovalo Mesto Poltár a náš tamojší oblastný výbor bol na ňu pozvaný, rovnako ako boli pozvaní a zúčastnili sa jej napríklad prednostka okresného úradu alebo príslušníci Ozbrojených síl SR. Ako uvádza predseda nášho oblastného výboru Jozef Cerovský, na pozvánke nebol uvedený program a o tom, že sa bude hrať sovietska hymna, nikto z nás nevedel. Zdôrazňujem, že v Poltári sa uskutočnila oslava oslobodenia mesta a nikto tam žiadny súčasný režim nevelebil. Dátum oslobodenia si môžete overiť napríklad v Múzeu SNP, ktoré si ministerstvo obrany pod Vaším vedením zobralo pod svoju správu.

Ostro sa ohradzujeme proti skutočnosti, že ste prítomnú verejnosť, ktorej súčasťou boli aj naši členovia, viackrát nazvali „háveďou“. Uisťujem Vás, že žiadna zo základných organizácií nikdy nepozvala na naše zhromaždenie fašistov a extrémistov, práve naopak, voči nim sa vyhraňujeme.

V SZPB si uvedomujeme, že už desiatky rokov sme významnou spoločensko-politickou organizáciou, ktorá sa prezentuje na verejnosti za účasti mnohých občanov. Aj preto sme pod stálym drobnohľadom. Odmietame však vytĺkanie predvolebného politického kapitálu na úkor našich členov. Vážený pán minister, ako jediný ústavný činiteľ v ponovembrovej histórii dehonestujete antifašistov. Veríme, že ako verejne aktívny činiteľ upustíte od ďalšieho podobného znevažovania práce členov SZPB a mnohých antifašisticky zmýšľajúcich ľudí. Okrem polarizácie spoločnosti takto vytvárate priestor pre trestnoprávnu rovinu.

S pozdravom

                                                                                            Ing. Pavol Sečkár, PhD.
predseda SZPB

Bratislava 18. januára 2023

Na úvodnej snímke záber z osláv 78. výročia oslobodenia mesta Poltár. Zdroj: www.poltar.sk

(Celkovo 299 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter