Bojovník 25-26 | 2022

Posledné tohtoročné dvojčíslo dvojtýždenníka antifašistov prináša na titulnej strane fotografiu mladučkej Márie Kráľovičovej s jej manželom, publicistom Mirom Procházkom spred 56 rokov. Článok Sofie Prétorovej o národnej umelkyni, ktorá nás vo veku 95 rokov opustila, prinášame na 6. strane.

Vraciame sa k tohtoročným oslavám 17. novembra, ktoré strana Hlas-SD poňala v Uhrovci a Bánovciach nad Bebravou po svojom – spomienkou na Alexandra Dubčeka, ktorého tvár sa nikdy nestratí z histórie. Bojovník bol pritom; publikuje príhovor Petra Weissa a reportáž Martina Krnu.

Šéfredaktor Braňo Ondruš komentuje rokovanie v NR SR, na ktorom poslanci zamietli návrh novely zákona o každoročnej finančnej podpore štátu SZPB. Predseda ZO SZPB v Ľubele Stanislav Morong sa zamýšľa nad tým, ako štát ostáva ľahostajný k záchrane pamiatok z protifašistického odboja, jeho kolega z Trenčianskych Teplíc Karol Glamoš prináša menej známe fakty a fotografie bojových letcov, ktorí sa pred 78 rokmi pridali k SNP.

Literárny vedec Július Lomenčík analyzuje poéziu Mikuláša Kováča, ktorá rozvíjala neschematickým spôsobom odkaz Povstania. Ruská profesorka histórie Jelena M. Matyševová napísala exkluzívne pre Bojovník článok o emotívnej sovietskej propagande pred 80 rokmi, počas bitky o Stalingrad, v ktorej vynikal spisovateľ Ilja Erenburg.

Tri strany venujeme jednotlivým podujatiam Zväzu v Radaticiach, Bratislave, Liptovskej Kokave, Smižanoch, Michalovciach, Trebišove a Banskej Bystrici, ako aj spomienkam starých rodičov na 2. svetovú vojnu, zaznamenaným žiakom z Jarabinej.

Na zahraničnej strane sa čitatelia dozvedia o tom, ako v Českej republike za súčasnej vlády diskriminujú členov našej partnerskej organizácie ČSBS a ako predseda Komunistickej strany RF Gennadij Zjuganov kritizuje prezidenta Putina za vojenskú agresiu na Ukrajine. Ján Rohár pridáva článok o tom, ako neďaleko hraničného prechodu pri Užhorode tamojšie úrady nechali odstrániť 11-metrový pamätník Ukrajina osloboditelia.

V záverečnej časti rubriky Galéria odboja približuje autor Ladislav Skrak Stálu expozíciu SZPB Za slobodu, ktorá disponuje aj množstvom výtvarných diel s protifašistickou tematikou. Viac na www.bojovnik.eu

(Celkovo 40 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter