Turkménsky prezident navštívil Kazachstan

Frekvencia bilaterálnych kontaktov sa v rámci Strednej Ázie zvyšuje.

Čo to asi znamená? Ide o prejav stredoázijskej emancipácie, alebo len o pochopenie toho, že im nikto nepomôže. Ani zanikajúca Európska únia, ani…, takže platí: Pomôž si, človeče, sám!

Akceptujúc pozvanie prezidenta Kazachstanu Kasyma-Žomarta Tokajeva (ktorého 20. novembra 2022 doma čakajú predčasné prezidentské voľby), 15. októbra 2022 navštívil Kazachstan v rámci oficiálnej návštevy prezident Turkménska Serdar Berdymuchamedov.

Na tom by nebolo nič špeciálne, neočakávané, špecifické, veď sú to krajiny, ktoré spája nielen postsovietska minulosť a spoločné hranice na Kaspickom mori. Ale.

To ale je v tom, že doteraz sme boli očkovaní témami o nedemokratizme, o despotizme v Turkménsku a zrazu – ajhľa!

Plyn nesmrdí

Keď potrebujeme plyn, lebo ten z Ruskej federácie „smrdí“, je nám (im) demokratom, ktorí likvidujú pluralizmus a pošliapavajú tému slobodnej diskusie, cez gynekologičku dostali Európu na kolená, cez vidiecku právničku, vraj ekologickú aktivistku, dostali Slovensko do polohy zničenej krajiny, je zrazu aj autoritárne Turkménsko dobré.

K pochopeniu spleti aktuálnych stredoázijských mocenských vzťahov je dôležitá aj informácia, že prezident Uzbekistanu Šavkat Mirzijojev v týchto dňoch – podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Turkménska Rašida Merderova – navštívi (oficiálna návšteva) Turkménsko. Tiež sa predpokladá podpis balíka zmluvných dokumentov, ktoré smerujú k upevneniu stredoázijskej spolupráce[1]. Spolupráce, akože bez ingerencie Spojených štátov, akože bez Ruskej federácie, ale s Pekingom a najmä Ankarou za plecom.

Prezidenti Kazachstanu a Turkménska, Kasym-Žomart Tokajev (vpravo)
a Serdar Berdymuchamedov. Snímka: www.akorda.kz

Nakoniec na spoločnej, záverečnej tlačovej konferencii prezident K.-Ž. Tokajev povedal: „…blízkosť našich kultúr, jazyau, náboženstva, spoločná história sú neprekonateľné fakty… naše národy majú spoločné turkické korene… tieto hodnoty sú naším bohatstvom… preto je našou povinnosťou upevňovať naše bratské vzťahy…“

Na záver návštevy v Astane došlo k podpisu 14-tich bilaterálnych dokumentov, ktoré rozširujú doteraz skromnú bilaterálnu zmluvnoprávnu základňu medzi Turkménskom a Kazachstanom.[2]

Spoločné vyhlásenie

Za rozhodujúco-sumarizujúci dokument  je však potrebné považovať  podpis Spoločného vyhlásenia prezidentov Kazachstanu a Turkménska, v ktorom sa o.i. hovorí o stabilite kurzu, nasmerovaného na upevnenie dvojstrannej spolupráce.[3]

Čo je dôležité, dvaja prezidenti netárali o fiktívnych hodnotách, ale o snahe o upevnení regionálnej bezpečnosti a stability. Nielen v Strednej Ázii, ale v celom regióne Kaspického mora, pričom sa odvolali na závery VI. Kaspického summitu. A to už je vyššia (geopolitická) pilotáž, pretože – a denne sme toho svedkami – v situácii, keď nie je nič garantované, je potrebné venovať sa okrem ďalekých globálnych aj konkrétnym regionálnym témam.

Bola to prvá oficiálna návšteva prezidenta Turkménska v Kazachstane. Podľa samotného S. Berdymuchadova to bol mimoriadne silný impulz k aktivizácii bilaterálnych vzťahov (to je také diplomatické klišé).

Rusko – Stredná Ázia

Lenže on (S. Berdymuchamedov) sa spolu so stredoázijskými kolegami, okrem bilaterálnej časti návštevy, zúčastnil v Astane aj na historicky prvom summitu vo formáte: Rusko – Stredná Ázia. A to je asi to najdôležitejšie.

Počas tohto summitu, kde si stredoázijskí prezidenti a Moskva rozdali karty, posadil prezident Ruskej federácie V. Putin za jeden stôl prezidentov Kirgizska a Tadžikistanu – aby sa dohodli ohľadne hraničného sporu.[4] Totiž, a tu sa možno stotožniť so slovami hostiteľa K.-Ž. Tokajeva: „…stabilita a bezpečnosť v každom našom štáte priamo vplýva na rozvoj regiónu…“

Reč je o regióne, ktorý už nespája svoje vízie s krachujúcim projektom Európy a ako všetci, čo majú geopolitickú triezvosť, sa do budúcnosti reorientujú geograficky smerom na Áziu, ekonomicky na BRICS (neformálne združenie Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) a hodnotovo – nie k dúhovej beznádeji!

Autor je vysokoškolský učiteľ.

[1] Президент Узбекистана посетит Туркменистан с официальным визитом | Политика (turkmenportal.com)
[2] Zoznam dokumentov pozri: Туркменистан и Казахстан подписали в Астане 14 документов | Политика (turkmenportal.com)
[3] Plný text pozri: Совместное заявление Президента Казахстана Касым-Жомарта Токаева и Президента Туркменистана Сердара Бердымухамедова — Официальный сайт Президента Республики Казахстан (akorda.kz)
[4] Kirgizsko a Tadžikistan: spor, škriepka, šarvátka, nedorozumenie… – Noveslovo

(Celkovo 210 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter