Robert Hajšel: Vysoké ceny plynu a energie by nemali byť pre prezidentku okrajovou témou

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystúpila dnes v Štrasburgu s krátkym prejavom pred plénom Európskeho parlamentu. Aj keď pani prezidentka odsúdila násilie a najmä hanebnú vraždu dvoch mladých príslušníkov LGBTI+ komunity, podporila Ukrajinu a ukázala sa ako podporovateľka všetkých moderných trendov v EÚ, musím sa priznať, že s viacerými jej tvrdeniami nedokážem súhlasiť. Ale to je úplne prirodzené, keďže nepochádzam z jej politického tábora. Spomeniem len jej predstavu o tom, ako treba slobodu prejavu chrániť pred zneužívaním, ktorá mi skôr pripomína snahu o obmedzovanie tejto základnej slobody.

Skôr ma mrzí, že hlava nášho štátu v čase, keď naši občania čelia zásadným problémom, ponúknutú príležitosť vystúpiť v pléne Európskeho parlamentu adekvátne nevyužila na to, aby artikulovala oveľa zásadnejšie oprávnené obavy ľudí z dôsledkov vysokých cien energií.

Občania EÚ, a teda aj Slovenska, čeliaci celkovej vysokej inflácii a nielen vysokým cenám plynu a elektriny, by totiž očakávali, že táto téma bude nosnou, a nie okrajovou témou prejavu prezidentky. Samozrejme, aj množstvo dezinformácií a hrozba hybridnej vojny sú výzvou, ktorej ako EÚ čelíme, teraz ale na európskej pôde potrebujeme jasný apel, že našim občanom a podnikom musíme zabezpečiť ozajstnú podporu a silné sociálne kompenzácie. Dokonca to môžeme urobiť aj prostredníctvom použitia prostriedkov EÚ, ktoré slovenská vláda nedokázala doteraz využiť.

Mňa osobne ale potešilo, keď som sa o nevyhnutnosti prinášať konkrétne riešenia pre občanov a podniky, z ktorých mnohé stoja pred krachom, už v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch, zmienil pani prezidentke na jej stretnutí s nami – europoslancami zo Slovenska –vyjadrila pre môj apel úplné porozumenie. Teraz ale treba, aby potrebu pomôcť vysokými cenami ohrozeným domácnostiam a podnikom tlmočila slovenskej vláde, ktorá by už naozaj nemala s takýmito opatreniami otáľať.

(Status na FB 19. októbra 2022, titulok Slovo)

(Celkovo 59 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter