Ivan David: Vražedná bitva o Bachmut – Arťomovsk

Musím říci, že si čím dál víc vážím Richarda Schmitta, šéfredaktora rakouského Exxpressu. Nominálně bulvár, ve skutečnosti web, který se nebojí přinášet „zakázaná“ fakta.

Dnes píše o krvavé řeži u Bachmutu, o níž nemáme nic moc vědět, abychom nevěděli, jak moc obětí přinášejí Ukrajinci svými životy, protože to „Rusům nemůže jen tak projít“!

Protože počítám s tím, že na facebooku když ne text, tak fotografie z Expressu určitě zcenzurují, upozorňuji čtenáře, že tento článek předkládám i na svém telegramovém kanále https://t.me/mudrivandavid.

Originální článek má název: „Vražedná bitva o Bachmut: Obrazy, které na Západě ukazuje jen málokdo“

Zranění vojáci, hekticky pracující záchranáři, nouzové operace, strnulé tváře: V současné době tyto záběry neukazují téměř žádná média v západní Evropě – ukrajinská armáda je pod obrovským tlakem ve vražedné bitvě o Bachmut na Donbasu.

Zatímco některá mainstreamová média dokonce píší, že „boje utichly kvůli nízkým teplotám“, aktuální snímky z fronty na východní Ukrajině ukazují úplně jinou situaci: fotografové a reportéři na místě hlásí „extrémně tvrdé boje“, hrozné dělostřelecké souboje a mnoho ztrát ukrajinské armády. Denně prý odpadne z boje až 250 vojáků ukrajinských ozbrojených sil a počty obětí ruské armády jsou prý zřejmě podobné.

Fotografům ze známé mezinárodní fotoagentury Getty Images se nyní podařilo dopravit do západní Evropy sérii fotografií z nemocnic ukrajinské armády. Jsou to emotivní obrázky tamní reality, které ukrajinská vláda v Kyjevě téměř nikdy nezveřejňuje: fotografie ukazují zdravotníky a polní zdravotníky, jak pečují o raněné. A na snímcích série z města, o než se bojuje extrémně brutálně, jsou vidět i tváře boji zničených, vyčerpaných mužů.

V Bachmutu už týdny zuří krutá zákopová válka. Vojenští experti tam srovnávají situaci s opotřebovávacími bitvami z 1. světové války: Vedení ruské armády vnutilo ukrajinským ozbrojeným silám, které se zoufale snaží udržet ruiny tohoto strategicky důležitého města, které kdysi mělo 71 000 obyvatel, svou strategii materiálových bojů. Při nich je nasazeno obrovské množství techniky a munice s cílem, aby protivníkovi došlo veškeré vybavení.

Bachmut se do roku 2016 jmenoval Artemivsk, předtím v letech 1943 až 1992 rusky Arťomovsk a v letech 1920 až 1925 byl cílem srbských emigrantů, kteří emigrovali z území rozpadlého Rakousko-Uherska.

Během druhé světové války spáchaly německé zvláštní oddíly SS C v Bachmutu jeden z nejstrašnějších zločinů proti židovskému obyvatelstvu: v roce 1942 jednotky SS střílely do davu 3000 židovských občanů, zahnaly přeživší do tunelu a poté jej zazdily. Lidé tam zemřeli ve strašlivé agónii.

(Status na FB 4. decembra 2022)

Článok v nemčine TU

(Celkovo 232 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter