O politike, médiách a krasokorčuľovaní

Ako ľahko sa dá vkĺznuť alebo preskákať do politiky a stať sa dokonca veľmajstrom! Bez preukázania základných spôsobilostí, stačí ohúriť publikum. Ako si v tejto súvislosti nespomenúť na dávnejšiu podobu krasokorčuliarskych súťaží, keď „rozhodcovia po povinných cvikoch ležali na ľade a kontrolovali dráhu pohybu korčúľ“ (plus7dni.pluska.sk, 4. 2. 2016), lebo „korčuliari museli kresliť obrazce s matematickou presnosťou“. (rtvs.sk, 30. 1. 2022) Voľná jazda sa známkovala za technickú hodnotu a za umelecký dojem. Métou boli známky 6. Kto zo slovenských politikov prešiel podobným komplexným sitom?

Zatiaľ čo krasokorčuliari museli kresliť nadiktované vzorce, politici nezvládajú ani povinné cviky, ktoré si určili sami. A keby len politici! Posivený svedok sa totiž domnieva, že ak sa niekto rozhodne pôsobiť vo verejnoprávnom médiu, mal by dodržiavať desatoro verejnoprávneho vysielania. Predstavitelia vládnej koalície sa môžu pasovať vo večerných správach (11. 1. 2023) na demokratov a naznačovať, s kým sa dajú dokopy pre záchranu demokracie na Slovensku, ale redaktorka by nemala prevziať ich rétoriku a v závere básniť o spájaní demokratických síl. Až tak uverila ich samotestom demokratickosti alebo iba plnila rozkaz? Čo je pre „verejnoprávnu“ novinárku lichotivejšie?

Povinné cviky v záujme Slovenska si kedysi vytýčili aj ekonómovia. Roky sme počúvali o štáte ako zlom hospodárovi, o neviditeľnej ruke trhu a najmä o neprípustnosti politických zásahov do vnútorného kolobehu hospodárenia… Keď doň zasiahli európski politici vo forme protiruských sankcií, tí istí ekonómovia ani necekli. Ak ich nevyburcovala stavovská hrdosť, mali sa ohradiť z úcty k verejnosti, ktorá si uťahovala opasky počas ich reforiem. Kým ľudia po nos v realite ako Klub 500 a Slovenská priemyselná a obchodná komora varovali, že kto energiami bojuje, energiami zahynie, najreformnejší exminister Ivan Mikloš vyhlásil: „Názory, ktoré spochybňujú sankcie voči Rusku, sú pomýlené morálne, geopoliticky aj z ekonomického hľadiska.“ (e.dennikn.sk, 8. 11. 2022) Ekonómovia v čase stúpajúcej drahoty upozorňujú, že kompenzačné opatrenia by nemali byť plošné, lebo sa nenaučíme šetriť. V adventnom čase z ich úst zaznievali takmer ódy na infláciu a energetickú krízu, ako nás presmerujú k pôvodnej podobe Vianoc. Počúvame ekonómov, ale počujeme ideológov a propagandistov. Väčšmi ako dva krát dva sú štyri, rozhoduje triedny, resp. bruselský pohľad. Ktovie, či a kedy sa vrátime k Vianociam nášho detstva, ale k čomusi menej radostnému z tých čias sa už nezadržateľne vraciame.

Koaličný samotest demokratickosti je blízky aj pravde s veľkým P. „Ak bude v demokratickom bloku silná partia, nedostatok charizmy (Hegerovej – pozn. aut.) nezaváži.“ (Pravda.sk, 13. 1. 2023) Mainstreamové médiá sa vzájomne inšpirujú a berú si príklady spoza mora. Tak sme sa zahorúca dozvedeli, že v bývalom Bidenovom sídle sa našli tajné dokumenty, kým u Trumpa tajné dokumenty našli. Iba nám zabudli prezradiť, ktorý „súdruh sa“ ich u Bidena objavil ako v ére výhovoriek: nesplnilo sa, nevyrobilo sa, nepostavilo sa… Zato vieme, že dobrý Biden tajné dokumenty vrátil do archívu. Akoby si ich zlý Trump ponechal. Zaujímavý podnet ponúkla médiám Veronika Remišová. „Ak má vláda dovládnuť a ak nám záleží na tom, aby voľby vyhral demokratický volič…“ (aktuality.sk, 11. 1. 2023), ďalšia atómovka a tretie SNP nás asi neminú. Tentoraz by to mohlo byť celoplošné testovanie demokratického nastavenia pod velením ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a pod úderným heslom: K volebným urnám len s pozitívnym nálezom!

Isteže, časy sa menia. A nielen časy. Prenikajú šumy, že osemnásobný majster Československa, päťnásobný majster Európy, trojnásobný majster sveta a olympijský víťaz Ondrej Nepela „by pri dnešných pravidlách nebol v špičke“. (zivot.pluska.sk, 19. 11. 2015)

Bodaj by posiveného svedka zavše neovanul chlad. Nielen od ľadovej plochy.

(Celkovo 314 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter