Čitatelia Slova reagujú na investigatívnu reportérku Karin Kőváry Sólymos

V sobotu 10. decembra 2022 sme uverejnili text e-mailu adresovaný Slovu pod titulkom Karin Kőváry Sólymos – investigatívna reportérka sa zaujíma o Slovo. Zverejnili sme ho v dobrej viere, že viacerí čitatelia investigatívnej reportérke dokážu v komentároch pod týmto textom alebo na jej e-mailovej adrese odpovedať. Dnes prinášame podstatnú časť vašich reakcií.
Diskusné príspevky pod článkom

Madame, zdá sa, že si protirečíte. „Projekt je založený na dolovaní dát, obsahovej analýze a rôznych analytických softvéroch a databázach.“ To je Váš citát.
Ak robíte „obsahovú analýzu“, táto procedúra sama o sebe by Vám vedela odpovedať na otázku „Uverejňuje vaša webová stránka dezinformácie alebo všeobecne neoverené informácie?“
Proste buď potrebujete odpoveď od redakcie, potom nepotrebujete Vašu obsahovú analýzu, alebo máte obsahovú analýzu a potom sa nepotrebujete pýtať redakcie.
Očakávate od akejkoľvek redakcie kladnú odpoveď na uvedenú otázku? Ak viete odpoveď dopredu, prečo sa pýtate?
podobný výrok: „V tej veci je taká vec, že keď sa nezmení, zostane tak.“
Madame, žiadny normálny šéfredaktor Vám na Vaše 3 otázky neodpovie. Dôvod je ten, že prvá otázka je čistý nezmysel, ako som vyššie ukázal (v textovej analýze pracujem roky), druhá je internou záležitosťou redakcií a tretia je vyslovene urážlivá.
Takže otázka na Vás: Nie je Vám ľúto času venovaného tejto ankete? Nie? To je potešujúce, neradi by sme videli, aby ste boli smutná.
Peter Dolina
(Spolupracovník Slova Peter Dolina žije v USA, Issaquah, WA. K téme redakcii ešte napísal: Domnievam sa, že tá „investigatívna reportérka“ ten text zle preložila z angličtiny, proste tá reč sama o sebe je neprirodzená. Moja pasia je odhaľovať „expertov“, čo sa snažia „mlžiť“ užívaním technických výrazov, ktorým ale sami nerozumejú. Algoritmy, databanky atď. zaiste patria k textovej analýze, ale spôsob, akým o tejto oblasti píše, svedčí o tom, že v nej žiadne vedomosti nemá.)

*

Vážená Karin Kőváry Sólymos, reportérka Investigatívneho centra Jána Kuciaka a neziskovej spravodajskej organizácie Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) so sídlom vo Washingtone.
Mám pocit, že v danom prípade ani nejde o nejakú analýzu, ale o zastrašovanie obľúbeného média, ktoré uverejňuje zásadne objektívne informácie a názory.
Možno si to ani neuvedomujete…
Ivan Fecanin

*

Vážená pani K . K. S. Vy si naozaj myslíte, že neexistuje nijaká iná hodnota, ako peniaze? Ktoré podliehajú najrýchlejšiemu znehodnocovaniu?
Vy si myslíte, že život sa nedá inak definovať, ako peňažným príjmom? Že za peniaze (doláre, eurá) sú ľudia schopní poprieť aj seba? Netvrdím, že mnohí nie… Že všetko ľudské v nás poprieme za eurá alebo doláre? Nepíšeme za doláre, ani za eurá, ani za ruble. Píšeme za život.
Jozef Čertík, redaktor

Komentáre na FB stránke Slovo

Odkedy je šmírovanie cenzúra a udávanie verejný záujem? Že sa nehanbia zaštítiť sa menom novinára, ktorý si ctil slobodu slova.
Ľubica Šestáková

*

Ja by som jej neodpovedala, to nie sú otázky profesionála novinára, určite nie investigatívneho. Tá pani určite „cestuje v čase“, ale určite nie do budúcnosti… Mňa by akurát zaujímalo, či tieto otázky boli položené, teda adresované napr. Denníku N, Sme, Aktualitám?
Slávka Gregorová

*

… nehorázne.
Julián Bosák

*

Ak cenzúra má byť investigatívnou žurnalistikou, je to novinka. Pokiaľ viem ako spolupracovník, Slovo má jeden partnerský web s výmenou článkov – Argument.cz. Ja niekedy spracúvam ako digest americké zdroje (Project Syndicate, Foreign Affairs). Neviem, prečo by malo byť podozrivé citovanie aj z ruských zdrojov, pokiaľ nie sme vo vojnovom stave. J. Kuciak nepatril k mainstreamu a robil poctivú investigatívnu prácu. Slovo je skôr analytický a kultúrny časopis, nerobí investigatívu, nemá platených redaktorov. Nepatrí do mainstreamu, šíri ľavicové názory. Vaša požiadavka je ultimatívna a výhražná. Je vecou šéfredaktora, ako zareaguje.
Ladislav Hohoš

*

A nie ste sami. Podľa tých otázok pani či slečna novinárka (teda ak sa novinárkou dá aj nazvať) nepochopila investigatívu človeka, ktorého meno nesie centrum, ktorým sa zaštiťuje. Nehovoriac o tom, či vlastne aj chápe, čo vlastne investigatíva znamená. Tuším nejdeme dopredu, ale vraciame sa pred november 1989, len v opačnom garde. My, čo čosi pamätáme vieme, a tí, čo si ešte pamätať nemôžu, si to musia prežiť znova. Na ich škodu, pretože faktov o tej dobe je neúrekom stačí otvoriť internet.
Eliška Bisáková

Komentáre na FB stránke Emil Polák

Je to smutné zistenie toho, kam sme sa to dostali…
Roman Laml

Otras, tak toto majú byť otázky investigatívnej novinárky?! Úbohé!!!
Rastislav Hamza

„Vo verejnom záujme by sme Vám radi poskytli možnosť reagovať na naše zistenia“, a žiadne zistenia tá správa neobsahuje.
Miro Tížik

(Celkovo 917 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter