Roman Laml: Máme nedôveryhodné spravodajské služby?

Podľa medializovaných informácii je údajný predaj tovarov dvojakého určenia do Ruska náš najväčší bezpečnostný problém. Vyjadrenie predsedu výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť ale otvára aj problém ďalší, ktorý je z hľadiska bezpečnosti Slovenska ďaleko závažnejší.

Juraj Krúpa v relácii Téma dňa (7.11.) povedal: „Ja viem, že tieto informácie išli na popud z partnerských spravodajských služieb, a ja mám informáciu napríklad, prečo táto informácia nešla napríklad k našim spravodajským službám, alebo ak tam išla, prečo sa s tým nič neurobilo, alebo keď tam nešla, potom je asi niekde problém a môže byť naštrbená dôveryhodnosť našich spravodajských služieb“ (9:30-9:58)

Podľa jeho slov partnerské spravodajské služby obchádzajú štandardný spôsob komunikácie a svoje informácie neposkytujú našim službám, ale priamo našim politikom (?), alebo médiám (?). Tu samozrejme zákonite vyvstáva aj otázka, prečo naši politici alebo médiá komunikujú so zahraničnými spravodajskými službami? A ako často a o čom? Aká je to komunikácia a je len jednostranná?

Je ale skutočne nevyhnutné zaoberať sa týmto problémom a zistiť, ako to skutočne bolo. Pokiaľ má poslanec Krúpa pravdu, je to veľký problém a je potrebné zistiť, prečo tieto služby takto postupovali? Prečo nie sú naše služby dôveryhodné pre partnerov? Kto a kedy urobil aké chyby? A samozrejme, prijať zásadné opatrenia na nápravu, vrátane personálnych. A pýtať sa aj partnerov, či skutočne nebola iná cesta, ako informácie poskytnúť, než ich takýmto spôsobom predložiť verejnosti.

Pokiaľ ale pán poslanec zavádzal, alebo priamo klamal a nepodložene spochybnil dôveryhodnosť našich spravodajských služieb len preto, aby posilnil kredibilitu svojich tvrdení, tak aj tu by bolo potrebné prijať zásadné riešenie. Bolo by to totiž totálne za hranicou, aby sa takýmto spôsobom fabulovalo a spochybňovala sa dôveryhodnosť vlastných spravodajských služieb ako takých.

Aj pokiaľ má Juraj Krúpa pravdu, tak týmto spôsobom prezentácie problému sa náš vnútropolitický boj prenáša aj do veľmi citlivej oblasti medzinárodnej spolupráce. Spravodajské služby partnerských krajín si určite kladú otázky, či je to skutočne tak, ktorá služba a prečo takto postupovala, majú slovenské spravodajské služby nejaké problémy, ktoré im unikli a podobne.

Súčasne si hovoria, akú úroveň majú naše politické elity, keď verejne spochybňujú dôveryhodnosť vlastných spravodajských služieb namiesto toho, aby tento prípadný problém riešili potichu? Či je normálne, aby sa v rámci vnútropolitického boja využívala aj táto citlivá karta kredibility vlastného spravodajstva.

Odpovede na tieto otázky nepoznám. Som ale presvedčený, že aj pokiaľ sú informácie poslanca Krúpu pravdivé, tak spôsobom prezentácie tohto problému významne poškodil záujmy Slovenska v medzinárodnom kontexte. Okrem iného bol pán Krúpa väčšinu tohto volebného obdobia poslancom vládnej koalície a stále je predsedom výboru pre obranu a bezpečnosť. Ním prezentovaná strata dôvery partnerov v naše spravodajské služby sa určite nezačala po jeho odchode z koalície, ale musel to byť proces dlhší. Vedenie služieb sa po voľbách vymenilo a ich prípadné zlyhanie ide v plnom rozsahu aj za ním, aj keď sa Juraj Krúpa tvári, že je opozičným poslancom od narodenia.

A môj osobný postoj je ten, že mu neverím. Neverím tomu, že by partnerská spravodajská služba nenašla iný spôsob komunikácie, než poskytnúť svoje zistenia verejnosti iného štátu a zapojiť sa tak do politického boja. V rámci NATO, EÚ, ale aj v rámci bilaterálnych vzťahov, je množstvo iných ciest, ako riešiť podobné problémy.

Z hľadiska problému vývozu tovaru dvojakého určenia má pravdu minister obrany Jaroslav Naď, že je potrebné to preveriť a prípadné nedostatky odstrániť. Je to veľmi zložitý problém, ktorý sa prejavuje vo viacerých štátoch a jeho využívanie na vnútropolitický boj uškodí celej krajine.

(Status na FB 8. novembra 2022)

(Celkovo 165 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter