Ako sme pomáhali ukončiť studenú vojnu

Do Štátneho plánu základného výskumu (ŠPZV) na roky 1986 – 1989 bola v roku 1986 zaradená aj Komplexná úloha IX-55 „Obrana a ochrana socialistických vymožeností v etape budovania rozvinutej socialistickej spoločnosti“. Pretože November 1989 u nás takpovediac „socializmus zrušil“, nebude na škodu sa aspoň trošku pozrieť na to, ako to vtedy plánované skúmanie obrany socializmu dopadlo.

Uvedená komplexná výskumná úloha bola členená na šesť čiastkových úloh. Na plnení úlohy sa podieľali: ÚML ÚV KSČ, EÚ a ÚFS ČSAV, Úrad predsedníctva vlády ČSSR, FMNO, VA Brno, VPA Bratislava, VHÚ ČSĽA Praha a VŠ ZNB Praha.

Výskumný tým VPA Bratislava sa podieľal na plnení čiastkovej úlohy: „Vybrané sociálno-politické problémy utvárania novej koncepcie obrany socialistickej spoločnosti“ (kurzíva P. B.). Uvádzam tu len dva – tri piliere „našej novej“ koncepcie obrany socialistickej spoločnosti: – Jadrom nového politického myslenia je uznanie všeľudských záujmov (napr. prežitia ľudstva) za vyššie, dôležitejšie, než sú triedne záujmy;
– Jadrová vojna nie je a nemôže byť prostriedkom na dosiahnutie akýchkoľvek cieľov;
– V dôsledku toho jadrová vojna prestáva byť „pokračovaním politiky inými prostriedkami“;
– Mierové spolužitie prestalo byť iba špecifickou formou triedneho boja, čoraz viac sa stáva univerzálnym princípom vzťahov medzi štátmi a národmi a i.

V lete 1989 všetky výskumné skupiny predložili prvé súhrnné výsledky svojej práce a tieto boli zaradené do Bulletinu „Obrana a ochrana ČSSR“, ktorú vydal ÚML ÚV KSČ v novembri 1989. Náš príspevok bol: „Vybrané sociálno-politické problémy utvárania novej koncepcie obrany socialistickej spoločnosti“ /P. Barták a kol. VPA/.

Naša 5-členná skupina chcela vydať nielen tento súhrn, ale všetky výsledky, všetky časti našej práce v osobitnej publikácii. Reálny spoločenský vývin po Novembri 1989 však odsunul vydanie osobitnej publikácie našich výsledkov o mnoho rokov.

Po istom čase sme sa rozhodli výsledky nášho skúmania z r. 1989 uverejniť. Rozhodol o tom väčšinový názor: Radi si to prečítajú tak ľudia, ktorí November 1989 uvítali, ako aj ľudia, pre ktorých bol tento spoločenský zvrat sklamaním. A tak sme dali dokopy celý rukopis a asi v roku 2010 som ho priniesol do vydavateľstva, ktoré vydáva publikácie politického, spoločensko-vedného, ale aj iného charakteru. Asi o dva týždne mi z vydavateľstva zavolali, aby som prišiel. A tu, vracajúc mi rukopis, mi povedali, že rukopis prešli, dali povinne i mimo posúdiť a na základe tohto posúdenia mi oznamujú, že ho nemôžu vydať. A pretože sme sa osobne dobre poznali, tak mi ešte dôverne dodali: Peter, keby sme ten váš text napriek zákazu vydali, tak nám „z príslušných miest“ naznačili, čo by sa  stalo nám…

K tejto časovej fáze len toľko: výsledky nášho skúmania prijali a ocenili predovšetkým pracovníci a vedúci činitelia v oblasti obrany a bezpečnosti: minister obrany ČSFR gen. Ing. M. Vacek, riaditeľ odboru obrany a bezpečnosti Predsedníctva vlády ČSFR, gen. doc. PhDr. Alois Gros, CSc., ako aj náčelník Vojenskej politickej akadémie v Bratislave, gen. PhDr. Jiří Reindl, CSc.

Predstavitelia civilných politických a straníckych orgánov (a s nimi aj vedúci pracovníci tlačových orgánov a zariadení) boli – aspoň v oficiálnych stanoviskách – zväčša veľmi opatrní až odmietaví. Je to istý paradox, lebo v ich uvažovaní a hodnotení dominoval ideologický (triedny) prístup, zatiaľ čo u vojakov, osobitne generálov, prevažoval všeľudský. Vojaci vedeli o ničivosti jadrových zbraní podstatne viac, a navyše, my sme sa vo svojej správe opierali na tú dobu o silný argument: „… z hľadiska základných ideí marxizmu stoja záujmy spoločenského vývoja vyššie ako záujmy proletariátu…“ /Lenin, V. I.: Zobrané spisy, zv. 4, s. 267/

Boli sme presvedčení o tom, že v našom texte je mnoho nového, reálneho, ku ktorému sme dospeli po dôkladnom štúdiu, vytrvalých a dlhých diskusiách. Tak sme sa rozhodli, že naše dielo vydáme vo vlastnom náklade. Oslovil som preto šéfa vydavateľstva IRIS, či by nám to naše dielo nevydal vo vlastnom náklade. Pozrel si text a povedal mi, že ho vydá, ale okrem objednaných výtlačkov, ktoré my chceme (dohromady cca 50 ks), on musí vytlačiť aj ďalšie výtlačky, ktoré zo zákona ako „povinné výtlačky“ z každej knižky musí zaslať do celého radu knižníc a inštitúcií na Slovensku. Povedal som mu: Milan, nám to nevadí, naopak, budeme len radi, keď to bude dostupné na celom Slovensku (a niečo z výtlačkov pre nás sa dostalo aj za hranice Slovenska). A tak sme zaplatili celý náklad.

Peter Barták a kol.: Obrana socialistickej spoločnosti v jadrovom veku. Vydal Peter Barták vlastným nákladom vo vydavateľstve IRIS 2013. ISBN 978-80-8153-010-4
Peter Barták (zost.), Jiří Čurda, Michal Dieneš, Eduard Miklas, René Pawera, 2013.

Na druhej strane nemôžem zabudnúť na hodnotenie popredných predstaviteľov obrany a bezpečnosti našej republiky výsledného produktu našej vedeckej práce. Tieto boli, na rozdiel od väčšiny slovenských vydavateľov a ich politických „nadriadených“ veľmi pozitívne.

Už na prvom stretnutí všetkých vedúcich skupín (pracovísk) celého výskumného tímu komplexnej úlohy v r. 1989 vo VA v Brne, ktoré zvolal genpor. PhDr. Alois Gros, CSc., riaditeľ odboru obrany a bezpečnosti na Predsedníctve vlády ČSSR, sme dostali spomínaný bulletin Obrana a ochrana ČSSR (Praha 1989). Na záver mi povedal, aby som sa u neho v Prahe na Predsedníctve vlády ČSSR v „Strakovej akadémii“ príležitostne zastavil. O nejaký mesiac – dva sme sa dohovorili na stretnutí v Prahe. Vtedy mi povedal, že našu (t. j. VPA) štúdiu považuje za najlepšiu. Ba čo viac, na jeseň ma zavolal k sebe náčelník-rektor VPA gen. J. Reindl a odovzdal mi vysokú peňažnú odmenu od ministra obrany gen. Miroslava Vacka.

(Na úvodnej snímke autor)

(Celkovo 625 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Ako sme pomáhali ukončiť studenú vojnu

  • 3. februára 2023 at 14:22
    Permalink

    Pan profesor, som syn prof. Dudu. Poslite mi prosim na Vas kontakt. Dakujem

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter