Kateřina Konečná: Spalovací motory definitivně končí!

Dnes se uzavřelo nové nařízení EU o limitech CO2 u nových aut.

Jeho výsledek znamená obrovský – možná fatální – zásah do nejpodstatnějšího odvětví českého průmyslu, které tvoří několik procent českého HDP a zaměstnává statisíce lidí v zemi.

Auta se spalovacím motorem tak, jak jsme je dosud znali, v podstatě končí. Od roku 2035 nebude možné (až na naprosté výjimky) vyrábět nová osobní a lehká užitková vozidla se spalovacím motorem.

Ač bude mít tato nová legislativa obrovský dopad jak na naši ekonomiku, tak hlavně na pracovní místa v naši zemi, není vůbec podpořena jakýmkoliv finančním krytím. Výsledek této nevídané transformace tak bude záležet na každé společnosti a každém státu zvlášť…

Nařízení bylo přijato v prakticky totožném znění, jak jej komisař Timmermans předložil! Navíc se na jeho schválení na poslední chvíli spěchalo, aby EU mohla na klimatické konferenci COP 27 v Šarm aš-Šajchu prezentovat, že s klimatickou změnou dělá ze všech nejvíc…

Evropská komise rozjela riskantní hru s naší budoucností. Když nevyjde, nepůjde již nikdy vrátit zpět. Jedná se o další ze sérií událostí, kdy se EU sama střílí do nohy.

(Status na FB 27. októbra 2022)

(Celkovo 136 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter