Bráň sa, Slovensko!

Nachádzame sa v čase 5 minút pred 12 hodinou. Ide o slobodu a zvyšky demokracie. Už sme dosť toho na stránkach Slova popísali a prečítali, ale nastala veľmi vážna situácia – mocní chcú odstrániť zvyšky slobody prejavu a nastoliť povinné názory! V súvislosti s vraždou dvoch homosexuálov v Bratislave. Polícia zverejnila iba nejasné informácie a zdravotníctvo ani to.

Ozval sa jeden arcibiskup – iba s otázkou na ministerstvo vnútra, či tam chodí robiť kontroly na drogy a mladistvých, no a ako je to s nevinnosťou obetí vraždy (po násilnej smrti má byť vykonaná pitva). Reakcia bola nečakaná: jednak búrlivá a jednak z úst najvyšších štátnikov. Čo si to arcibiskup dovoľuje? Píše v internom liste farnostiam a nedá si to skontrolovať a schváliť v Grassalkovičovom paláci, ani na ministerstve vnútra! Asi bude musieť poslať list prezidentka SR aj do Vatikánu, nech s tým človekom urobia poriadky. (Dnes, 7. novembra, vyšla správa, že arcibiskup chce úvod v dokumente preformulovať – pozn. redakcie.)

Takýto prístup ku katolíckej cirkvi si nedovolili úrady ani pred novembrom. Zastrašovanie vysoko postavenej osoby je mementom – ako asi dopadnú obyčajní ľudia (nemyslím matovičovcov).

Pred novembrom našli niektorí katolíci dostatok odvahy, aby zorganizovali sviečkovú demonštráciu k slobode vierovyznania a tak trochu aj k slobode prejavu – kde sú títo ľudia dnes? Boja sa vrchnosti?

Väčšinová spoločnosť je už asi dostatočne zastrašená, takže sa neodváži protestovať húfne (masovo).

Kresba: Ľubomír Kotrha

Druhou oblasťou hodnou na obranu je obrana proti chudobe. Tá už klope na dvere – a nič!

Vo viacerých západoeurópskych krajinách už vyšli davy do ulíc a protestujú proti prichádzajúcej chudobe, ktorú nechce zamedziť mocenská elita (veď jej chudoba nehrozí). Takto vidno protestujúcich ľudí v Londýne, Paríži, Prahe, aj v Budapešti, v španielskych aj holandských mestách. Slovensko je v tomto duchu spiaca ošarpaná  krásavica. Nieto princa, ktorý by sa obetoval a prišiel Slovensko zobudiť. Ojedinelé výkriky nič nezmôžu. Potrebný je razantný organizačný duch.

Treťou príčinou na ochranu pred chudobou je ochrana zdravia a životov. Verím, že papaláši majú svojich lekárov doma a asi aj v zahraničí. No a oligarchovia tiež – tak o čo ide? No o chudobu národa. Medzinárodný menový fond zaradil medzi znaky chudoby aj neprístupnosť k zdravotnej starostlivosti. Odchod lekárov a zdravotných sestier je ako cunami, ktoré sa valí na nízky ostrov – niet úniku pre jednoduchých. Ako vravel Platón: chrániť treba chudobných, bohatí si poradia aj sami. Ale kto ich bude chrániť? Arogancia mocných už prekonala akceptovateľné hranice.

Budeme mrznúť? Asi áno, hoci je tu možná spása: bohaté europoslankyne si nakúpia v Bruseli drahé značkové pulóvre a budú sa v TV predvádzať ako manekýnky, aby si diváci uvedomili, ako na zimu vyzrieť!

Nakoniec sa asi budú musieť Slováci vydať do sveta ako v časoch svetovej hospodárskej krízy – vtedy najmä do USA, Kanady, Argentíny, ale aj do Austrálie. Minister zahraničia by mal poradiť ústretovú destináciu a minister sociálnych vecí by mohol prispieť na lístky, možno pribaliť nejakú konzervu, ktorá zostala po migrantoch.

Čo sa to so Slovákmi deje? Keď bolo zle, našli sa literáti, ktorí svojimi básňami, poviedkami či románmi burcovali ľud k aktivitám – prečo dnes takých nemáme? Postačuje písať detektívky a milostné romány? Tie upokojujú myseľ a odvádzajú od vlastnej aktivity. Je to cieľ vládnej moci?

Hlavné médiá zosmiešňujú protestujúcich v zahraničí a s obdivom opakujú zastrašovanie mocných na Slovensku.

Činnosť parlamentu bola zablokovaná jednoduchým spôsobom: vraj jeden poslanec – Nevedko strčil visiaci káblik do nesprávnej zásuvky. No kto tomu verí? Pozrite si, ako vyzerá koncovka z eternetového káblika a rozmýšľajte, ako môže vypadnúť. Ako to, že kontakty sú nezakryté? Takže nebol to Putin, ale slovenský poslanec? Predseda parlamentu okamžite odstavil zákonodarný zbor na celý týždeň. Nuž niečo tu poriadne zapácha.

Kedy skolabuje školstvo, to nikto nevie. Mocní sa vždy spoliehali na to, že učiteľstvo je poslanie a učitelia sú si toho vedomí, takže budú učiť aj v mrznúcich podmienkach a o hlade. No a keby sa neučilo, tak sa detičky potešia a dospeláci si to poriadne ani nevšimnú – napokon viacerí politici ukázali, že tituly sa dajú aj kúpiť – a nikomu to nevadí. Načo sú teda školy?

Chudoba ducha, to je aj chudoba kultúry, teda ochraňovať ju musí národ. No niekto musí zazvoniť.

(Celkovo 458 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter