Ivan David: Orbán rozzlobil Brusel vetem 18 miliard eur na pomoc Ukrajině

V EU je další skandál. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, řečená Moudrá, z vládní strany Zelených, se zlobí. Obviňuje Viktora Orbána a jeho vládu z nečestného jednání ohledně zablokování finanční pomoci EU Ukrajině v hodnotě 18 miliard eur. Budapešť by prý neměla „hazardovat“ s tlakem na Brusel ve sporu o právní stát.

Annalena Baerbocková se přidala ke kritice několika diplomatů EU, kteří obviňují maďarskou vládu premiéra Viktora Orbána z vydírání. Ze strany EU v současnosti proti Maďarsku probíhá řízení o právním státu. Obvinění Budapešti: peníze z rozpočtu EU nejsou v Maďarsku dostatečně chráněny proti korupci. Pokud Maďarsko nesplní požadavky Bruselu do 19. listopadu, zemi hrozí, že přijde o různé unijní dotace ve výši až 13 miliard eur.

Ale zpět k finanční pomoci Ukrajině. Z iniciativy předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a německého kancléře Olafa Scholze představila Evropská komise ve středu balíček pomoci ve výši 18 miliard eur, který má pomoci hospodářství a veřejné správě válkou zničené Ukrajiny udržet se nad vodou i v nadcházejícím roce. Peníze budou také použity na obnovu energetické infrastruktury zničené ruskými raketovými a útoky dronů.

Ve středu však přišla rána. Na středečním setkání velvyslanců EU Maďarsko prohlásilo, že balíček pomoci pro Ukrajinu „nepodpoří“. To by znamenalo, že hotovostní injekce ve výši 18 miliard eur pro Ukrajinu nepoteče. Kvůli rozpočtovým pravidlům EU musí o penězích pomoci Ukrajině rozhodnout jednomyslně všech 27 členských států EU.

Maďarské „NE“ vyvolalo mnoho nevole v Bruselu, Berlíně a dalších hlavních městech EU. Mnozí to považují za taktiku vydírání, kterou Orbán a jeho vláda používají k vytvoření tlaku na uvolnění více než 13 miliard eur z fondů EU, které Brusel zadržuje Maďarsku.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková se rozzuřila: Maďarsko se snaží donutit EU k ústupkům ve sporu o právní stát. A dala jasně najevo, že finanční a humanitární podpora pro Ukrajinu „není normální evropská záležitost“, zahrnující „hazardní hry“ a „koňské handlířství“.

„Jsme v situaci, kdy zachraňujeme životy díky finanční pomocí z Evropy,“ řekla Baerbocková. „Vidíme, že nejméně 30 procent, ne-li 40 procent, ukrajinské civilní infrastruktury bylo zničeno,“ dodala s tím, že záchranný balíček EU musí být schválen rychle, protože zima je za dveřmi.

Maďarský ministr financí Mihály Varga mezitím odůvodnil odmítnutí záchranného balíčku pro Ukrajinu ze strany Maďarska: „Maďarsko je připraveno podpořit Ukrajinu, ale odmítáme novou mnohamiliardovou půjčku, kterou si za tím účelem má vzít EU.“

Annalena řečená Moudrá už předtím kaceřovala Maďarsko, že blokuje přijetí Švédska a Finska do NATO. „Sündenbock“ Maďarsko je po Putinovi a možná po Číně předmětem největšího hněvu této aktivistické diplomatky, která doloženě falšovala svůj životopis, napsala knihu, kterou lovec plagiátorů Stefan Weber naprosto ztrhal pro mnoho, mírně řečeno, nepůvodních myšlenek – a přesto se tato dáma domnívá, že je morálně natolik na výši, aby mohla obviňovat kohokoli z nečestného jednání. Přitom je natolik jednoduchá, že v TV Talk show Markuse Lanze pravila, že dnešní válka je především hybridní, ne jako v 19. století, kdy se bojovalo tanky…

Učebnicovými ukázkami dvojího metru jsou i urážky Maďarska ohledně vydírání a korupce. Komise blokuje Maďarsku uvolnění 13 miliard eur z balíku 750 miliard eur, který si EU půjčila na fond obnovy ekonomiky po jisté nakažlivé chorobě, i když Maďarsko nadále svým dílem musí ručit za tento dluh. Stejný problém je i se zablokovanými dotacemi z běžného rozpočtu EU. Brusel blokuje uvolnění peněz, ale trvá na tom, že maďarská vláda má platit příspěvky do společného rozpočtu v plné výši. A tvrdě od maďarských občanů a firem vymáhá daně, které jsou příjmem Bruselu. Např. emisní povolenky.

Maďarsko nebylo řádně usvědčeno z žádného porušování právního státu. Principy fungování právního státu na mezinárodní úrovni zakotvuje Evropská úmluva o ochraně základních práv a lidských svobod Rady Evropy. Za její porušování ze strany státu se občané a firmy mohou se státem soudit u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Každá země občas u soudu nějakou při prohraje. Maďarsko však nad ostatními členy Rady Evropy nevyčnívá ani v počtu žalob ani v počtu odsouzení. V úmluvě jsou principy právního státu definovány přesně. V ní jsou zakotveny zásady jako „pouze zákon může občanům a firmám ukládat povinnosti“, „pouze zákon může občanům a firmám něco zakazovat“ a důležitý princip, podle nějž „občan může činit vše, co zákon nezakazuje, ale veřejná moc může činit pouze to, k čemu je zákonem zmocněna“.

Smlouva o EU a o fungování EU nic z těchto zásad obsažených v Úmluvě do svého textu nepřevzala. Proto komise často překračuje svůj mandát, svěřený jí smlouvami a provádí podobné psí kusy, jako zavedení protiruských sankcí a návrhy na zavedení cenzury, které mimochodem Úmluva Rady Evropy zakazuje. V Lisabonské smlouvě je pouze obecné ustanovení o tom, že členské státy se hlásí k dodržování zásad právního státu a vlády práva. Bez konkrétních ustanovení. S odkazem na něj komise protiprávně zadržuje Maďarsku peníze. K tomu, aby její postup byl legální, by byl nutný souhlas všech 27 členských států EU, k němuž nikdy nedošlo.

Záměr sebrat peníze „zkorumpovanému“ Maďarsku a dát je Ukrajině, kde něco takového jako korupce rozhodně nehrozí, je evropskou hodnotou samo o sobě.

(Status na FB 11. novembra 2022)

(Celkovo 160 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Ivan David: Orbán rozzlobil Brusel vetem 18 miliard eur na pomoc Ukrajině

  • 12. novembra 2022 at 8:22
    Permalink

    EÚ i mnohé vlády členských štátov naliehavo potrebuje vymeniť osobné obsadenie veľkej väčšiny svojich orgánov. To súčasné je prima zločine deštruktívne.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter