Robert Hajšel: Budeme aj ďalej platiť štvornásobne viac za plyn ako Američania?

Náš najväčší atlantický spojenec, USA, zarába nielen na ruskej vojne na Ukrajine ako takej, ale aj na prehlbujúcej sa energeticko-priemyselnej kríze Európskej únie. A to nielen predajom oveľa väčšieho množstva zbraní, po ktorých sa veľmi zvýšil dopyt v štátoch EÚ, ale najmä zvýšeným predajom drahšieho plynu do Európy.

Aj keď slovenskí vládni politici to ešte stále nechcú vidieť a radšej si ďalej zakrývajú oči, už som o tom, našťastie, presvedčený nielen ja, ale aj viacerí komisári EÚ a ministri z viacerých štátov, najmä z Francúzska, a dokonca aj niektoré mienkotvorné médiá.

Aj to poviem zajtra na našom stretnutí s komisárkou pre energetiku Kadri Simson, ktorej chcem zdôrazniť, že pretrvávajúce vysoké ceny energií sú spôsobené najmä nižšou ponukou na strane dodávok plynu a žiadne zastropovanie cien ich trvalejšie dolu nestlačí.

Naopak, na prvý pohľad ľúbivé zastropovanie cien plynu, ale aj elektriny, môže následne vyvolať nedostatok plynu, keďže potenciálni dodávatelia LNG budú hľadať solventnejších zákazníkov v Ázii, kde sa dopyt po plyne bude najmä v Číne ďalej zvyšovať.

Už dnes vieme povedať, že Európa bude mať problém naplniť svoje zásobníky plynu pred ďalšou zimou, a to aj vzhľadom na to, že výpadky ruského plynu budú oveľa vyššie ako tento rok, keď ruský plyn až do začiatku leta naše zásobníky ešte veselo plnil.

A to už nehovorím o tom, ako firmy v USA získavajú vďaka takmer štvornásobne nižším cenám za plyn oproti európskym veľkú konkurenčnú výhodu. Áno, je to trh a je to kapitalizmus a jeho oddaní zástancovia môžu iba Američanom gratulovať, ako dobre vedia zákony trhu pre seba využívať, a to aj na úkor svojich európskych spojencov.

Ja chápem, že na Ukrajine pokračuje ruská agresia, ale neviem sa úplne vyrovnať s tým, že pokým americké firmy na nej zarábajú, tak európske sa dostávajú do čoraz krízovejšej situácie a my v Európe s tým nič nerobíme. Prepáčte, ale neviem sa stotožniť s takými výrokmi, ako že v tejto situácii môžeme byť radi, že nám Američania ten LNG vôbec predávajú. Ale prečo by ho nepredávali, keď na tom tak ľahko a dobre zarábajú.

Naopak, zaráža ma, že medzi rôznymi návrhmi, ako zastropovať ceny plynu, či už všetkého dovážaného plynu, alebo len ruského plynu, či plynu používaného na výrobu elektriny, sa nikdy neobjavil návrh na zastropovanie cien amerického LNG. A obávam sa, že sa ani neobjaví.

Ale nejde o to, lebo ako som opakoval aj pri ďalších snahách o akékoľvek zastropovanie cien, ide o krok, ktorý nemusí vôbec pomôcť a dokonca môže spôsobiť len vystupňovanie krízy, ak by plynu naraz nebolo dosť.

To, čo v EÚ teraz potrebujeme, sú správne rozhodnutia, ako ďalej a ako účinne pomôcť tým najzraniteľnejším, t.j. domácnostiam, firmám a samosprávam. A využiť na to treba všetky finančné nástroje, európske, aj národné.

Keď sledujem zámery nemeckej vlády, ako plánuje pomôcť svojim občanom a svojej ekonomike ona, je mi o to smutnejšie, že naša vláda v otázke pomoci podnikom, samosprávam a občanom nezaostáva len za ňou, ale aj za okolitými štátmi.

(Status na FB 28. novembra 2022)

(Celkovo 67 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter