November 89, kde sú jeho ideály – a máme čo oslavovať?

V týchto dňoch si pripomíname rozporuplný November 89. Jeho idey, ciele a zámery boli vznešené a pokrokové. Vytriezvenie občanov z týchto ideálov a sľubov bolo vzhľadom na slovenskú realitu o to krutejšie.

Mnohí slniečkári a mladí ľudia, čo nezažili socializmus a nič objektívne o ňom nevedia, oslavujú „nežnú revolúciu“. Tá však bola v skutočnosti politickým a ekonomickým prevratom a nástupom k prechodu od socializmu ku kapitalizmu. Vzala ľuďom tri základné istoty – pracovné, sociálne a životné. Totalitu jednej strany nahradila oveľa tvrdšia totalita peňazí a kapitálu.

Podľa nedávneho prieskumu až 48 % občanov Slovenska vníma November 89 pozitívne. Je to neznalosť, alebo len vplyv západnej a našej vládnej propagandy podporovanej mainstreamovými médiami? Takáto propaganda plná lží, poloprávd a hrubej manipulácie kamufluje naše novodobé dejiny, vrátane významu a hybných síl SNP, oslobodenia Československa Červenou armádou, obdobia socializmu až po November 1989.

Ilustračné fotografie z Bratislavy novembra 1989 Ivan Dubovský

Ak by prieskum bol orientovaný na tých, čo poznajú pravdu o socializme a aspoň sčasti ho zažili, tých, čo poznali sľuby či ideály Novembra 89 a ich plnenie, to znamená ľudí narodených aspoň pred rokom 1979 a starších, tak by výsledky prieskumu boli diametrálne odlišné.

Svetovo uznávaný Medzinárodný deň študentstva sme u nás zamenili za Deň boja za slobodu a demokraciu. Otázka stojí tak: žijeme dnes v demokracii a kto má dnes slobodu? Ľudia si na to môžu dať odpoveď sami.

Ak by mal niekto seriózny záujem poznať aj iné ako politicky skreslené názory môže ich nájsť na internetovom portáli Slovo v mojich príspevkoch: Rozporuplný November 89, Pravda a lož o Novembri 89 z roku 2019, alebo Nenaplnené sľuby Novembra 89 a ich súvislosti s dneškom.

Charakteristickým znakom Novembra 89 sú nenaplnené sľuby

Dobrý zámer sa premenil na kopu nenaplnených sľubov. Mnohé ideály a sľuby Novembra 89 sa, žiaľ, nenaplnili, ani za tridsaťtri „Kristových“ rokov. Jediné, čo sa naplnilo, bola požiadavka na zrušenie vedúcej úlohy Komunistickej strany Československa a otvorenie hraníc, čo absolútna väčšina občanov privítala. Popri tom však hádam nik nepochybuje o tom, že slová piesne, ktorá sa stala neoficiálnou hymnou novembrovej revolúcie „Sľúbili sme si lásku, sľúbili vravieť pravdu len…“, zostali len prázdnymi rečami politikov. Pravda a láska žiaľ nezvíťazila nad zlom a nenávisťou, čoho rukolapným dôkazom ja naša súčasnosť.

Hlavnými heslami novembrových ulíc boli sľuby Václava Havla ako nevstúpime do žiadneho vojenského paktu, no už onedlho sme sa stali členmi vojenského paktu NATO a na zbrojenie dnes dávame ročne dve miliardy eur. Cieľom zmeny tiež bolo, aby boli zrovnoprávnené, boli si rovné všetky druhy vlastníctva ako štátne, družstevné tak i súkromné, pričom dnes je preferované len a len súkromné vlastníctvo. Malo dôjsť k zachovaniu plnej zamestnanosti a sociálnych istôt pracujúcich, no nič z toho tu nemáme. Sľubovala sa odluka cirkvi od štátu, ale o tom sa za tri desaťročia nezačalo ani len diskutovať a dnes sme svedkami, ako sa zo Slovenska stáva klerikálny štát. Ničoho z týchto sľubov sme sa nedočkali. Ľudia boli oklamaní a zneužití v prospech záujmov kapitálu a mocných tohto sveta.

Politické a ekonomické dôsledky prevratu

Ospravedlňujem sa čitateľom Slova za zúžený pohľad na November 89 a jeho dôsledky. Iste by bolo potrebné hovoriť o rozkradnutí štátneho, rozumej nášho spoločného majetku v privatizácii i o tom, ako táto zlodejčina pokračuje za súčasnej vlády v obohacovaní sa z eurofondov. Vďaka tomu sa vytvorila obrovská priepasť medzi úzkou skupinou miliardárov a obrovskou masou ľudí žijúcich z vlastnej práce, často na hranici chudoby. Nie bežní voliči, ale oligarchovia a skorumpované mainstreamové médiá rozhodujú o tom, kto nám tu bude vládnuť.

Mohli a mali by sme hovoriť o tom, ako si nás západ, osobitne USA, politicky, ekonomicky a vojensky podmanili. Zjednodušene povedané, namiesto Sovietskeho zväzu je tu ďalší veľký „brat“, ktorý nás zneužíva a naše vlády po roku 1989 mu v tom ešte iniciatívne pomáhajú. Stali sme sa tak len ďalšou kolóniou, do ktorej prúdia prebytky tovarov zo západu a lacnou pracovnou silou pre jeho monopoly.

Stali sme sa otrokmi spoločenského systému, ktorý západ volá demokraciou a slobodou. U nás, tak ako i u nich, je to len chiméra, prázdne slová, ktoré zneužívajú svetovládcovia na ovládnutie naivných más. Pripravili nás o nám vlastné hodnoty i morálku. Ak to nepochopíme, tak sa z tohto marazmu nedostaneme.

Kto dnes oslavuje podvod na ľuďoch zvaný November 89

Oslavujú ho tí, čo sa dostali k moci po roku 1989. V súčasnosti je to prezidentka Čaputová, ktorá nevie, či je viac Američanka alebo Slovenka, kresťansky založený multiotecko Kollár s pochybnou minulosťou, či náboženský fundamentalista a hovorca vlády Heger. Oslavuje ho aj psychicky narušený Matovič, vojnový štváč Naď, pomýlená bábkoherečka Remišová či Dostál s ukrajinskou národnosťou. No a, samozrejme, ho oslavujú všetci slniečkari na čele so Šeligom a v súčasnosti i vládni či parlamentní rusofóbovia, kde sú príkladom Budaj, Krúpa, Osuský a ďalšie kreatúry vládnej koalície. Ja neoslavujem, lebo skutočne niet čo.

Dnes máme na Slovensku vinou ponovembrových lídrov zdevastovanú spoločnosť, ktorá je výsmechom demokracie a prosperity. To je pravý obraz ponovembrového vývoja. V týchto dňoch, keď sa vraciame 33 rokov späť, do obdobia Novembra 1989, ľudia znovu volajú „Máme toho dosť!“, chceme zmenu zmeny. Preto namiesto osláv oprávnene možno očakávať protestné demonštrácie.

(Celkovo 315 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter