Roman Laml: Keď je anexia potichu tolerovaná

Izraelská okupácia palestínskeho územia je nezákonná. Bude Západ rovnako zásadový, ako pri ruskej anexii na Ukrajine?

Vyšetrovacia komisia OSN zverejnila správu, podľa ktorej je izraelská okupácia palestínskeho územia z hľadiska medzinárodného práva nezákonná. Komisia navrhuje, aby bola záležitosť postúpená Medzinárodnému súdnemu dvoru ( Court of Justice – ICJ ), ktorý je najvyšším súdom OSN.

Predsedníčka tejto trojčlennej komisie Navi Pillay upozornila: „Nedávne vyhlásenia generálneho tajomníka a mnohých členských štátov jasne naznačili, že akýkoľvek pokus o jednostrannú anexiu územia štátu iným štátom je porušením medzinárodného práva a je neplatný; 143 členských štátov vrátane Izraela minulý týždeň hlasovalo za rezolúciu Valného zhromaždenia (pozn. o ruskej anexii na Ukrajine), ktorá to opätovne potvrdila.“ Dodala: „Pokiaľ sa tento základný princíp Charty Organizácie Spojených národov nebude uplatňovať všeobecne, vrátane situácie na okupovanom palestínskom území, stratí zmysel.“

Komisia dospela k záveru, že pokračovaním násilnej okupácie územia Izrael preberá medzinárodnú zodpovednosť a zostáva zodpovedný za porušovanie práv Palestínčanov. Správa sa uzatvára konštatovaním, že niektoré politiky a kroky izraelskej vlády môžu predstavovať „prvky“ zločinov podľa medzinárodného trestného práva, vrátane vojnového zločinu presunu časti vlastného civilného obyvateľstva na okupované územie. „Opatrenia izraelských vlád, ktoré sme preskúmali v našej správe, predstavujú nezákonný režim okupácie a anexie, ktorý treba riešiť,“ uviedol člen komisie Chris Sidoti.

Nezávislá medzinárodná vyšetrovacia komisia pre okupované palestínske územie vrátane východného Jeruzalema a Izraela má mandát od Rady OSN pre ľudské práva. Komisári nie sú zamestnancami OSN a za svoju prácu nie sú platení. Svoju správu predložia Valnému zhromaždeniu OSN 27. októbra.

Dovolím si k tomu jednu poznámku, že bude zaujímavé sledovať, či Západ bude k tejto anexii pristupovať s rovnakým zásadným odmietnutím, ako v prípade ruskej anexie časti Ukrajiny. Na úvodnú námietku, o ktorej viem, že príde, že to nie je to isté, odpovedám, že samozrejme to nie je to isté, pretože každá situácia je unikátna. Ale napriek odlišnostiam je prístup obdobný a pokiaľ je anexia ako taká neprijateľná, tak to buď platí, alebo nie. Nie je žiadna „stredná“ anexia, ktorú potichu tolerujeme, pretože to účelovo politicky vyhovuje.

Som si ale istý, že prístup Západu, vrátane Slovenska a Česka, bude v prípade izraelskej anexie palestínskeho územia tolerantný, maximálne dôjde k jemnému verbálnemu odsúdeniu, ktoré akože zachová „hodnotový“ rámec našej politiky, ale reálne nebude mať žiadny dopad.

(Status na FB 21. októbra 2022, titulok Slovo)

Článok v angličtine TU

(Celkovo 187 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter