Artur Bekmatov: Prečo stojím za lekármi

V Grécku či Francúzsku by sa nikto nepýtal, či podporiť lekárov v ich snahe. Solidarita je tam minimom, čo pracujúci navzájom spravia. My, Slováci, sme však prototypom antisolidárnosti. Namiesto toho, aby sme si položili otázku, prečo je moja miska prázdna, sa radšej osopíme na sediaceho oproti, ktorý ju má poloprázdnu. Nebudeme obaja spolu bojovať za plné misky, ale proti sebe.

Preto si dovoľujem napísať pár riadkov na obranu štrajkujúcich lekárov. Aj s vysvetlením, prečo ich podporujem a vyvrátením najčastejších argumentačných faulov Hegerovej vlády.

1. Berú si pacientov za rukojemníkov

Podanie hromadných výpovedí nie je vydieranie, ale zúfalý čin, prameniaci z dlhodobej ignorácie lekárov a zdravotníkov vládou. Lekári totiž vládu už viac ako rok a pol upozorňujú a snažia sa s ňou diskutovať. Nie lekári, ktorí sa snažia pol druha roka dohodnúť s vládou, si nás berú za rukojemníkov. Ohrozujú nás minister zdravotníctva a vláda, ktorá počas celého tohto obdobia riešila Sulíkovo-Matovičove prekáračky a na všetko ostatné kašlala.

Dám vám stručný prehľad vybraných stanovísk lekárskych odborov, aby ste sa presvedčili, že hrozba výpovedí tu je už od leta 2021:
5/21: LOZ kritizujú vládu za nečinnosť, upozorňujú na nedostatok personálu
6/21: LOZ zverejnilo deklaráciu o pripravenosti k výpovediam zo služieb
9/21: LOZ kritizuje ignoráciu zo strany MZ SR; upozorňuje na deklaráciu k výpovediam
10/21: LOZ varuje pred kolapsom zdravotníctva; kritizuje ignoráciu zo strany MZ SR
11/21: Podľa LOZ môže dať výpovede 2500 lekárov
4/22: Podľa LOZ ich MZ SR ignoruje, prosí verejnosť o pochopenie a podporu v prípade zvýšenia tlaku
4/22: LOZ v nadväznosti na ignoráciu vlády vyhlasuje štrajkovú pohotovosť
5/22: LOZ zverejnilo vyhlásenie k pripravenosti podať výpovede
6/22: LOZ: Lekári sú o ďalší krok bližšie k výpovediam
8/22: LOZ: Lekári podajú hromadné výpovede k 1. októbru
9/22: Výzva LOZ premiérovi a predsedovi NR SR, aby riešili výpovede

Tak, čo, stále máte pocit, že lekári sú tí, ktorí znenazdania postavili vládu pred hotovú vec a vydierajú celú spoločnosť?

2. Bojujú len za svoje platy

Nebojujú. Predstavili osem požiadaviek, z ktorých väčšina sa týka poisťovní, vzdelávania či nerušenia oddelení. V komentári pod statusom máte všetkých osem požiadaviek k dispozícii. V siedmich z ôsmich požiadaviek sa lekárom podarilo vládu dotlačiť k ich akceptácii. Je to do veľkej miery aj z dôvodu razancie, odhodlania a výdrže, s akou svoj tlak realizujú.

A ani boj za vyššie platy sa netýka len lekárov. Zdravotníctvo potrebuje radikálne zvýšiť počet pracovníkov, preto sa konkurenčne potrebujeme dotiahnuť aspoň na Čechov. Ani vy by ste ako pacient zrejme nechceli, aby vás vyšetroval doktor frustrovaný, nepozorný a unavený z kvanta nadčasov a permanentného sanovania personálnych nedostatkov zdravotníctva. Lenže toto je pomerne častý obraz v našom zdravotníctve.

3. Žiadajú neprimerane vysoké platy

Lekári majú nadpriemerné platy a aj platy, ktoré presadzujú teraz, sú nadpriemerné vo vzťahu k iným profesiám. Neprimerane vysoké či nadštandardné však nie sú. Nadštandardný plat má poslanec, primátor, vicežupan a ďalší politici, prípadne ich príbuzní či milenky v manažmentoch štátnych podnikov, ktorých pracovný výkon v pomere k štvorcifernej mzde je absolútne neadekvátny.

Áno, lekár zarába násobne viac ako predavačka v potravinách, operátor v automobilke či čašník v reštaurácii. Na druhej strane ale na svoje plecia berú násobne vyšší diel zodpovednosti a stresu. Ak predavačka zákazníkovi vydá o pár centov menej, alebo naváži o pár deka salámy viac, vznikne drobné nedorozumenie, ktoré sa môže rýchlo vysvetliť. Ak operátor pokazí jeden zvarok na dverách od auta, môže ho postihnúť maximálne finančná sankcia. Ak čašník prinesie nesprávnu objednávku, môže sa ospravedlniť a svoju chybu napraviť. Ak lekár spraví chybu pri diagnostike či operácii, tak táto chyba môže mať neodvratné, či dokonca tragické následky.

Tlak, pod ktorým pracujú všetci zdravotníci, je vysoký. A únava zdravotníckeho personálu po dvoch rokoch covidu je enormná. Tlak na ich prácu v mnohých prípadoch zvyšuje aj nevyhovujúce pracovné prostredie. Ak si porovnáte platy lekárov a zdravotníckeho personálu len so susedným Českom, tak zistíte, že súčasné zvýšenie v podstate dorovnáva stav za riekou Moravou. S tým rozdielom, že lekári v Česku majú lepšie podmienky a rovnako tak aj nefinančné benefity ako byt či auto. Ako inak chceme dosiahnuť, aby nám zdravotníci neutekali do zahraničia?

Ak sa vám budú zdať požiadavky lekárov privysoké v porovnaní s vaším zárobkom, tak si položte otázku, čo ste spravili pre zvýšenie svojho platu vy. Ozvali ste za svoje práva, alebo vždy len sklopíte hlavu a čakáte, že to za vás spraví niekto iný? Ste v odboroch, alebo vám je zaťažko odviesť 1 % zo mzdy na ich činnosť a prídete za predsedom odborov až vtedy, keď budete niečo potrebovať? Podporili ste odborárov počas vyjednávania o kolektívnej zmluve, alebo ste ich nechali v tom?

Sú to možno tvrdé slová, no nikto za nás nič nevybojuje a pokrok dosiahneme len spoločným úsilím. Napríklad v žilinskej KIA funguje miestna odborová organizácia veľmi dobre a vidno to aj na novej kolektívnej zmluve.

4. Teraz nie, neskôr

Teraz nie, je covid. Teraz nie, je vojna na Ukrajine. Teraz nie, je energetická kríza… Vláda vždy nájde dôvod, prečo nemožno vyčleniť peniaze zdravotníctvu (kultúre, školstvu, doprave…) navyše. Lebo ich, údajne, treba inde. Netreba, peňazí je v štáte dosť. Len sú nesprávne prerozdeľované. Už ste niekedy počuli ministra obrany, aby si žiadal viac financií? Nie, lebo na zbrane musí byť! Tento rok sme vynaložili napríklad 450 miliónov na nové BVP-čka.

Stíhačky, vrtuľníky, húfnice, BVP – toto nakupujeme za stovky miliónov bez mihnutia brvou. Ale o násobne menšie sumy pre učiteľov, železničiarov či sestričky sa doťahujeme pomaly polovicu volebného obdobia.

Mimochodom, ak premiér nevie, kde vziať 40 miliónov, ktoré treba na uzavretie kompromisu s lekármi, poradím mu – pozrite sa do Naďovho rezortu: MO SR nezvládlo v rôznych projektoch vyčerpať 41,5 miliónov eur a teraz ich chce minúť na nákup ďalšej pásovej techniky. Nech sa páči, pán Heger, znížte obrane rozpočet na budúci rok o 40 miliónov a presuňte ich do zdravotníctva!

Ešte raz: peňazí je v tomto štáte dosť, len štát má nesprávne nastavené priority. A treba ich prevrátiť z hlavy na nohy.

5. Kritika na záver

Na koniec budem k zdravotníkom aj trochu kritický. Nie v kontexte ich súčasného boja, ale kvôli nesolidarite. Pretože, tak ako väčšina pracujúcich na Slovensku, aj lekári postupujú samostatne.

Keď som bol na proteste zamestnancov štátnej správy, nevidel som tam žiadnych zástupcov lekárskych odborov. To isté na proteste učiteľov. Alebo autodopravcov. Reakcia bude prirodzená – ostatní pracujúci sa teraz nehrnú do podpory zdravotníkov.

Veľmi by som si prial, aby sa túto šnúru sústredenia len na vlastný odbor už konečne podarilo na Slovensku prerušiť

Aj toto je jeden z dôvodov, prečo nevyšiel pokus o generálny štrajk. Pokiaľ sa nenaučíme podporovať jeden druhého, tak nebudeme schopní spojiť sa v záujme jedného vyššieho cieľa.

(Status na FB 24. novembra 2022)

8 požiadaviek na záchranu zdravotníctva
„Aby sme mohli zachraňovať a liečiť, musíme zachrániť zdravotníctvo pred kolapsom“
1. Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady, súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.
2. Navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.
3. Navýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta.
4. Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie.
5. Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov.
6. Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov – atestačné (špecializačné) štúdium.
7. Nerušiť oddelenia v nemocniciach, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorové zabezpečenie v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť za zrušené oddelenia či nemocnice. Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dostatočného zdravotníckeho personálu.
8. Slovensko nesmie stratiť konkurencieschopnosť pri získavaní lekárov a sestier pre pacientov, a preto žiadame, aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, atestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, so zohľadnením aktívne vykonávaných špecializácií a certifikovaných činností a so zohľadnením dĺžky praxe, a to zvýšením koeficientu za každý rok praxe o 0,05 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve (aktuálne teda cca o 50 eur za každý rok praxe). Čas materskej a rodičovskej dovolenky pre účely mzdového ohodnotenia započítavať do času odbornej praxe.

(Celkovo 88 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter