Juraj Draxler: Von der Leyenová vyvolala konflikt s Ukrajinou. A riadny.

Predsedníčka Európskej komisie zverejnila video, v ktorom skonštatovala: „Odhaduje sa, že do tejto chvíle zahynulo 20 tisíc ukrajinských civilných občanov a 100 tisíc príslušníkov ozbrojených síl.“

To okamžite vyvolalo diplomatickú búrku a Európska komisia rýchlo zmenila aj video aj text (v tejto chvíli je ešte prístupný ten pôvodný cez google cache).

Komisia potom „vysvetlila“, že predsedníčka sa pomýlila a správna formulácia mala byť „100 tisíc vojakov zahynulo alebo bolo zranených“, čiže inak vyradených z boja. To síce znie o niečo lepšie, ale ukrajinskú stranu to veľmi neuspokojilo. Lebo je to aj tak obrovské číslo.

Samozrejme, ukrajinská strana svoje straty nezverejňuje. To je pochopiteľné, snaží sa chrániť morálku armády aj občanov. Rusi to robia rovnako.

Za pozornosť ale stojí, do akej miery túto hru hrali a hrajú aj západné médiá. Buď sa vyjadrujú len k údajným ruským stratám, alebo dokonca navodzujú dojem, že Rusko má straty násobne vyššie ako Ukrajina. Je to, mimochodom, rovnaká hanba ako to, že médiá doslova ignorujú informovanie o tom, čo sa vlastne na Ukrajine deje, na uliciach, medzi bežným obyvateľstvom. Dostávame takmer výhradne propagandisticky predpripravené správy.

Aj keď aj to sa občas vymkne spod kontroly: viď incident, keď CNN v priamom prenose ukázala jedného z osloboditeľov Chersonu – a ten davu veselo hajloval.

Von der Leyenová to celé teraz dychberúcim spôsobom „rozbombardovala“. Prečo?

Prvá možnosť je, že išlo o úplne hlúpu nekompetentnosť, ktorú potom musel jej kabinet hasiť. Bolo jasné, že ukrajinskú vládu to nesmierne rozdráždi.

Druhá možnosť je, že ide o jeden z mnohých náznakov, že Západ už začína mať konfliktu aj dosť, tak sa „omylom“ vypustili von reálne čísla.

Pretože či už ide o stotisíc mŕtvych alebo mŕtvych aj ťažko ranených, s takýmito číslami ťažko obyvateľstvu vysvetľovať, že sa vojna hrdinsky vyhráva. Je to podobné, ako keď náčelník amerického štábu náčelníkov medzi vysvetľovaním o tom, že Ukrajinu treba podporovať, zrazu tvrdo realisticky zahlásil, že reálne je v zlej situácii. Alebo správy o tom, ako už západným krajinám dochádzajú zásoby zbraní, ktoré by boli schopné rýchlo poslať na Ukrajinu.

Tá vojna je obrovská tragédia. Či už niekto viní Rusko a Putina, alebo Západ na čele s USA, každý normálny človek si hádam tiež želá, aby dostával objektívne správy. A je veľmi smutné, že ich cez hlavné médiá vôbec nedostávame, naopak, valí sa kopa čistej propagandy.

O to ironickejšie, ako to teraz nečakane rozkryla priamo jedna zo šéfiek „Západu“. Naozaj, vyráža to dych.

(Status na FB 30. novembra 2022)

(Celkovo 211 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter